ξΑΝΑβάφοντας το μέλλον

menu
Συνεργατικά Προγράμματα
Οι κηρομπογιές που χρησιμοποιούνται ως πρώιμος τρόπος έκφρασης στα παιδιά προσχολικής ηλικίας(παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο) καταλήγουν στα σκουπίδια και από εκεί στις χωματερές. Τα χρώματα αυτά, είναι φτιαγμένα από κερί παραφίνης, ένα υποπροϊόν του πετρελαίου και κατά συνέπεια δεν διασπώνται φυσικά, μολύνοντας το περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό πρέπει να ανακυκλώνονται. Μόνο στις Η.Π.Α. ,στις οποίες υπάρχει οργανισμός για τη συλλογή και ανακύκλωσή τους, (nationalcrayonrecycleprogram.org , thecrayoninitiative.org ) υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο απορρίπτονται πάνω από 60 εκατομμύρια κομμάτια κηρομπογιάς. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 240 τόνους κεριού που δε θα αποσυντεθεί αλλά θα καταλήξει σε χωματερές και θάλασσες, προκαλώντας τα γνωστά σε όλους μας προβλήματα.
Στο σημείο αυτό τα σχολεία μας (2ο Δημοτικό Σχολείο Τυρνάβου, Δημοτικό Σχολείο Κορησού Καστοριάς), γνωρίζοντας ότι η ανακύκλωση κηρομπογιών γίνεται εύκολα, χωρίς να ξοδεύονται οικονομικοί ή άλλου είδους πόροι, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση και να συλλέξουν τις σπασμένες και φθαρμένες κηρομπογιές από τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς των Δήμων τους. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τον Σύλλογο Γονέων, ανέλαβαν το έργο της διαλογής και του λιωσίματος των χρωμάτων και της δημιουργίας νέων, έτοιμων για χρήση κηρομπογιών. Τα νέα χρώματα που θα προκύψουν (η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως τα τέλη του Μάϊου), θα διατεθούν δωρεάν στις Παιδιατρικές Κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς αντίστοιχα, προκειμένου να βοηθήσουν κι εκείνα με τη σειρά τους στην ανάρρωση των μικρών ασθενών. Μέσω του προγράμματος αυτού οι μαθητές και οι μαθήτριες αναστοχάζονται πάνω στο ότι η παραμικρή μας δραστηριότητα μπορεί να επιβαρύνει το περιβάλλον και να επηρεάσει το οικολογικό μας αποτύπωμα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες δημιούργησαν κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά και κινητοποίησαν κι άλλα μέλη της σχολικής κοινότητας σε αυτή τη διαδικασία. Επίσης, έγραψαν ποίημα για την ανακύκλωση των κηρομπογιών και τραγούδι, το οποίο μελοποίησαν με τίτλον" ξΑΝΑβάφοντας το μέλλον". Η επιλογή της παραπάνω δράσης έγινε, δεδομένου ότι δεν έχει αναπτυχθεί, στο βαθμό που μπορούμε να γνωρίζουμε, αντίστοιχη πρωτοβουλία που να μην περιλαμβάνει κάποιου είδους εμπορικό περιεχόμενο στην Ευρώπη.
Η ενασχόληση μέσω της τέχνης και της βιωματικής μάθησης με πρακτικές όπως η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση και η επαναπροώθηση καλλιέργησε περιβαλλοντικές και αλτρουιστικές συνήθειες, καθώς και ανέπτυξε την αίσθηση της ενεργούς συμμετοχής και της φιλανθρωπίας. Ενισχύθηκε η συνεργασία μαθητών/τριών μεταξύ τους και η συνεργασία ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς και προωθήθηκε η από κοινού προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου. Τα σχολεία λειτούργησαν ως διάυλοι επικοινωνίας, ανταλλαγής ιδεών και καλών πρακτικών.
Κοινή δράση Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου- Δημοτικού Σχολείου Κορησού Καστοριάς
Δήμαρχος Τυρνάβου, Δήμαρχος Καστοριάς
Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Παιδείας Τυρνάβου, Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Παιδείας Καστοριάς
Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Τυρνάβου, Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Καστοριάς
Δημοτική Βιβλιοθήκη Τυρνάβου, Κωνσταντινίδειος Βιβλιοθήκη Κορησού, Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς
Α/θμια Εκπ/ση Λάρισας, Α/θμια Εκπ/ση Καστοριάς
Νηπιαγωγεία Δήμου Τυρνάβου, Νηπιαγωγεία Δήμου Καστοριάς
Σύλλογος Γονέων 2ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου, Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Κορησού
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς
Τοπικός ηλεκτρονικός τύπος για ενημέρωση και διάχυση της δράσης
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]