menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

Little farmers - Growing a hunger free world

Little farmers -  Growing a hunger free world
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το 2ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου συμμετέχει φέτος στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning «Little farmers- Growing a Hunger Free World».

Το «Little farmers- Growing a Hunger Free World» είναι ένα συνεργατικό STEAM πρόγραμμα που συνδέεται με τον δεύτερο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης Zero Hunger και την ευαισθητοποίηση των παιδιών της προσχολικής ηλικίας σχετικά με αυτόν.

Η προσχολική ηλικία αποτελεί μια κρίσιμη περίοδο για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας και των αξιών του ατόμου. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι ιδιαίτερα δεκτικά σε ερεθίσματα και μέσα από το παιχνίδι, τη μίμηση και την αλληλεπίδραση μπορούν να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις και στάσεις ζωής. Η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η κοινωνική αλληλεγγύη και η αντιμετώπιση της φτώχειας είναι ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση μιας δίκαιης και βιώσιμης κοινωνίας στο μέλλον.

Η γνωριμία των παιδιών με τη φύση και η κατανόηση της σημασίας της για τη ζωή είναι θεμελιώδεις στόχοι στην προσχολική εκπαίδευση. Μέσα από δραστηριότητες όπως η ανακύκλωση, η κηπουρική, η επαφή με φυσικά οικοσυστήματα και η παρατήρηση των εποχιακών αλλαγών, τα παιδιά αναπτύσσουν αγάπη και σεβασμό προς το περιβάλλον. Παράλληλα, η εκμάθηση καλών πρακτικών, όπως η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, η οργάνωση του καθημερινού μας φαγητού ώστε να ελαχιστοποιείται ο τροφικός ρύπος θέτει τις βάσεις για υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά στο μέλλον.

Η κατανόηση της έννοιας της φτώχειας και η ανάπτυξη αλληλεγγύης προς ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την προσχολική ηλικία. Μέσα από ιστορίες, παιχνίδια ρόλων και συζητήσεις, τα παιδιά μπορούν να μάθουν τη σημασία του δικαιώματος κάθε ανθρώπου σε τροφή, στέγη και εκπαίδευση. Δράσεις όπως η σπορά και η καλλιέργεια φυτών στον σχολικό κήπο μπορούν να ενισχύσουν την ενσυναίσθηση και τη διάθεση για κοινωνική προσφορά.

Το συνεργατικό πρόγραμμα «Little farmers- Growing a Hunger Free World» αξιοποιεί δραστηριότητες βασισμένες στο STEAM, τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη (AI). Η ενσωμάτωση της ρομποτικής, του STEAM και της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση της προσχολικής ηλικίας δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να κατανοήσουν τη βιωσιμότητα, να καλλιεργήσουν την περιβαλλοντική συνείδηση και τη σημασία της ισότιμης πρόσβασης στην τροφή με διασκεδαστικό και βιωματικό τρόπο. Μέσα από τη μάθηση μέσω της τεχνολογίας, τα παιδιά αναπτύσσουν όχι μόνο ψηφιακές δεξιότητες και δεξιότητες ρομποτικής, αλλά και αξίες που θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Συμπερασματικά, η ευαισθητοποίηση των παιδιών στην προσχολική ηλικία σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνικής συνοχής και καταπολέμησης της φτώχειας είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση υπεύθυνων και συνειδητοποιημένων πολιτών. Μέσα από τη βιωματική μάθηση, το παιχνίδι, τις καθημερινές πρακτικές και την ενσωμάτωση των ΤΠΕ μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις για έναν κόσμο όπου ο σεβασμός, η αλληλεγγύη και η δικαιοσύνη θα είναι οι κυρίαρχες αξίες.

Δράσεις

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα για τη μηδενική πείνα μέσα από δράσεις που ενισχύουν την κοινωνική αλληλεγγύη, την περιβαλλοντική συνείδηση και την υπεύθυνη κατανάλωση. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, όπως η καλλιέργεια λαχανικών στον σχολικό κήπο και η κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων, κατανοούν τη σημασία της αειφορίας και της μείωσης της σπατάλης τροφίμων. Χρησιμοποιώντας τις ΤΠΕ και τη ρομποτική, σχεδιάζουν λύσεις για την οργάνωση γευμάτων και τον έλεγχο του τροφικού ρύπου, συμβάλλοντας στην ασφαλή και ισορροπημένη διατροφή. Παράλληλα, οργανώνουν εκστρατείες ενημέρωσης, γίνονται ενεργοί πολίτες και κινητοποιούν την κοινότητα για την καταπολέμηση της πείνας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με αυτόν τον τρόπο, καλλιεργούν δεξιότητες συνεργασίας, καινοτομίας και κοινωνικής ευθύνης, ενώ παράλληλα υιοθετούν έναν πιο οικολογικό και δίκαιο τρόπο ζωής. Επιπλέον, μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση, όπως η ζωγραφική, το κολάζ και η γλυπτική με πλαστελίνη, μεταφέρουν δυνατά κοινωνικά μηνύματα και ευαισθητοποιούν τους γύρω τους. Όλες αυτές οι δράσεις προάγουν τη συνεργασία, ενισχύουν το ομαδικό πνεύμα και βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τα συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες δράσεις και «αποστολές» που οργανώθηκαν από όλα τα σχολεία-εταίρους είναι τα παρακάτω:

  • Γνωριμία των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και των σχολείων-εταίρων μέσα από κοινούς πίνακες.
  • Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα.
  • Διοργάνωση διαγωνισμού ανάμεσα στα σχολεία για την κατασκευή και επιλογή Λογότυπου του προγράμματος. Τον διαγωνισμό κέρδισε το 2ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου και το λογότυπο που εμπνεύστηκαν και δημιούγησαν τα παιδιά έγινε το λογότυπο του προγράμματος. Η ιδέα ήρθε από τα ίδια τα παιδιά, όταν στο ελεύθερο παιχνίδι τους έπλασαν λαχανικά από πλαστελίνη. Πρότειναν να φτιάξουμε ένα λογότυπο από πλαστελίνη και κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου ολοκληρώσαμε την τρισδιάστατη κατασκευή μας.
  • Δημιουργία αφισών από κάθε σχολείο, για ενημέρωση του κοινού και την ανάρτησή τους σε κοινωνικά δίκτυα και κτίρια τοπικών φορέων.
  • Δημιουργία γωνιάς «eTwinning Corner» σε κάθε σχολείο, με πίνακα ανακοινώσεων, έργα των παιδιών, χώρο για ελέυθερες STEAM δραστηριότητες.
  • Διοργάνωση μιας «αποστολής» από κάθε σχολείο, με οδηγίες που αναρτώνται στην πλατφόρμα eTwinning σχετικές με όλα όσα έχουν να φέρουν εις πέρας οι μαθητές/τριες.
  • Χρήση εργαλείων ΤΝ για την παραγωγή βίντεο και κοινού τραγουδιού με στίχους από τα ίδια τα παιδιά και ανάρτησή τους στο Youtube για τη διάδοση των μηνυμάτων μας.
  • Χριστουγεννιάτικες και Πασχαλινές δράσεις, με διαδραστικά και βιωματικά παιχνίδια, οργάνωση και εκτέλεση συνταγών μαγειρικής και εμπλοκή της οικογένειας στα δρώμενα.
  • Περιβαλλοντικές δράσεις όπως δημιουργία σχολικού κήπου, φροντίδα των δέντρων της αυλής του σχολείου, οργάνωση των γευμάτων μας και συλλογή βιοδιασπώμενων τροφών για κομποστοποίηση, κομποστοποίηση στον κήπο μας για να φτιάξουμε λίπασμα, εκδρομή στο κοντινό πάρκο και κοινές ενέργειες καθαρισμού του με γονείς, επίσκεψη στο διπλανό μας δημοτικό με αφίσα και καμπάνια ενημέρωσης για το πρόγραμμα που εκπονούμε, ώστε να ενθαρρύνουμε και τους φίλους του δημοτικού σχολείου να συμμετέχουν σε μια προσπάθεια για ένα βιώσιμο περιβάλλον κι έναν κόσμο χωρίς πείνα!!!
  • Αξιοποίηση των ΤΠΕ με εφαρμογές και παιχνίδια που αφορούν τη διατροφή, το περιβάλλον, την κομποστοποίηση και συνδιάζουν την διασκέδαση με τη μάθηση.
  • Εμπλοκή των παιδιών με τη ρομποτική, εξοικείωση με το ρομπότ, εκμάθηση εντολών και βιωματικές δράσεις σε διαδραστικές πίστες που στήνουν βήμα βήμα τα παιδιά.
  • STEAM δραστηριότητες και πειράματα σχετικά με το αντικείμενο. Για παράδειγμα, το 2ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου, ανάμεσα σε άλλα, συμπεριέλαβε στην αποστολή του τα εξής: α)Stem δραστηριότητα- φτιάξτε έναν πύργο με κομματάκια μήλου και οδοντογλυφίδες β)Πείραμα- κουκούτσια μήλου που χορεύουν, βάλτε ξύδι, σόδα και κουκούτσια μήλου και δείτε τι γίνεται γ)Steam δραστηριότητα- καλλιτεχνήστε ένα έργο με μισά μήλα και χρώματα (όλα με τη βοήθεια και την εποπτεία εκπαιδευτικού) δ)Περιβαλλοντική δράση- φυτέψτε φασόλια και φακές και παρακολουθήστε την ανάπτυξή τους.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Αποτελέσματα

Το πρόγραμμα για τη μηδενική πείνα «Little farmers- Growing a Hunger Free World» αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη βιώσιμων διατροφικών συνηθειών, στην περιβαλλοντική συνείδηση και στη διαμόρφωση ενός δίκαιου κόσμου.

Μέσα από βιωματικές δράσεις, όπως η περιποίηση του κήπου της αυλής του σχολείου, η καλλιέργεια λαχανικών, η οργάνωση των γευμάτων τους και η κομποστοποίηση τα παιδιά αποκτούν γνώσεις, δεξιότητες και στάσεις που προάγουν τη βιωσιμότητα. Η χρήση διαδραστικών εφαρμογών, ψηφιακών εργαλείων και γενικότερα η ενσωμάτωση των ΤΠΕ και της ρομποτικής ενισχύει τη μάθηση και συνδέει τα παιδιά με την πραγματικότητα, βοηθώντας τα να κατανοήσουν τη σημασία της ορθής διαχείρισης των πόρων.

Με αυτόν τον τρόπο, το πρόγραμμα δεν στοχεύει μόνο στην εξασφάλιση της τροφής για όλους, αλλά και στην ενδυνάμωση μιας νέας γενιάς πολιτών που θα προωθούν την αειφορία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη συνεργασία, συμβάλλοντας σε έναν πιο βιώσιμο και δίκαιο κόσμο.



Συνεργασίες

Συνεργάτες

Ελλάδα:

  • 2ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου
  • Νηπιαγωγείο Νεοχωρούδας

 Ισπανία:

  • CPEIP Monte San Julián

Ιταλία

  • 2ο CDC “S.G. Bosco” di Ruvo di Puglia

Βόρεια Μακεδονία:

  • OU “Gjorgi Sugarev” Bitola

Τουρκία:

  • İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Özel Dr. Sedat Üründül Anaokulu

Κοινές συνεργατικές δράσεις

Οι συνεργατικές δράσεις μας βασίζονται σε καινοτόμες πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη μάθηση και την ανταλλαγή εμπειριών:

Διαδραστικά STEAM παιχνίδια & ρομποτική  με σκοπό την ενίσχυση της κατανόησης της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ψηφιακός χάρτης Google Maps που αποτυπώνει τις δράσεις των σχολείων.

Διαδικτυακή πλατφόρμα συνεργασίας Miro για την συγκέντρωση και οπτικοποίηση των έργων ρομποτικής των παιδιών σε έναν Διαδραστικό Ψηφιακό Καμβά και την συνεργατική οργάνωση, μελέτη και παρουσίαση τους.


Δημιουργία συνεργατικού e-book, όπου καταγράφονται οι εμπειρίες και τα βιώματα των παιδιών κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Κοινές περιβαλλοντικές δραστηριότητες που καλλιεργούν και προάγουν την περιβαλλοντική συνείδηδη, την υγιεινή διατροφή και περιορίζουν τη σπατάλη τροφίμων.
 Ανταλλαγή καλών πρακτικών, ιδεών, πρωτοβουλιών και εκπαιδευτικού περιεχομένου μέσα την πλατφόρμα European School Education Platform, αλλά και  από διαδικτυακές συναντήσεις μεταξύ των εταίρων.

Έτσι, καλλιεργούμε ένα δυναμικό περιβάλλον μάθησης με έμφαση στη συνεργασία και την καινοτομία!

 

Συμμετοχή σε περιβαλλοντικά προγράμματα

Το πρόγραμμά μας «Little farmers- Growing a Hunger Free World» συμμετέχει σε δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που εκπονούν προγράμματα με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και γενικότερα την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Με τις εκπαιδευτικές δράσεις μας και τα μηνύματά μας, ενισχύουμε και τη δράση όλων αυτών των προγραμμάτων συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της οικολογικής συνείδησης στην εκπαιδευτική και την τοπική κοινότητα, ενώ στέλνουμε ηχηρά μηνύματα σε όλον τον κόσμο με τις αναρτήσεις εκπαιδευτικών περιβαλλοντικών βίντεο στο Youtube, την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με την ιστοσελίδα του σχολείου μας, διάφορες αφίσες, αλλά και περιβα λλοντικά εργαστήρια  στο σχολείο.

 Τα προγράμματα υλοποιούνται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.Το πρόγραμμα  «Πράσινες γειτονιές» πραγματοποιείται σε συνεργασία με το NOUS, Ινστιτούτο Ψηφιακής Μάθησης και Επικοινωνίας.

 

Περιβαλλοντικά προγράμματα που συμμετέχουμε:

α)Φυτεύω και υιοθετώ ένα δέντρο-προστατεύω το κλίμα

Φύτευση δέντρου / δέντρων από την κάθε σχολική μονάδα και «υιοθέτησή τους» από

τους μαθητές/τριες. Προτείνεται η φύτευση στην αυλή του σχολείου, εφόσον υπάρχει

χώρος. Σε διαφορετική περίπτωση η φύτευση μπορεί να γίνει σε ελεύθερους-δημόσιους

χώρους σε συνεργασία με το τοπικό Δασαρχείο και την οικία δημοτική αρχή.

β)Κλικ-προστέτευσέ το!

Οι μαθητές/τριες φωτογραφίζουν και καταγράφουν οικολογικές δράσεις που εφαρμόζουν στο σχολείο και στο σπίτι τους και δημιουργούν ένα ψηφιακό άλμπουμ καλών πρακτικών.

γ)Στολίζουμε το δέντρο της αυλής μας

Οι μαθητές/τριες που θα συμμετέχουν στην Εκπαιδευτική Δράση καλούνται να στολίσουν τα δεντράκια που φύτεψαν ή τα δέντρα της σχολικής αυλής με φυσικά υλικά ή στολίδια που μπορούν να ετοιμάσουν με ανακυκλώσιμα υλικά στέλνοντας τα δικά τους οικολογικά μηνύματα.

δ)Πράσινες γειτονιές

Το Πρόγραμμα αφορά σε Project διαμόρφωσης συνεργατικού διαδραστικού χάρτη, που

απεικονίζει την γειτονιά κάθε σχολείου και την κάλυψη πρασίνου στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σκέφτομαι πέρα από το πιάτο μου (Μαθητικός Διαγωνισμός για τη Βιώσιμη Διατροφή και την Κυκλική Οικονομία)

Ο διαγωνισμός υλοποιείται από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στο πλαίσιο τουπρογράμματος «Μαζί εν δράσει – Πράσινα Σχολεία»

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα μέσω των διατροφικών μας επιλογών;

Ποια είναι η σχέση της διατροφής με την κυκλική οικονομία;

Από την παραγωγή και μεταφορά των τροφίμων έως την κατανάλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων, κάθε στάδιο επηρεάζει το οικολογικό μας αποτύπωμα. Ο μαθητικός διαγωνισμός «Σκέφτομαι πέρα από το πιάτο μου» προσκαλεί μαθητές και σχολικές μονάδες να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ διατροφής, περιβάλλοντος και βιωσιμότητας και να προτείνουν δημιουργικές λύσεις για έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής.

 

 

 

 

 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Σταθοπούλου Αμαλία

Στόχος δράσης

Γενικός σκοπός Η διαμόρφωση από μικρή ηλικία υπεύθυνων, συνειδητοποιημένων πολιτών που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου, δίκαιου και αλληλέγγυου κόσμου. Στόχοι  Κατανόηση της έννοιας της βιωσιμότητας μέσα από καθημερινές εμπειρίες και δραστηριότητες.  Ανάπτυξη υπεύθυνων συνηθειών κατανάλωσης με έμφαση στη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.  Ενίσχυση της κριτικής σκέψης σχετικά με το πώς οι επιλογές μας επηρεάζουν το περιβάλλον και την κοινωνία.  Ανάπτυξη ενσυναίσθησης για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφής μέσω βίντεο, ιστοριών και συζητήσεων.  Κατανόηση της σημασίας της σωστής διαχείρισης τροφίμων και της μείωσης της σπατάλης.  Ανάπτυξη αγάπης και σεβασμού προς τη φύση και καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω βιωματικών εμπειριών.  Συμμετοχή σε βιωματικές δραστηριότητες, όπως ο σχεδιασμός ενός «συστήματος κομποστοποίησης» με χρήση ρομποτικών εργαλείων.  Εφαρμογή πρακτικών προστασίας του περιβάλλοντος μέσω παιχνιδιών και διαδραστικών εφαρμογών.  Εφαρμογή τεχνολογιών ρομποτικής και AI για τη διαχείριση και κατανομή τροφίμων (π.χ. ρομπότ που επιλέγει τρόφιμα και πηγαίνουν στην κομποστοποίηση).  Πειραματισμός με βιώσιμες πρακτικές διατροφής, όπως η δημιουργία συνταγών με περισσεύματα τροφίμων μέσω εφαρμογών AI.  Ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών, δημιουργώντας πρωτότυπες και ευφάνταστες κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά ή και υλικά που βρίσκουν στον χώρο της τάξης του νηπιαγωγείου, απολαμβάνοντας τη χαρά της δημιουργίας.  Καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων όπως επικοινωνία, ομαδικότητα και συνεργασία για ένα κοινό σκοπό.  Συνεργασία με τους εταίρους του προγράμματος, με γονείς και την τοπική κοινωνία ώστε οι εμπειρίες να γίνονται γνώσεις και συνήθειες ζωής.  Δημιουργία συνεργατικού ψηφιακού περιεχομένου, e-mail, αφισών, ανακοινώσεων, ώστε να ενημερώνεται το κοινό και να υπάρχει διάχυση των δράσεων του σχολείου.

Χρόνος δράσης

Οκτώβριος - Μάιος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας