menu

Σύνδεση | Εγγραφή

6ο ΔΣ Νέας Ιωνίας

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Μαθαίνουμε καλύτερα! Μαθαίνουμε ευχάριστα!

Μαθαίνουμε καλύτερα! Μαθαίνουμε ευχάριστα!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το πρόγραμμα των μαθητών βρίσκεται στον ιστότοπο https://sites.google.com/view/poiotikiekpaideysi/home?authuser=0  και  στοχεύει  στην προώθηση της Ποιοτικής Εκπαίδευσης, όπως αναφέρεται στον Στόχο 4 των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030. Οι μαθητές δούλεψαν συνεργατικά και  δημιουργικά, λαμβάνοντας μέρος σε μια σειρά δραστηριοτήτων  με στόχο την  προαγωγή της μάθησης με τρόπο περιεκτικό, συναρπαστικό και συνδεδεμένο με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Έμφαση δόθηκε στην επιστημονική σκέψη και τη δημιουργικότητα. Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση ήταν επίσης βασικό μέρος του προγράμματος. Συνολικά, το έργο αυτό ενίσχυσε τις δεξιότητες, τις γνώσεις και τις αξίες των μαθητών, προετοιμάζοντάς τους να γίνουν ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες. Η χρήση μεθόδων όπως η μάθηση μέσω έργου και η διερευνητική μάθηση, καθώς επίσης και η εκπαίδευση STE(A)M,  κατέστησαν τη διαδικασία της μάθησης πιο εμπλουτισμένη και ευχάριστη, ενισχύοντας την εμπλοκή και τη συμμετοχή των παιδιών.


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα αποτελέσματα του προγράμματος https://tinyurl.com/yhd4zbtn ήταν πολλαπλά και φαίνονταν από τα πρώτα κιόλας στάδια εφαρμογής του. Οι μαθητές ως ομάδα ένιωσαν πως μπορούν να έχουν τις επιλογές στα χέρια τους ώστε να έχουν λόγο στην εκπαίδευσή τους, παρά το νεαρό της ηλικίας τους. Η μάθηση βάσει έργου τους ενθουσίαζε κάθε φορά που έπρεπε να πετύχουν τους στόχους της συγκεκριμένης ενότητας. Η μάθηση μέσω της διερεύνησς επίσης τους έδινε το δικαίωμα να επικεντρώνονται σε θέματα που τους προκαλούσαν το ενδιαφέρον, όπως οι πλανήτες και το διάστημα. Η δημιουργία του δικού τους βιβλίου τους μεταμόρφωσε σε συγγραφής. Η δημιουργία παιχνιδιών, είτε φυσικά είτε ψηφιακά, τους διασκέδαζε και μάθαιναν παίζοντας. Η καλλιέργεια των φυτών τους, οι επισκέψεις σε χώρους οικολογικού ενδιαφέροντος, η προστασία του νερού και η ανακάλυψη του κύκλου του, η κατασκευή των δικών τους οικοσυστημάτων, έφερε τα παιδιά πιο κοντά στη φύση και στην αναζήτης της προστασία της. Η εκμάθηση λέξεων στη νοηματική γλώσσα, η επιμόρφωση από ειδική παιδαγωγό, η κατασκευή τεχνουργημάτων για τη διαφορετικότητα όπως η παιδική χαρά για όλα τα παιδιά, ευαισθητοποίησε τους μαθητές σε θέματα αποδοχής της διαφορετικότητας. Η φιλαναγνωσία καλλιεργήθηκε έντονα, καθώς διαβάστηκαν πολλά λογοτεχνικά βιβλία, τα οποία αξιοποιήθηκαν δημιουρηικά από τα παιδιά, και καλλιέργησαν τον γλωσσικό τους εγγραματισμό. Θέματα STEM  πρόσφεραν στους μαθητές και τις μαθήτριες νέους δρόμους για να βλέπουν με νέα μάτια τον κόσμο των επιστημών και της τεχνολογίας. Αναπτύχθηκε η υπολογιστική τους σκέψη και βίωσαν τη χαρά της δημιουργίας, της δοκιμής και της επιτυχίας. Εν κατακλείδι, τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους συνθήκες μάθησης και αγάπησαν τη γνώση, τις νέες δεξιότητες και τις αξίες που καλλιέργησαν.



Συνεργασίες

Επικεφαλής των δράσεων ήταν η υπεύθυνη δασκάλα της τάξης, Σταυρούλα Λαδά, όμως δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί όλο το πρόγραμμα χωρίς την ενεργό συμμετοχή και συνδρομή των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Μερικές από τις δράσεις πραγματοποιηθήκαν σε πλήρη συνεργασία με την εκπαιδευτικό σχολείου της Λευκωσίας, Μαρία Μιχαήλ Κολλύφα.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Σταυρούλα Λαδά, Μαρία Μιχαήλ Κολλύφα, Νατάσα Παρασκευά, Βύρων Κωστίκας, Μαρία Παναγιωτοπούλου

Στόχος δράσης

Οι μαθητές θα μπορούν να αναπτύξουν κοινωνική ευαισθητοποίηση και υπευθυνότητα, κατανοώντας και υιοθετώντας ηθικές αξίες, και προάγοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Θα ενισχύσουν την επιστημονική τους σκέψη, την αναλυτική τους ικανότητα και τη δημιουργικότητά τους. Θα καλλιεργήσουν μέσω της φαντασία τους τρόπους που ενισχύουν την οικολογική συνείδηση . Θα βελτιώσουν τον γλωσσικό και μαθηματικό γραμματισμό και θα αποκτήσουν μία ολιστική προσέγγιση για την ευημερία μέσω της καλλιέργειας της σωματικής και ψυχικής ευεξίας.

Χρόνος δράσης

Οκτώβριος 2024-Μάρτιος 2025

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας