menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

Λάρισα-Αθήνα ένα τραγούδι δρόμος -¨Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης¨

Λάρισα-Αθήνα ένα τραγούδι δρόμος  -¨Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης¨
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Στο πλαίσιο του μαθήματος της μουσικής και της ευέλικτης ζώνης (διαθεματική προσέγγιση) της Γ τάξης του 1ου Δημ.Σχ.Παπάγου, με αφορμή το βιβλίο της Δέσποινας Γκουτζολίκα ¨Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης πάνε εκδρομή¨- βιβλίο που συμπεριλαμβάνεται στα επιμορφωτικά  προγράμματα του ΙΕΠ- συζητήσαμε για τους βασικούς κανόνες του ΚΟΚ και το πόσο σημαντικό είναι να τους γνωρίζουμε εφόσον εκτός από εμάς, οι περισσότεροι άνθρωποι πάνω στη γη κατοικούν σε πόλεις. Αφού μελετήσαμε τους κανόνες αυτούς, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τη μουσικό του 24ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας κα Κωνσταντίνα Κουκολίτσου, και να υλοποιήσουμε μαζί με τους/τις μαθητές/τριες της το τραγούδι της ¨Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης¨ που ήταν εμπνευσμένο από το παραπάνω βιβλίο. Στη συνέχεια, η μουσικός κα Ράδου δίδαξε στα παιδιά πως να παίζουν το τραγούδι στη φλογέρα και στο μεταλόφωνο και να το τραγουδούν σωστά. Έπειτα  τα ηχογράφησε να παίζουν και να τραγουδούν με την υποστήριξη των εκπ/κων της τάξης. Αργότερα πήρε τα μουσικά αρχεία και των δύο σχολείων και έκανε την παραγωγή του τραγουδιού. Για την καλύτερη διάχυση του τραγουδιού στις σχολικές κοινότητες, συναποφασίσαμε  να κάνει και την παραγωγή του βιντεοκλίπ  του τραγουδιού, από τις βιντεοσκοπήσεις που έγιναν και στα δύο σχολεία χρησιμοποιώντας και κάποιες εικόνες από το βιβλίο της κας Γκουτζολίκα,με την  άδειά της φυσικά.


Αποτελέσματα / επίδραση

Η συνεργασία αυτών των δύο σχολείων είχε ως αποτέλεσμα, μέσω της μουσικής, να κατανοήσουν οι μαθητές και μαθήτριες βασικούς κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ΚΟΚ. ώστε να μάθουν να κυκλοφορούν με ασφάλεια στους δρόμους της πόλης σεβόμενοι τους κανόνες αυτούς σήμερα αλλά και στο μέλλον σαν οδηγοί. Θεωρούμε πως η γνώση αυτή είναι πολύ σημαντική αφού οι στατιστικές δηλώνουν ότι τα περισσότερα ατυχήματα μέσα στην πόλη γίνονται από παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη από τους οδηγούς αυτοκινήτων!Συνεργασίες

Πραγματοποιήθηκαν συνεργασίες των δάσκαλων τους, κας Κρύου, κας Φλουρή, κας Αβέρη ,κας Καραγιάννη (σχολείο Παπάγου) και κου Ντάκου (σχολείο Λάρισας),για να φέρουμε τους/τις μαθητές/τριες  και των δύο σχολείων σε επαφή με τους βασικούς κανόνες κυκλοφορίας, που τους έμαθαν πως να προστατεύουν τον εαυτό τους αλλά και τους γύρω τους όταν περπατούν μέσα στην πόλη.                      Για να μάθουν να  τραγουδούν σωστά , να παίζουν φλογέρα και μεταλόφωνα (σχολείο Παπάγου), ηχητικούς σωλήνες και κρουστά όργανα (σχολείο Λάρισας) και επιπλέον να τους δείξουμε ένα νέο τρόπο μουσικής δημιουργίας ,οι μουσικοί των σχολείων κα Ράδου και κα Κουκολίτσου συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του τραγουδιού με θέμα τον Σταμάτη και τον Γρηγόρη του φωτεινού σηματοδότη σε μία διάβαση πεζών. Επίσης πολύ σημαντική ήταν η συμβολή της  συγγραφέως κας Γκουτζολίκα, από της οποίας το βιβλίο "Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης πάνε εκδρομή" εμπνεύστηκε η κα Κουκολίτσου το τραγούδι,  αφού μας επέτρεψε τη χρήση φωτογραφικού υλικού από το βιβλίο της.

Η παραγωγή του τραγουδιού έγινε εξ ολοκλήρου μέσα στους χώρους των σχολείων, στο μάθημα της μουσικής, από τους μουσικούς των σχολείων,της κας Κουκολίτσου(στίχοι, σύνθεση, εκμάθηση οργάνων, ηχογράφηση, βιντεοσκόπηση και πιάνο)και της κας Ράδου (εκμάθηση οργάνων, ηχογράφηση, βιντεοσκόπηση, ενορχήστρωση, επεξεργασία ήχου και εικόνας),με την υποστήριξη των δασκάλων των συμμετεχόντων τάξεων,κας Κρύου, κας Φλουρή, κας Αβέρη ,κας Καραγιάννη (σχολείο Παπάγου) και κου Ντάκου (σχολείο Λάρισας).


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ράδου Γαρυφαλίτσα, Κρύου Αναστασία, Φλουρή Κατερίνα, Αβέρη Φιλίππα, Καραγιάννη Νάγια

Στόχος δράσης

Αρχικός μας στόχος ήταν να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές σχετικά με την βελτίωση της ασφάλειας των δρόμων, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες εκείνων που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση, όπως είναι οι γυναίκες, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες και οι ηλικιωμένοι .Πιο συγκεκριμένα, θέλαμε τα παιδιά να κατανοήσουν, με απλό και ευχάριστο τρόπο, τη σημασία της ύπαρξης των κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ΚΟΚ στις πόλεις, τους οποίους όταν όλοι ακολουθούμε προστατεύουμε τόσο τη δική μας ζωή όσο και τις ζωές των άλλων. Επιπλέον στόχος μας ήταν να ενεργοποιήσουμε τη διάθεση των παιδιών για επικοινωνία με άλλες μαθητικές κοινότητες μέσω της μουσικής παραγωγής ενός τραγουδιού με το θέμα αυτό.

Χρόνος δράσης

8 διδακτικές ώρες

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας