menu

Σύνδεση | Εγγραφή

8ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

L'arbrobulle - Η φυσαλίδα φυτώριο

Larbrobulle - Η φυσαλίδα φυτώριο
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Η «φυσαλίδα φυτώριο» είναι ένα project που υλοποίησε η ΣΤ’1 τάξη του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας για 2 μήνες, προκειμένου για να συμμετάσχει στον Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας 2025.

Ξεκινήσαμε με τη σκέψη ότι η  κατασκευή οικολογικών αντικειμένων από τους μαθητές αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την επίτευξη πολλαπλών μαθησιακών στόχων, συνδυάζοντας τη δημιουργικότητα με την περιβαλλοντική συνείδηση. Επιπλέον, η συμμετοχή σε τέτοιες δραστηριότητες προάγει την ενεργή μάθηση και την εμπλοκή των μαθητών σε πραγματικά προβλήματα, ενισχύοντας τη σύνδεση μεταξύ σχολείου και κοινωνίας.​

Η επιλογή του αντικειμένου που κατασκευάστηκε προήλθε μετά από ψηφοφορία των μαθητών σε δικές τους προτάσεις για τις οποίες είχαν επιχειρηματολογήσει. Η ιδέα ήταν απλή, η φαντασία που απαιτούνταν μεγάλη:

Η φυσαλίδα φυτώριο είναι ένα οικολογικό ζέπελιν, κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμα υλικά. Λειτουργεί με φωτοβολταϊκή ηλιακή ενέργεια. Στο εσωτερικό του υπάρχει ένα μικρό δάσος. Διαθέτει ειδικούς αισθητήρες που ανιχνεύουν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Όταν οι αισθητήρες ανιχνεύουν πολλά καυσαέρια, το ζέπελιν πετάει στη μολυσμένη περιοχή, ανοίγει το καπάκι και τα δέντρα φιλτράρουν το διοξείδιο του άνθρακα. Έπειτα επιστρέφει στη βάση του για φόρτιση και περιμένει την επόμενη αποστολή του!

​Η ιδέα ενός οικολογικού ζέπελιν, κατασκευασμένου από ανακυκλώσιμα υλικά και λειτουργούντος με ηλιακή ενέργεια, είναι καινοτόμα και φιλική προς το περιβάλλον. Η ενσωμάτωση ενός μικρού δάσους στο εσωτερικό του ζέπελιν, καθώς και η χρήση αισθητήρων για την ανίχνευση ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προσθέτουν αξία στην πρόταση, συνδυάζοντας τεχνολογία και φύση.​

Η αυτόνομη λειτουργία του ζέπελιν, που ενεργοποιεί την πτήση προς περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης για την απορρόφηση του CO₂ μέσω των δέντρων του, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, η πρακτική εφαρμογή μιας τέτοιας ιδέας απαιτεί εκτενή έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και συνεργασία μεταξύ επιστημόνων, μηχανικών και περιβαλλοντολόγων.​ Γι’ αυτό τα παιδιά είχαν μια φοβερή ιδέα: να ζητήσουν βοήθεια για το σχεδιασμό και τη μοντελοποίηση της φυσαλίδας φυτώριο από το Εργαστήριο Γνώσης & Αβεβαιότητας (ΓΑΒLab) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (gav.uop.gr). Το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό. Η τάξη επισκέφτηκε το Εργαστήριο, συζήτησε με τον υπεύθυνο καθηγητή και τους φοιτητές και τύπωσε το μοντέλο της φυσαλίδας σε 3d εκτυπωτή με οικολογικό και ανακυκλώσιμο υλικό εκτύπωσης.

Στη συνέχεια κατασκεύασαν μόνοι τους, με ανακυκλώσιμα και επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά τη μακέτα της πόλης και έφτιαξαν το δάσος.

Το συμπέρασμα της δουλειάς τους:

​Η "Φυσαλίδα Φυτώριο" αποτελεί μια καινοτόμο λύση για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής. Μετατρέποντας τα καυσαέρια σε οξυγόνο μέσω της φωτοσύνθεσης των φυτών που φιλοξενεί, συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και, κατ' επέκταση, στην ποιότητα ζωής μας.​

Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει όλους μας. Η αύξηση της θερμοκρασίας, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι μόνο μερικές από τις συνέπειές της. Η εφαρμογή καινοτόμων λύσεων, όπως η "Φυσαλίδα Φυτώριο", είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Η ενεργή συμμετοχή μας στην ανάπτυξη και υποστήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών είναι κρίσιμη για την προστασία του πλανήτη μας και την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.

 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Σωτηράκη Νικολέτα ΠΕ05 Γαλλικής Γλώσσας

Στόχος δράσης

Ανάπτυξη δημιουργικής σκέψης και δεξιοτήτων χειροτεχνίας: Οι μαθητές οραματίστηκαν, σχεδίασαν και κατασκεύασαν τη φυσαλίδα φυτώριο, ενισχύοντας τη φαντασία και τις πρακτικές τους ικανότητες. Ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης: Μέσω της επιλογής οικολογικών υλικών και της κατανόησης της σημασίας της ανακύκλωσης, οι μαθητές συνειδητοποίησαν την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος. Μαθησιακοί στόχοι σχετικοί με το γνωστικό αντικείμενο: οι μαθητές δούλεψαν το λεξιλόγιο του περιβάλλοντος στη γαλλική γλώσσα, έφτιαξαν σλόγκαν και εξασκήθηκαν στον προφορικό λόγο. Ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργασίας: Η ομαδική εργασία για την επίτευξη κοινού στόχου βοήθησε για να εδραιώσουμε μέσα στην τάξη την επικοινωνία, την αλληλοϋποστήριξη και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Εφαρμογή γνώσεων φυσικών επιστημών: Η διαδικασία κατασκευής προσέφερε πρακτικές εφαρμογές εννοιών όπως η ανακύκλωση, η βιοδιασπασιμότητα και η αειφορία. Ανάπτυξη κριτικής σκέψης: Οι μαθητές σε όλα τα στάδια του σχεδίου αξιολόγησαν αξιολογούν την αποτελεσματικότητα της εργασίας τους, εντόπισαν προβλήματα και πρότειναν βελτιώσεις. Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης: Η ολοκλήρωση ενός έργου και η παρουσίασή του ενίσχυσαν την αυτοπεποίθηση και την ικανοποίηση από τη δουλειά τους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας