menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

«Κύκλους κάνει η ζωή! Ανακύκλωση κι αυτή!»

«Κύκλους κάνει η ζωή! Ανακύκλωση κι αυτή!»
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

     

  Οι μαθητές και μαθήτριες μέσα από διαθεματικές δράσεις έμαθαν τι είναι η κυκλική οικονομία και ευαισθητοποιήθηκαν πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον με τις παρακάτω δράσεις.

        Εκπαιδευτικοί και μαθητές ενώσαμε τη φαντασία μας, τις ιδέες μας και την έμπνευση που αισθανθήκαμε μέσα από την ιδεοθύελλα που έλαβε χώρα μέσα στην τάξη του Α2 μετά από τη συζήτηση για τον κύκλο που ακολουθεί η ζωή στη φύση! Συμπεράναμε ότι : « Η αυθεντική κυκλική οικονομία είναι η ίδια η Φύση » Έτσι δημιουργήσαμε ένα τραγούδι από το μηδέν! Η δασκάλα της τάξης κα Καλυβιώτη και η μουσικός κα Ράδου έγραψαν τους στίχους και τα παιδιά τους τελειοποίησαν βάζοντας ομοιοκαταληξία. Στη συνέχεια η μουσικός μελοποίησε τους στίχους και τα δίδαξε να τραγουδούν το τραγούδι μας «Κύκλους κάνει η ζωή». Επιπλέον οργάνωσε μια μικρή ορχήστρα με αυτοσχέδια μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά και συνόδευσαν το τραγούδι τους με αυτά. Συγκεκριμένα έπαιξαν  χτυπώντας χάρτινους σωλήνες με παλιές σαγιονάρες(κρουστά) ,πλαστικά αυγουλάκια που μέσα βάλαμε ρύζι και όσπρια(μαράκες), ηλεκτρολογικούς σωλήνες που τους τρίβουμε με τσοπστικς (ξύστρες), διάφανα κουτάκια από συσκευασίες τα οποία γεμίσαμε με καλαμπόκι(μαράκες), μεγάλα πλαστικά δοχεία από λάδι ή  νερό που τα χτυπάμε με το χέρι (τύμπανα). Το   σύνθημα  ήταν :

ΔΕΝ ΠΕΤΩ. ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ. ΠΑΙΖΩ ΜΟΥΣΙΚΗ. ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ!

Το τραγούδι αυτό ηχογραφήθηκε στην αίθουσα της μουσικής του σχολείου από τη μουσικό η οποία και έκανε την παραγωγή του τραγουδιού.

          Έπειτα, σειρά είχε η δραματοποίηση του τραγουδιού με την καθοδήγηση της θεατρολόγου κας Κάσση. Το τραγούδι μας που μεταδίδει το μήνυμα «Του κύκλου της ζωής» τον οποίο και πρέπει να διαφυλάξουμε και  να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας με τους τρόπους που είχαμε συζητήσει έγινε μουσικοκινητικό δρώμενο!   

          Αργότερα, με την καθοδήγηση του εικαστικού κου Κακουδάκη, ο πρωταγωνιστής του τραγουδιού μας και έγινε εικαστική δημιουργία!«Το μηλαράκι» έγινε εικόνα! Όχι όμως μια τυχαία εικόνα! Δημιουργήθηκε από  οικιακά  καθημερινά απορρίμματα  (άδεια κουτιά δημητριακών, μπουκάλια γάλακτος, περιτυλίγματα σοκολάτας, άδεια κουτιά φαρμάκων κ.α.) Επίσης κάποια από τα υλικά κατασκευής ήταν οργανικά απόβλητα ( καρυδότσουφλα , σποράκια κ.α.)Οι τεχνικές ήταν ζωγραφική και κολάζ. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά έμαθαν την έννοια του «ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ» τα απορρίμματα. Ανακάλυψαν ότι τα σκουπίδια μπορούν να τους δίνουν χαρά μέσα από την ενασχόληση τους με την τέχνη των εικαστικών. Τα υλικά που  περίσσεψαν κατέληξαν στους κάδους ανακύκλωσης. Οι ατομικές τους δημιουργίες ενώθηκαν και έφτιαξαν μία αφίσα η οποία τοποθετήθηκε σε κοινόχρηστο χώρο του σχολείου μας ώστε το μήνυμα να φτάσει σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

          Μετά,  με τη δασκάλα της τάξης ενσωμάτωσαν  στην καθημερινότητά τους, την κυκλικότητα που υπάρχει  στη φύση. Μάζεψαν τα σποράκια που απέμειναν από το μηλαράκι που έφαγε η δασκάλα της Δ τάξης κα Σκουλαρίκη στο διάλειμμα και αντί να τα πετάξουν, τα φύτεψαν στην αυλή του σχολείου! Μοιράστηκαν δεξιότητες επικοινωνίας και διάχυσης των πληροφοριών. Περιέγραψαν στους συμμαθητές τους (της Δ τάξης) τις δράσεις τους. Ενθουσιάστηκαν με την υπέροχη ιδέα που μας έδωσε η κα Σκουλαρίκη, όταν μας είπε ότι κάθε φορά που πηγαίνει ταξίδι και περνάει από ένα δάσος πάντα ( και βέβαια αν είναι η κατάλληλη εποχή) πετάει από το παράθυρο του αυτοκινήτου όλα τα σποράκια των φρούτων (μήλα, αχλάδια κ.α.) που κατανάλωσε με την οικογένειά της και έτσι με αυτό τον τρόπο αυξάνει τις πιθανότητες να φυτρώσουν καινούρια δεντράκια!

            Στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας είχαμε, μεταξύ άλλων, μια χάρτινη «ουρά» από γκοφρέ χαρτί που χρησίμευσε ως αξεσουάρ για τη θεατρική μας παράσταση.Αυτή τη χάρτινη ουρά αποφασίσαμε να μην την πετάξουμε στην ανακύκλωση χαρτιού , αλλά τα παιδιά να την επαναχρησιμοποιήσουν ώστε να φτιάξουν ένα δεντράκι για το ταμπλό της τάξης ! Έτσι έκαναν οικονομία στο χαρτί και μείωσαν την κατανάλωσή του!

          Το επόμενο βήμα έγινε μέσα από  το μάθημα της  Γλώσσας  της Α’ δημοτικού! Για πρώτη φορά οι μικροί μαθητές /τριες επιχείρησαν να γράψουν ένα γράμμα! Παρόλο που ήταν κάπως νωρίς, τα παιδιά  επιχείρησαν, με τη βοήθεια της δασκάλας, να γράψουν μία επιστολή στον Δήμαρχο της περιοχής μας και να του ζητήσουν να τοποθετηθεί στην αυλή του σχολείου μας ένας καφέ κάδος κομποστοποίησης  για να πετάνε τα υπολείμματα των φαγητών τους ! Όλες οι ιδέες και όλες οι πρωτοβουλίες είναι  αποδεκτές !Ο Δήμαρχος κος Αποστολόπουλος, μετά από μερικές μέρες ήρθε στο σχολείο μαζί με την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κα Γκούμα και την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κα Πατσαρίση, τοποθετώντας ένα καφέ κάδο μέσα στην αυλή μας, ικανοποιώντας άμεσα το αίτημά τους. Συνάντησε τα παιδιά, τα ευχαρίστησε για αυτή τους την πρωτοβουλία αλλά και το ενδιαφέρον τους για τα κοινά.Στη συνέχεια τους μίλησε τόσο ο ίδιος , όσο και η αντιδήμαρχος  για τη σπουδαιότητα της κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης.

             Με την καθ..Αγγλικών κα Παπά δημιούργησαν μία  αφίσα στα αγγλικά! Αυτή η αφίσα περιγράφει στα αγγλικά και μεταφράζει στα ελληνικά τις βασικές αρχές της  κυκλικής οικονομίας!  ThethreeRs : Reduce- Reuse-Recycle               Έπειτα εικονογράφησαν την αφίσα!

              Τέλος σαν επισφράγισμα  όλων αυτών των δράσεων η δασκάλα της τάξης με τη μουσικό βιντεοσκόπησαν τα παιδιά να παίζουν με τα αυτοσχέδια όργανα, φωτογράφησαν τη δραματοποίηση του τραγουδιού, την εικαστική τους δημιουργία ,το φύτεμα των σπόρων στην αυλή του σχολείου, την αφίσα των αγγλικών. Φωτογράφησαν επίσης το συνεργατικό μουσικινητικό δρώμενο με αερόστατο δίνοντας εικόνα στο ρεφρέν του τραγουδιού …Κύκλους κάνει η ζωή, ανακύκλωση κι αυτή!  Έπειτα η μουσικός επεξεργάστηκε αυτές τις λήψεις και οπτικοποίησε το τραγούδι με τις εικόνες αυτές, δημιουργώντας το βιντεοκλίπ του τραγουδιού.


Αποτελέσματα / επίδραση

Ως αποτέλεσμα των δράσεων  τα παιδιά:

Γίνονται οι ενεργοί πολίτες του αύριο, αναλαμβάνουν την ευθύνη και ζητούν από τους αρμόδιους τη βοήθειά τους.

Ρυθμίζουν τη συμπεριφορά τους ώστε να μειώσουν τη σπατάλη, ανακυκλώνουν και δημιουργούν εικαστικές συνθέσεις με …σκουπίδια!

Αναπτύσσουν δεξιότητες παίζοντας μουσική με αυτοσχέδια μουσικά όργανα .

Μαθαίνουν τι είναι η κυκλική οικονομία φυτεύοντας τους σπόρους του μήλου και σχεδιάζοντας αφίσα με τις τρείς σημαντικές λέξεις-κλειδιά της κυκλικής οικονομίας στα Αγγλικά: Reuse-Reduce-Recycle.

Μειώνουν την κατανάλωση και κατά συνέπεια τα απορρίμματα πετώντας στον κάδο ανακύκλωσης τα περισσεύματα από τις εικαστικές τους δημιουργίες .

Ηχογραφούν, τραγουδάνε το τραγούδι τους και διαχέουν το μήνυμα :

«Κύκλους κάνει η ζωή!Ανακύκλωση κι αυτή!»

Συνεχίζουν  και  

Κατανοούν το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα και  παίρνουν θέση  ώστε αυτό να λυθεί  στο μέλλον.

Υπερασπίζουν τη φύση διαχέοντας τους προβληματισμούς και τις γνώσεις τους στη σχολική κοινότητα.

Καλλιεργούν υγιείς συνήθειες ως καταναλωτές ανακυκλώνοντας τα υπολείμματα του φαγητού τους στο καφέ κάδο.

Λειτουργούν ομαδικά τραγουδώντας , παίζοντας συνεργατικό παιχνίδι με αερόστατο φτιάχνοντας μία αφίσα με τις ατομικές τους εικαστικές δημιουργίες, δραματοποιώντας το τραγούδι τους.

Ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο και

Συνεργάζονται με την τοπική αυτοδιοίκηση για ένα κοινό σκοπό :

«Την προστασία του πλανή

Με  τις δράσεις μας κάνουμε την αρχή ώστε η «ΓΡΑΜΜΗ» να γίνει «ΚΥΚΛΟΣ».Συνεργασίες

Στις δράσεις αυτές συνεργάστηκαν οι μαθητές και μαθήτριες με τη δασκάλα της τάξης κα Καλυβιώτη, με τη δασκάλα παράλληλης στήριξης κα Φώτη, με τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, τη μουσικό κα Ράδου, τον εικαστικό κο Κακουδάκη, τη θεατρολόγο κα Κάσση, την καθ.Αγγλικών κα Παπά. Επιπλέον υπήρξε συνεργασία, μετά από αίτημα των παιδιών για την τοποθέτηση καφέ κάδου στην αυλή του σχολείου, με τον Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού κο Αποστολόπουλο, την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κα Γκούμα και την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κα Πατσαρίση οι οποίοι ανταποκρίθηκαν και ικανοποίησαν το αίτημά τους.Τέλος συνεργάστηκαν με τη δασκάλα της Δ τάξης κας Σκουλαρίκη και τους/τις μαθητές/τριες της. 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Καλυβιώτη Νίκη, Ράδου Γαρυφαλίτσα, Κακουδάκης Νικήτας, Κάσση Κυριακή,Παπά Σύλβια, Φώτη Μαγδαληνή

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

 

Η διάχυση πληροφοριών και γνώσεων έγινε με τους παρακάτω τρόπους:

  • Δημιουργία πρωτότυπου τραγουδιού με τίτλο "Κύκλους κάνει η ζωή" το οποίο "ανέβηκε" στο Youtube και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Δημιουργία power point με τις δράσεις.(το μετατρέψαμε σε pdf για την μπει στην πλατφόρμα σας)
  • Κοινοποίηση του βιντεοκλίπ και των δράσεων στη σχολική κοινότητα και στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.
  • Κοινοποίηση του βιντεοκλίπ και των δράσεων στον Δήμαρχο κ Αποστολόπουλο ζητώντας τη συνεργασία του.
  • Κοινοποίηση του βιντεοκλίπ και των δράσεων στην Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κα Γκούμα.
  • Ενημέρωση για τις δράσεις μας στην Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κα Πατσαρίση.
  • Δημοσίευση του βιντεοκλίπ και των δράσεων σε τοπικές διαδικτυακές εφημερίδες.
  • Υποβολή του τραγουδιού και των δράσεων στο μαθητικό διαγωνισμό "Γύρω γύρω όλη ... η οικονομία" εγκεκριμένου από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας INCOMMON.
  • Υποβολή των δράσεων στον διαγωνισμό του BRAVO SCHOOLS 2024!

Στόχος δράσης

Στόχος μας ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α2 τμήματος του 1ου Δημοτικού Παπάγου να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση ώστε να οδηγήσουν τον πλανήτη μας σε ένα καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο μέλλον . Συγκεκριμένα να μάθουν ότι οι συνήθειες των ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες οδηγούν σε καταστροφή του περιβάλλοντος και απειλούν τον πλανήτη μας. Να συνειδητοποιήσουν ότι το μοντέλο «Καταναλώνω φυσικούς πόρους, παράγω και στο τέλος πετώ» δεν γίνεται να συνεχιστεί , γιατί οδηγεί στην καταστροφή της φύσης γενικότερα. Από αυτή την τρυφερή ηλικία στόχος ήταν να καταλάβουν ότι ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Αυτή η διαφορά μπορεί να φανεί όταν υπάρξει ουσιαστική μείωση της παραγωγής αποβλήτων μέσω της μείωσης την κατανάλωσης , της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης κάποιων προϊόντων. Εν συντομία να τους δείξουμε τρόπους ώστε η καθημερινότητά μας να πάψει (όσο το δυνατό) να ακολουθεί μία ΓΡΑΜΜΗ και να γίνει ΚΥΚΛΟΣ. Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ Η ΙΔΙΑ Η ΦΥΣΗ

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Αρχικά για να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη τα παιδιά του σήμερα και να φέρουν την αλλαγή στο μέλλον απευθύνθηκαν τα ίδια, μέσω του τραγουδιού τους, σε όλη σχολική κοινότητα δηλαδή στους μαθητές, στις μαθήτριες και στους γονείς τους αλλά και στους εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια, με την καθοδήγηση της δασκάλας της τάξης κας Καλυβιώτη, τα παιδιά επιχείρησαν να γράψουν μία επιστολή στον Δήμαρχο της περιοχής μας κο Αποστολόπουλο με αίτημα να τοποθετήσει στην αυλή του σχολείου μας έναν καφέ κάδο κομποστοποίσης για να πετάνε οι μαθητές/τριες τα υπολείμματα των φαγητών τους . Ο Δήμαρχος ανταποκρίθηκε αμέσως. Το αίτημα αυτό κοινοποιήθηκε στην Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κα Γκούμα και την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κα Πατσαρίση. Επιπλέον αποστείλαμε τις δράσεις μας στο μαθητικό διαγωνισμό, εγκεκριμένο από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας INCOMMOΝ

Χρόνος δράσης

Ιανουάριος-Μάρτιος 2024

Τόπος Δράσης

Παπάγου -Αθήνα

Δίκτυο

Μελετάμε την ένταξη των δράσεών μας στο e twinning 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας