menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΕΛΑΣΑΛ ΣΥΡΟΥ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Μαθαίνοντας για τα φυτά ... ολοκληρωμένα!

Μαθαίνοντας για τα φυτά ... ολοκληρωμένα!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Η κάθε τάξη επέλεξε τα είδη καλλωπιστικών φυτών και λαχανικών τα οποία ήθελαν να καλλιεργήσουν. Αυτό προϋπέθετε εκτενή έρευνα σε σχέση με την εποχικότητα των ειδών και τις ανάγκες τους τόσο σε νερό, όσο και σε λίπασμα. Μετά από ψηφοφορία, επιλέχθηκαν τα δύο είδη. 

 

Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες της κάθε τάξης επέλεξαν ένα παρτέρι από τον κήπο και ήταν υπεύθυνοι/ες να αφαιρέσουν όλα τα ζιζάνια, αφού είχαν ήδη μια ξεκάθαρη εικόνα για την αναγκαιότητα αυτής της δράσης. 

 

Επόμενο βήμα ήταν η καλλιέργεια των ειδών. Με αφορμή αυτό, προσκλήθηκε στο σχολείο μας ένας έμπειρος αγρότης, ο οποίος μίλησε στα παιδιά και τα βοήθησε στην καλλιέργεια των φυτών. 

 

Από αυτό το σημείο και μετά, η ευθύνη για τα καλλιεργούμενα είδη είναι εξ'ολοκλήρου των παιδιών της κάθε τάξης. Τα παιδιά είναι υπεύθυνα για το πότισμα, τη συστηματική αφαίρεση ζιζανίων, την απομάκρυνση απορριμμάτων και τη συλλογή των λαχανικών.

 

Τέλος, είναι δική τους επιλογή το πώς θα αξιοποιήσουν τα λαχανικά που θα καλλιεργήσουν. Πιο συγκεκριμένα, μερικές τάξεις έχουν εκφράσει τη θέλησή τους να τα δωρίσουν σε οργανισμούς και ομάδες, ενώ άλλες σκοπεύουν να τα μοιραστούν μεταξύ τους.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δράσης είναι τόσο εκπαιδευτικά, όσο και βιωματικά. 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μαθαίνουν πιο ολοκληρωμένα και βιωματικά τη σημασία των φυτών για το περιβάλλον. Αντιλαμβάνονται το πόσο απαραίτητη αλλά και περίπλοκη είναι η καλλιέργεια των φυτών και αναλαμβάνουν την ευθύνη που της αναλογεί. 

Επιπλέον, τους καλλιεργείται ένα αίσθημα σεβασμού και προστασίας προς το περιβάλλον, αφού έρχονται σε τόσο στενή επαφή με αυτό. Το γεγονός ότι αναλαμβάνουν ένα κομμάτι γης από τη στιγμή που φαίνεται πως είναι απλά χώμα, μέχρι και τη στιγμή που καλλιεργείται τροφή από αυτό βοηθάει τα παιδιά τα αντιληφθούν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος. 

Η δράση αυτή βοηθά, επίσης, στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των παιδιών. Σε κάθε βήμα της διαδικασίας, τα παιδιά κλήθηκαν να συνεργαστούν και να λειτουργήσουν ως ομάδα, με σκοπό να έχουν ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. 



Συνεργασίες

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, πραγματοποιήθηκε συνεργασία του σχολείου μας με έναν τοπικό αγρότη, ο οποίος μίλησε στα παιδιά για το επάγγελμά του και την αναγακιότητα της διατήρησης του συγκεκριμένου επαγγελματος. 

Επιπλέον, σκοπεύουμε να συνεργαστούμε και με τοπικές οργανώσεις και ομάδες στις οποίες θα δωριστούν λαχανικά.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ροζαλία Περρή

Στόχος δράσης

Βασικός στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η εξεικοίωση των μαθητών και των μαθητριών με την καλλιέργεια φυτών και την κάλυψη των αναγκών τους καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του φυτού. Παράλληλα, άλλοι στόχοι περιλαμβάνουν τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και συνεργατικότητας μεταξύ των μαθητών και των μαθητριών, την ανάπτυξη ενός πνεύματος σεβασμού προς το περιβάλλον, στην καλλιέργεια αισθήματος ευθύνης και στην εξεικοίωση των παιδιών με την έρευνα. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος οι μαθητές και οι μαθήτριες εκπαιδεύτηκαν σχετικά με τον κύκλο ζωής των φυτών (φωτοσύνθεση, κυτταρική αναπνοή, αγωγός ιστός των φυτών) και γνώρισαν τη διαδικασία της καλλιέργειας από την αρχή μέχρι το τέλος της. Επιπλέον, κατέστησαν υπεύθυνοι και υπεύθυνες για την φροντίδα των φυτών και για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους.

Χρόνος δράσης

5 μήνες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας