menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1ο Δημοτικό Σχολείο Γοργοποτάμου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

learn by cooking

learn by cooking
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Η αφορμή του μαθήματος ήταν το μάθημα «μικρομαγειρέματα» στο κεφάλαιο «Έλα στην παρέα μας» στο μάθημα της γλώσσας.Συνδυάσαμε το μάθημα:1) με προϋπάρχουσες γνώσεις των μαθητών για το οικολογικό αποτύπωμα που είχαν αποκτηθεί στα μαθήματα που κάναμε στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus  «Second Life» που υλοποιεί το σχολείο μας.2)το διάβασμα του βιβλίου «Παιδιά σε δράση,η ώρα να σώσουμε τη Γη έχει φτάσει» του Β.Ηλιόπουλου, στο πλαίσιο  προγράμματος φιλαναγνωσίας  3)ειδήσεις της επικαιρότητας που αναδεικνύουν το ενεργειακό πρόβλημα.Οι μαθητές κλήθηκαν να λύσουν τα  προβλήματα:1)εύρεση φαγητού με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα(τοπικά προϊόντα,  μικρή κατανάλωση ενέργειας, μηδενικά σκουπίδια, 2)πώς αξιοποιούμε τρόφιμα που λήγουν και δε θέλουμε να καταναλώσουμε, με αποτέλεσμα να τα πετάμε στα σκουπίδια. Μετά από έρευνα,σκέψεις,αναζητήσεις και διάλογο καταλήξαμε στην φρουτοσαλάτα σαν απάντηση στο πρώτο πρόβλημα και στις αυγοφέτες με μπανάνα και μέλι στο δεύτερο πρόβλημα.Οι μαθητές έγραψαν τις συνταγές(Υλικά-τρόπος παρασκευής) στο πλαίσιο της παραγωγής κειμένου. Στη συνέχεια υλοποιήσαμε το σχέδιο μαγειρεύοντας στο σχολείο.Δημιουργήσαμε power point  και βίντεο με τη δράση μας.


Αποτελέσματα / επίδραση

Καθιερώσαμε την φρουτοσαλάτα κάθε Παρασκευή σαν μέρα  οικολογικού και υγιεινού  φαγητού στην τάξη μας.

Καθιερώσαμε την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα το μαγείρεμα στο σχολείο, μια δραστηριότητα που δίνει πολύ μεγάλη χαρά στα παιδιά και αυξάνει το ενδιαφέρον τους για τη σχολική ζωή.

Οι μαθητές έμαθαν να αναζητούν λύσεις  που να συνδυάζουν το χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα ,την οικονομία και τη γεύση.

Έμαθαν για το κομπόστ και τη σημασία του στη μείωση των οικιακών απορριμμάτων.

Δημιούργησαν αφίσα με σύνθημα «Εμένα με νοιάζει» και δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που απόκτησαν και να υλοποιούν ανάλογες πρακτικές στο σπίτι τους.



Συνεργασίες

Δείξαμε την εργασία μας ( power point) στις άλλες τάξεις του σχολείου καθώς και στα σχολεία που συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.( Daugmales pamatskola – LATVIA, SJSP Spoleczna jezykowa szkola podstawowa –POLAND, AGRUPAMENTO DE ESCOLAS DE BARCELOS – PORTUGAL, DIMOTIKO SCHOLEIO TSADAS – KOILIS "EVAGORA PALLIKARIDI" (PERIFEREIAKO) – CYPRUS).Θα υλοποιήσουν ανάλογες δράσεις στο σχολείο τους και θα προχωρήσουμε στη  συλλογική δημιουργία ebook.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Στασινός Στέφανος

Στόχος δράσης

Απόκτηση λεπτών δεξιοτήτων Δημιουργική έκφραση Επίλυση προβλήματος Απόκτηση οικολογικής συνείδησης Ανάλυση, σύνθεση, κατανόηση και αξιολόγηση ενός σχεδίου. Ανάληψη καθηκόντων και πρωτοβουλιών Ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας

Χρόνος δράσης

2022-δύο εβδομάδες

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (2)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 2

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας