menu

Σύνδεση | Εγγραφή

6ο Δ. Σ. Σερρών

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Learning to Forgive: Εκπαίδευση στη Συγχώρηση

Learning to Forgive: Εκπαίδευση στη Συγχώρηση
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Πρόκειται για δημιουργικές, συνεργατικές εργασίες που αποτυπώνουν τους στόχους της δράσης «Νοιάζομαι γιατί Αγαπώ». Αρχικά στο βιωματικό εργαστήριο [ένα στο 6ο και δύο στο 8ο] βασισμένο στο Εθνικό Πρόγραμμα «Αγωγή στη Συγχώρεση -  Learning to Forgive» οι μαθητές του 6ου και 8ου Δ.Σ. Σερρών μαθαίνουν να ξεπερνούν τις συγκρούσεις και να συνυπάρχουν στο σχολικό περιβάλλον με ενσυναίσθηση. Παρακολουθούν την ταινία μικρού μήκους «Το κορίτσι και η Αλεπού» (The Girl and the Fox) και κάνουν μία δραστηριότητα παιχνίδι ρόλων βασισμένη στην ταινία που παρακολούθησαν. Στη συνέχεια με την δράση του σκίτσου που έχει τίτλο «Η Μουτζούρα - The Scribble» μαθαίνουν να βλέπουν στον άλλον και στον εαυτόν τους το «έργο τέχνης» μέσα του και όχι την «μουντζούρα», δηλαδή να μην μένουν στα ελαττώματα , αλλά να προσπαθούν να ανακαλύψουν τον εσωτερικό θησαυρό του άλλου. Αυτό γίνεται με ένα αρχικό σχέδιο από έναν μαθητή – μία μουτζούρα- που μετατρέπεται σε εικαστική δημιουργία με την συμμετοχή πολλών άλλων μαθητών, και όλοι οι μαθητές το δίνουν έναν τίτλο, ένα διαφορετικό για κάθε ομάδα μαθητών. Με τη δραστηριότητα «Τα Γυαλιά της Αγάπης – Βλέπω με καινούρια μάτια» μαθαίνουν να βλέπουν με άλλα μάτια, δηλαδή αφού σκεφτούν κάποιον που τους έχει πληγώσει να αναθεωρήσουν την γνώμη τους για αυτό το πρόσωπο αφού φορέσουν τα γυαλιά της αγάπης. Μετά το βιωματικό εργαστήριο, υλοποιήθηκαν δύο Project: στο 6ο Δ.Σ. Σερρών δημιουργήθηκε "Το Δέντρο της Αγάπης" από όλους τους μαθητές του σχολείου και μεταξύ του 6ου και του 8ου Δ.Σ. Σερρών δημιουργήθηκαν δύο συνεργατικοί Τοίχοι της Συγχώρεσης που στολίζουν την είσοδο των δύο σχολείων.

Το καινοτόμο πρόγραμμα σας παρουσιάζεται ως βίντεο και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου και στο κανάλι YouTube του 6ου Δ.Σ. Σερρών https://youtu.be/YfhZhy31cpg

Μουσική βίντεο:

Music: Emotional Sad Piano Music | Touch (Download and Royalty FREE) https://www.youtube.com/watch?v=_JYHk_D5A44&list=PLeyu5rqDgVaSKjze

Videos

  1. The Girl and the Fox - Base14Productions https://www.youtube.com/watch?v=ilKaJRsmZiI&t=13s
  2. Edushorts - The power of forgiveness (2016) Athanasios Tsapelis

Βιβλία, φράσεις:

  1. Σύγκρουση και Συνύπαρξη στο Σχολείο και στην Κοινότητα. - Πέλη Γαλίτη-Κυρβασίλη, εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ
  2. Αξιοποιώντας τον Καλύτερό Μου Εαυτό - Πέλη Γαλίτη-Κυρβασίλη / Robert Enright
  3. Teaching Happiness in the Language Classroom - Despina Mallidou
  4. Quote by: Bryant H. McGill / photo: @guilfordhri

Αποτελέσματα / επίδραση

Η αποτίμηση της δράσης φαίνεται στις δύο δημιουργίες που στολίζουν την είσοδο των σχολείων: το Δέντρο της Αγάπης (6ο Δ.Σ) και ο Τοίχος της Συγχώρεσης (6ο και 8ο  Δ.Σ). Οι μαθητές έχουν γράψει μηνύματα στα ελληνικά, στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες σε χαρτί με σχήμα καρδιάς για να δημιουργήσουν τους καρπούς στο Δέντρο της Αγάπης και σε σχήμα τούβλου για να χτίσουν τον Τοίχο της Συγχώρεσης. Τα μηνύματα αφορούν την διαχείριση του θυμού, την Αγάπη, την Συγχώρεση και την έκφραση θετικών συναισθημάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε μηνύματα μαθητών όπως:

Δεν υπάρχει αγάπη χωρίς συγχώρεση και δεν υπάρχει συγχώρεση χωρίς αγάπη

-Αφήνουμε χώρο στον συνάνθρωπό μας να κάνει λάθη

-Positive Thinking

– Love

-Φιλία

Το Δέντρο της Αγάπης ποτίζεται με αγάπη, μεγαλώνει και ομορφαίνει την καθημερινότητά μας καθώς η Αγάπη μας βοηθά να ανθίσουμε (Love Makes Us Bloom).

Ο Τοίχος της Συγχώρεσης στηρίζεται στις γερές βάσεις της αγάπης και της αποδοχής, γίνεται κομμάτι του τοίχου του σχολείου μας, ομορφαίνει τον χώρο μας και μεγαλώνει με γλυκά λόγια των παιδιών όπως:

-Μια λέξη λέω εγώ ΣΕ ΣΥΓΧΩΡΩ! Δεύτερη ευκαιρία σου δίνω, θα την ήθελα κι’ εγώ

-Όποιος αγαπά, συγχωρεί

-I am sorry

-Συγνώμη που τόσο καιρό που σου φέρθηκα τόσο άσχημα



Συνεργασίες

Οι μαθητές, οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί του 6ου και του 8ου Δημοτικό Σχολείο Σερρών συνεργάστηκαν για να υλοποιηθεί το project "Ο Τοίχος της Συγχώρεσης".

Όλοι οι εκπαιδευτικοί των τάξεων, και οι ειδικότητες, ειδικά των Γαλλικών και Εικαστικών, και οι διευθυντές των σχολείων βοήθησαν και συμμετείχαν στην υλοποίηση των βιωματικών εργαστηρίων και των project.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΧΑΣΑΠΗ [ΠΕ06- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΓΓΛΙΚΩΝ]

Στόχος δράσης

Στόχοι της βιωματικής δράσης που υλοποιήθηκε στο 6ο Δ.Σ. Σερρών, και εντάσσεται στην ευρύτερη δράση με τίτλο «Νοιάζομαι Γιατί Αγαπώ» του Άξονα 9 της Αξιολόγησης, και στο 8ο Δ.Σ. Σερρών είναι η σχολική μονάδα να γίνει ένας θετικός χώρος όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται για το κοινωνικό σύνολο. Οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν σε κοινωνικά θέματα και να γίνει η αποδοχή του άλλου μέρος της καθημερινότητάς τους ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες του κόσμου με ανθρωπιστικές αξίες και ενσυναίσθηση με σκοπό να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές σχέσεις με τους συμμαθητές τους, να μάθουν να βλέπουν με άλλα μάτια και με την καρδιά και γενικά να μάθουμε να συγχωρούμε για να κάνουμε χώρο για περισσότερη αγάπη στη ζωή όλων μας.

Χρόνος δράσης

Από Ιανουάριο έως Απρίλιο 2023

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας