menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΕΝΤΙΝΑΣ (ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ)

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Ξύπνα Περσεφόνη

Ξύπνα Περσεφόνη
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΕΝΤΙΝΑΣ (ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ)

Το Γενικό Λύκειο Ρεντίνας ιδρύθηκε το 1988 στον Σταυρό Θεσσαλονίκης , έδρα του Δήμου Βόλβης. Είναι δημόσιο σχολείο και δέχεται μαθητές που έχουν φοιτήσει στο Γυμνάσιο Ρεντίνας και στο Γυμνάσιο Αρέθουσας . Το σχολικό έτος 2023-2024 ο αριθμός των μαθητών /τριών είναι 129 ενώ ο σύλλογος διδασκόντων αποτελείται από 23 εκπαιδευτικούς. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ( >90%) του μαθητικού πληθυσμού συνεχίζει τις σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο σχολείο μας κάθε χρόνο με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών υλοποιούνται Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων με ποικίλες θεματικές , Περιβαλλοντικές δράσεις , Θεατρικές παραστάσεις , Εικαστικά έργα καθώς και πολλές εκπαιδευτικές επισκέψεις κι εκδρομές. Σε συνεργασία με τον Δήμο, το Κέντρο Υγείας ,τους Πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του μαθητικού πληθυσμού σε θέματα Αγωγής Υγείας, Εθελοντισμού, Προστασίας του Περιβάλλοντος κ.α. Στόχος του σχολείου μας είναι η διάπλαση ενεργών πολιτών για μια δημοκρατική κοινωνία αλληλεγγύης, ισότητας, αποδοχής της ετερότητας και σεβασμού στο περιβάλλον. Πληροφορίες για το σχολείο και τις δράσεις μας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας lyk-paral-stavr.thess.sch.gr


Διευθυντής Σχολείου

ΚΟΥΜΛΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Κατά το σχολικό έτος 2023-2024 υλοποιήθηκε στο σχολείο μας το   Περιβαλλοντικό πρόγραμμα  «Κοιμήσου Περσεφόνη» από τους μαθητές και τις μαθήτριες του τμήματος Β2 της Β’ τάξης του σχολείου μας . Οι τρεις θεματικές ενότητες του προγράμματος ήταν:

  • Η ρύπανση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή
  • Μέτρα και αλλαγή συνηθειών για την προστασία του περιβάλλοντος
  • Η τέχνη ως αρωγός στον αγώνα για τη σωτηρία του πλανήτη.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος έγινε διδασκαλία  του  ποιήματος «Κοιμήσου Περσεφόνη» του ποιητή Νίκου Γκάτσου και αποσπάσματος του ποιήματος «Νέο κλίμα»  της ποιήτριας Biancamaria Frabotta, με εστίαση στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον. Ακολούθησε συνάντηση με τον μουσικό και  ζωγράφο κύριο Σταύρο Καραμάνη στην οποία  οι μαθητές/τριες μας συζήτησαν  τις εικόνες που τους ενέπνευσαν τα παραπάνω ποιήματα οι οποίες αποτέλεσαν το θέμα του  πίνακα «Κοιμήσου Περσεφόνη» πάνω σε παλιό μαυροπίνακα που ανέλαβε να φιλοτεχνήσει ο ζωγράφος μας. Η ομάδα μας παρακολούθησε αρκετά από τα στάδια δημιουργίας του πίνακα εν είδει σεμιναρίου αποκτώντας εκτός από γνώσεις σε τεχνικές της ζωγραφικής και έμπνευση για τη δημιουργία δικού τους ομαδικού εικαστικού έργου.   

Κατά τη δεύτερη φάση  πραγματοποιήθηκε  έρευνα από τους μαθητές/τριες  για τον γειτονικό υγροβιότοπο των  λιμνών  Βόλβης και Κορώνειας (προστατευμένη περιοχή) με άξονες : α) την βαθμιαία μείωση της στάθμης της Κορώνειας β) την αποψίλωση του παραλίμνιου δάσους της Απολλωνίας γ) τους κινδύνους διαβίωσης της ορνιθοπανίδας της περιοχής.  . Τον Απρίλιο του 2024 πραγματοποιήθηκε και επιτόπια έρευνα σε συνεργασία με τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α  κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής επίσκεψης στο δάσος Απολλωνίας, στους υπεραιωνόβιους πλατάνους του  Σχολαρίου με τους σταχτοτσικνιάδες ( πρώτο μνημείο φύσης στην Ελλάδα ) και στο  σπάνιο  γεωλογικό πάρκο της Νυμφόπετρας.

Ο προβληματισμός των μαθητών και μαθητριών μας για τους κινδύνους της ζωής και της βιοποικιλότητας και η ανησυχία τους για το μέλλον των δύο  Λιμνών εκφράστηκε  με διάφορες δράσεις  όπως άρθρο στην ιστοσελίδα του σχολείου, δημιουργία αφίσας , ομιλία στην πρωινή συγκέντρωση του σχολείου αλλά και στην τελική παρουσίαση του προγράμματος σε όλη τη μαθητική κοινότητα.

Τέλος, ο θαυμασμός της ομορφιάς της ανοιξιάτικης φύσης και των τοπίων της περιοχής και η ελπίδα για τη σωτηρία της μέσω μιας βιώσιμης ανάπτυξης  αποτυπώθηκε στην τοιχογραφία « Ξύπνα Περσεφόνη...» που κοσμεί πλέον την αίθουσα του τμήματος και αναπαριστά τη γειτονική λίμνη Βόλβη σε μια αρμονική σχέση μεταξύ των έμβιων και άβιων στοιχείων της. Η προσπάθεια είναι ομαδική  και υποστηρίχτηκε οικονομικά από την σχολική επιτροπή .Στόχος των παιδιών είναι να συνεχιστεί το έργο και στους υπόλοιπους τοίχους της αίθουσας με τη έναρξη του επόμενου  σχολικού έτους.  


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ζαχαρέα Μαρία ,Καρπούζη Παρασκευή, Σαχινίδου Παναγιώτα

Στόχος δράσης

Οι μαθητές/τριες αναμένεται να : 1. Να ενημερωθούν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον και συγκεκριμένα στην περιοχή των Λιμνών Βόλβης-Κορώνειας και να κατανοήσουν πώς επηρεάζεται η ζωή και η βιοποικιλότητα της περιοχής. 2. Να αξιολογήσουν, να αναλύσουν και να συνθέσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους συνεργατικά και να τα εκφράσουν δημιουργικά με ποικίλους τρόπους. 3. Να αναγνωρίσουν την ανάγκη ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης του μαθητικού πληθυσμού κι ευρύτερα της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την κλιματική αλλαγή και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή.4. Να αναγνωρίσουν την συμβολή της τέχνης στον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον. 5. Να εμπνευστούν και να καταφέρουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσα από τη δημιουργία εικαστικού έργου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 4



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας