Μαθαίνοντας τις γλώσσες των λαών

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
Οι γλώσσες των αυτόχθονων κοινοτήτων εξαφανίζονται με ραγδαίους ρυθμούς. Μαζί μ ’αυτούς αφανίζονται παραδόσεις, πολιτισμοί καθώς και πολύτιμη γνώση για το φυσικό περιβάλλον.
Η αναγκαιότητα προστασίας της γλωσσικής πολυμορφίας των λαών, σχετίζεται άμεσα με τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, την ενίσχυση της αλληλεγγύης, της συμπεριληπτικότητας και της αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στους λαούς.
Η UNESCO, προκειμένου να αναδείξει την αξία των γλωσσών, ανακήρυξε την περίοδο 2022- 2032 σε Διεθνή Δεκαετία των Αυτόχθονων Γλωσσών.
Κάθε γλώσσα είναι σημαντική, κάθε σύστημα γραφής είναι σημαντικό, κάθε πολιτισμός είναι σημαντικός.
Όσο περισσότερες γλώσσες, συστήματα γραφής και πολιτισμοί υπάρχουν στον κόσμο μας, τόσο πιο πλούσιοι γινόμαστε οι άνθρωποι.
Όλοι μας πρέπει να συμβάλλουμε στη διασφάλισή τους , ώστε οι γλώσσες αυτές να περιλαμβάνονται στο μέλλον μας.
Με αφόρμηση όλα τα παραπάνω, εκπονήθηκε το διάστημα αυτό στο Νηπιαγωγείο μας το σχέδιο εργασίας: ‘’ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ’’.
Τα παιδιά μας ξεκίνησαν την έρευνά τους συλλέγοντας λέξεις. Έψαξαν και επισήμαναν στο χάρτη τις γεωγραφικές περιοχές, αντιστοίχισαν τους ιδιωματισμούς της κάθε μιας, άκουσαν τραγούδια και χόρεψαν τους παραδοσιακούς τους χορούς.
Δημιούργησαν κολάζ με τις λέξεις , συμμετείχαν σε παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης και διασκέδασαν παίζοντας μουσικοθεατρικά δρώμενα με μπαλόνια.
Σε μια εποχή απόλυτης κυριαρχίας των ''ψηφιακών γλωσσών '' και της ΤΝ, οι μικροί μαθητές μαςδιάβασαν παραμύθια και παρακολούθησαν εκπαιδευτικά προγράμματα που καταδεικνύουν περίτρανα τη διαχρονική αξία και το μεγαλείο της Ελληνικής γλώσσας.
Η εκπαίδευση των παιδιών γύρω από τη γλώσσα μας αποτελεί κύριο μέλημά μας καθώς είναι κοινά αποδεκτό πως η γλώσσα δεν είναι απλά ένα εργαλείο επικοινωνίας αλλά μια αναπόσπαστη συνιστώσα της εθνικής μας ταυτότητας που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον!
Προσκαλέσαμε στο νηπιαγωγείο μας παππούδες και γιαγιάδες των μαθητών οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας παραμύθια, τραγούδια και εκφράσεις προερχόμενες από την τοπική διάλεκτο του καθενός. Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας για την συμμετοχή τους κατά την εκπόνηση του εκπαιδευτικού προγράμματος.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]