menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

Κόκκινη κλωστή δεμένη δεξιότητες γυρεύει#skillsLabs

Κόκκινη κλωστή δεμένη δεξιότητες γυρεύει#skillsLabs
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2021-2022 υλοποιήθηκε το etwinning έργο “Κόκκινη κλωστή δεμένη δεξιότητες γυρεύει#skillslabs”, το οποίο συνδυάστηκε με τα εργαστήρια δεξιοτήτων, μια καινοτομία που εισήχθη για πρώτη φορά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Βασικός άξονας ήταν τα κλασικά παραμύθια με μια  διαφορετική προσέγγιση. Οι ήρωες-ηρωίδες κλήθηκαν να έρθουν πιο κοντά στην στη δική μας πραγματικότητα, προσπαθώντας να περάσουν μηνύματα οικολογίας, κοινωνικής ενσυναίσθησης, εθελοντισμού, φιλανθρωπίας και αποδοχής της διαφορετικότητας, μέσα από ποικίλες αποστολές που έθεταν στα παιδιά. Για την ολοκλήρωση των αποστολών δόθηκε έμφαση σε ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες, στη χρήση διαφόρων τεχνικών και μεθόδων και στην υποστήριξη των ΤΠΕ. Σκοπός ήταν τα παιδιά να καλλιεργήσουν δεξιότητες του 21ου αιώνα και να αναπτύξουν ικανότητες επίλυσης αυθεντικών προβλημάτων, κριτικής και δημιουργικής σκέψης, ενεργητικής ακρόασης, επιχειρηματολογίας, λήψης αποφάσεων, ανταλλαγής απόψεων και διαλόγου, αλγοριθμικής-υπολογιστικής σκέψης.

Συμμετείχαν 38 σχολεία από όλη την Ελλάδα και συνεπώς το εγχείρημα αυτό απαιτούσε καλή οργάνωση και συνεργασία, τόσο κατά το σχεδιασμό, όσο και κατά την υλοποίηση. Τα σχολεία χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, για καλύτερο συντονισμό και ευκολότερη παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού. Κάθε ομάδα ανέλαβε να οργανώσει μια θεματική αποστολή, με σκοπό τη δημιουργία συνεργατικών παραγώγων. Για την εύρυθμη λειτουργία των ομάδων ορίστηκαν συντονιστές και διαχειριστές.

Μέσα από τις διάφορες θεματικές ενότητες και τις συνεργατικές δράσεις τα παιδιά:

Ήρθαν σε επαφή με τα κλασικά παραμύθια και κατανόησαν τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Συνεργάστηκαν με συγγραφείς παραμυθιών-ιστοριών και ανέλαβαν το ρόλο του δημοσιογράφου. Ασχολήθηκαν με δημιουργικές δραστηριότητες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επικοινωνία μαζί τους, με αποτέλεσμα να ενδυναμώσουν δεξιότητες διαλόγου, διατύπωσης ερωτήσεων, επιχειρηματολογίας και συνεργασίας στην οργάνωση και παρουσίαση μιας κοινής εκδήλωσης.

Προσκάλεσαν παππού/γιαγιά στο σχολείο και έζησαν μια παραδοσιακή αφήγηση παραμυθιού, κατανοώντας τον ευεργετικό ρόλο του παραμυθιού στη σχέση τους με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι αφηγήσεις μαγνητοφωνήθηκαν κι έτσι φτιάχτηκε μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη για όλα τα παιδιά του έργου.

Υλοποίησαν δραστηριότητες προγραμματισμού & κώδικα με ποικίλους τρόπους: στο δάπεδο με το σώμα, σε ειδικό χάρτη διαδρομών με robotics kits, σε χαρτί και στον υπολογιστή τύπου scratch. Αυτές είναι: α)code-Με το εισιτήριο το μαγικό, ποια παράσταση θα δω; β)code -Παραμυθοοικογένειες και γ)code dance.

Κέρδισαν αριστείο συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (CODE WEEK)

Γνώρισαν τον ψηφιακό κόσμο και ενεπλάκησαν σε δράσεις STEAM, με αφορμή κάποιο κλασικό παραμύθι. Ασχολήθηκαν με:

  • πειράματα επίπλευσης-βύθισης, ηλεκτρισμού, βάρους, ιδιότητες αέρα, φυτέματος & πορείας ανάπτυξης φυτού, ακολουθώντας τα βήματα της επιστημονικής διαδικασίας
  • κατασκευές από διάφορα υλικά σπιτιών, τροχαλιών, ηλεκτρικού κυκλώματος
  • κώδικες, online πρωτότυπα παιχνίδια με περιεχόμενο δημιουργημένο από τα παιδιά και δραστηριότητες επαυξημένης πραγματικότητας
  • διάφορες τεχνοτροπίες στην Τέχνη όπως βιτρό, χαρτοπολτό
  • θέατρο σκιών, ζωγραφική, γλυπτική, τραγούδι
  • ποικίλες μαθηματικές έννοιες και
  • δημιουργία συνεργατικών προϊόντων όπως: συνεργατική ιστορία, κάρτες κώδικα, αφήγηση παραμυθιού από τα παιδιά και εικονογράφησή της, συνεργατική ομιλούσα αφίσα με τις φωνές των παιδιών, διαφορετικό τέλος σε παραμύθι.

Παρουσίασαν το πραγματικό και παραμυθένιο τους όνομα, αναγνωρίζοντας την ταυτότητά τους και τα ιδιαίτερα στοιχεία της προσωπικότητά τους.

Κατανόησαν την προσφορά της οικογένειας, παρουσίασαν τη δική τους και ήρθαν σε επαφή με ευαίσθητες έννοιες, όπως μονογονεϊκή οικογένεια, υιοθεσία.

Έμαθαν για τα δικαιώματά των παιδιών, καθώς ανακάλυπταν, με παιγνιώδη τρόπο, το δικαίωμα των ηρώων μέσα στα παραμύθια και οργάνωσαν ένα συνεργατικό κυνήγι θησαυρού, με τίτλο «Η τούρτα της ευτυχίας».

Συμμετείχαν σε δράσεις φιλανθρωπικού και κοινωνικού χαρακτήρα, όπως: α)στο «Make a Wish”, με φωτογραφία, ζωγραφιά, βίντεο και τραγούδι, καθώς η κάθε ομάδα ανέλαβε, με κλήρωση, να ολοκληρώσει μια από τις παραπάνω συνεργατικές δραστηριότητες και β)στο  «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ», που οργάνωσε το Χαμόγελο του Παιδιού, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό.

Ενημερώθηκαν για τους 17 στόχους της παγκόσμιας βιώσιμης ανάπτυξης και ανέλαβαν δράσεις για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Και πάλι τα παραμύθια βοηθούν τα παιδιά. Η Κοκκινοσκουφίτσα μαζί με γνωστούς ήρωες ζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, που τους προβληματίζουν και στις οποίες ψάχνουν να βρουν τις κατάλληλες λύσεις. Συγκεκριμένα:

  • Στο δάσος συναντάει τον Πινόκιο, ο οποίος προσπαθεί να καθαρίσει το μέρος από διάφορα αντικείμενα. Τα παιδιά κάνουν έρευνα πεδίου, φωτογραφίζοντας και καταγράφοντας στην περιοχή τους διαφορετικούς κάδους, αντικείμενα και σκουπίδια. Ακολουθούν ποικίλες και βιωματικές δραστηριότητες και καταλήγουν στις εξής λύσεις, μείωση των σκουπιδιών, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών. Έτσι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την έννοια κυκλική οικονομία.
  • Μαζί με τον Κοντορεβιθούλη παρατηρούν το δάσος, το συγκρίνουν με την πόλη, ανακαλύπτουν τα ζώα και τις φωλιές τους και αντιλαμβάνονται διάφορους κινδύνους, όπως παράνομη οικοπεδοποίηση, λαθροθηρία, ζώα υπό εξαφάνιση, πυρκαγιά και οι συνέπειές της. Προτείνουν λύσεις, όπως η πρόληψη και η αναδάσωση.
  • Μαζί με τον Παπουτσωμένο Γάτο επισκέπτεται την πόλη και τη συγκρίνει με το χωριό. Ταυτόχρονα έρχεται σε επαφή με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με αφορμή τις πληροφορίες των ηρώων μας, τα παιδιά εμπλέκονται σε ενεργητικές δραστηριότητες. Φωτογραφίζουν το μέρος που μένουν και διακρίνουν ομοιότητες και διαφορές. Ενημερώνονται μέσα από βίντεο και παραμύθια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προτείνουν λύσεις, ώστε να γίνει βιώσιμη η πόλη, με τρόπους ελαχιστοποίησης των καυσαερίων και της κατανάλωσης ενέργειας.
  • Τέλος, στο λιμάνι της πόλης συναντάει τον Τζακ και μαζί ξεκινούν ένα ταξίδι. Η θάλασσα όμως είναι μολυσμένη από πετρελαιοκηλίδες και σκουπίδια. Τα παιδιά μαθαίνουν τι κινδύνους εγκυμονεί αυτή η κατάσταση, για τα ζώα της θάλασσας και τους ανθρώπους. Ταυτόχρονα στον προορισμό τους αντιμετωπίζουν την άσκοπη κατανάλωση νερού και την υπεραλιεία. Τα παιδιά βρίσκουν λύσεις και καταγράφουν συμβουλές.   

Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά ασχολήθηκαν σε βάθος με 7 στόχους της παγκόσμιας βιώσιμης ανάπτυξης (και δημιούργησαν συνεργατικά μια παιχνιδοϊστορία με τίτλο «Η Κοκκινοσκουφίτσα σε νέες περιπέτειες», η οποία μετατράπηκε σε επιδαπέδιο και ψηφιακό παιχνίδι. 

Ως επιστέγασμα όλων των δράσεων των παιδιών, κάθε σχολείο οργανώνει πασχαλινό φιλανθρωπικό bazaar, με αντικείμενα που φτιάχτηκαν από ανακυκλώσιμα υλικά. Τα έσοδα από τα bazaars, δόθηκαν σε οργανισμούς ή φορείς που επέλεξαν κατά ομάδες. Έτσι, τα παιδιά συνέδεσαν τον όρο της κυκλικής οικονομίας με το σεβασμό στο περιβάλλον και την προσφορά στον συνάνθρωπο.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά μέσα από τη βιωματική και ενεργητική τους ενασχόληση με τις ποικίλες δράσεις του etwinning έργου, απέκτησαν πολύπλευρες γνώσεις, υιοθέτησαν θετικές στάσεις και συμπεριφορές και κατάφεραν να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη και τη δημιουργικότητά τους, καθώς και να ενισχύσουν τις επικοινωνιακές, συνεργατικές και ψηφιακές τους δεξιότητες. Μέσα από τα παραμύθια αντιμετώπισαν προβλήματα που ταιριάζουν στον πραγματικό κόσμο που ζούμε. Ήρθαν σε επαφή με τους κινδύνους του σύγχρονου τρόπου ζωής και ανέλαβαν δράσεις οικολογικού, φιλανθρωπικού και κοινωνικού περιεχομένου. Έγιναν ενεργοί πολίτες κινητοποιώντας και τους γονείς τους, ώστε να συμβάλλουν κι αυτοί με τη σειρά τους στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, ενώ συνεργάστηκαν με διάφορους φορείς και άτομα από την ευρύτερη κοινότητα, μεταδίδοντας τα δικά τους μηνύματα. Δημιούργησαν πολλά συνεργατικά παράγωγα όπως αφίσες, αυτοσχέδιες ιστορίες, τραγούδια, επιτραπέζια και ψηφιακά παιχνίδια. Όλες οι δράσεις τους αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες και blogs σχολείων και εκπαιδευτικών, στο blog του έργου, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κάποιες συνεργατικές κοινωνικές δράσεις του έργου μας είναι αναρτημένες στο κανάλι του «Make a Wish Ελλάδος» στο Youtube και στο site του «Χαμόγελου του παιδιού»(Μίλα Τώρα). Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά αποτέλεσαν μια πολλαπλασιαστική δύναμη στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.



Συνεργασίες

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους 38 Νηπιαγωγεία από όλη την Ελλάδα:

4ο Νηπιαγωγείο Μεταμόρφωσης, 7ο Νηπιαγωγείο Βέροιας, 2o Νηπιαγωγείο Νεάπολης/Θεσσαλονίκης, 32ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου, Νηπιαγωγείο Παραλίας Οφρυνίου/Καβάλας, 15ο Νηπιαγωγείο Πατρών, 13ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, 3ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, 4ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων, Νηπιαγωγείο Στερνών Χανίων, 4ο Νηπιαγωγείο Κουνουπιδιανών Χανίων, Νηπιαγωγείο Μεσορόπης/Καβάλας, 8ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου, 12ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου, 6ο Νηπιαγωγείο Αιγάλεω, Νηπιαγωγείο Αντιφιλίππων/Καβάλας, Νηπιαγωγείο Τρικάλων/Ημαθίας, Νηπιαγωγείο Κορυφής/Ημαθίας, Νηπιαγωγείο Παλατιτσίων/Ημαθίας, 1o Νηπιαγωγείο Κουνουπιδιανών/ Xανιά, 8ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης, 5ο Νηπιαγωγείο Αλμυρού, 22ο Νηπιαγωγείο Βόλου, 7ο Νηπιαγωγείο Λιβαδειάς, 4ο Νηπιαγωγείο Αλμυρού, Νηπιαγωγείο Σούρπης, 1ο Νηπιαγωγείο Αλμυρού, Νηπαγωγείο Αγ. Γεωργίου Ημαθίας, 2ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων, Ελληνοαγγλική Αγωγή, 1ο Νηπιαγωγείο Ανωγείων, Νηπιαγωγείο Αρέθουσας, 2ο Νηπιαγωγείο Αλμυρού, 9ο Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων, 2/θέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ασπροβάλτας, 9ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας, 2o Νηπιαγωγείο Πλαγιαρίου, Νηπιαγωγείο Αιγιάλης.

Στη συνεργασία αυτή εκτός από τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά των σχολείων, σημαντικό ρόλο έπαιξαν κι όσοι συμπαραστάθηκαν και κινητοποιήθηκαν μέσα από τις δράσεις αυτές. 

Οι οικογένειες των παιδιών

Παππούδες και γιαγιάδες

Συγγραφείς: Στάθης Ξαφάκος, Αγγελική Θάνου, Δέσποινα Τζιάκη, Μάκης Τσίτας, Ελισάβετ Τάρη, Κατερίνα Νιζάμη, Βασιλεία Βαξεβάνη, Μαρία Παπαγιάννη

Φορείς: Make a Wish, Χαμόγελο του παιδιού, ΦΛΟΓΑ (Σύλλογος γονέων και παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες), Κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου, Χριστιανική Γωνιά (Συσσίτιο Αγάπης) Κιβωτός του Κόσμου, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Σπίτι της Αγάπης (μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων).


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Οι ιδρύτριες του έργου: Ελισάβετ Κωνσταντοπούλου - Ανθούλα Ζήση και οι εκπαιδευτικοί: Ευγενία Τσακίρη, Αμαλία Κουράτορα, Αναστασία Κωνσταντίνου, Άννα Φανουργιάκη, Άννα Κόρδα, Αστέριος Φαρμάκης, Δέσποινα Κρίκου, Ευτέρπη Ταραλάικου, Ειρήνη Κουτσοπίνα, Ελένη Χωλίδου, Ελένη Μωυσιάδου, Ελένη Ελευθεριάδου, Ελπίδα Εξαρχοπούλου, Ευγενία Διαματάρη, Γαλάτεια Σαμαρά, Γεωργία Παγανιά, Ιωάννα Στάμου, Καλή Διαμαντούδη, Κωνσταντίνα Βασιλείου, Μαρία Σταθούλη, Μαρία Θεοδωρακάκου, Μαρία Ζιούγρη, Παρθένα Αλευρίδου, Πολυξένη Καραγιαννάκου, Σοφία Γάκη, Σοφία Μαγλαρίδου, Σοφία Παναγοπούλου, Σταματία Γερονάτσιου, Θεοδώρα Χατζουρίδου, Χριστίνα Καραγκούνη, Χριστίνα Σερμετζόγλου, Αγγελική Παπαδοπούλου, Αθανασία Μαυρίδου, Αικατερίνη Μαγγαρδά, Αικατερίνη Μπόθου, Βάγια Νταβανά, Βασιλική Καραπά, Βασιλική Μιχαηλίδου, Νίκη Βαφειάδου, Δέσποινα Τζιάκη, Δέσποινα Χατζηευστρατιάδου, Ειρήνη Μαυρίδου, Ειρήνη Ξυλούρη, Ελένη Ντούρα, Ευαγγελία Δράγκου, Ιωάννα Φερμελή, Ιωάννα Μανδάλου, Καίτη Ρεμπουτσαλέα, Αγγελική Καποδίστρια, Μαρία Μίλη, Μαρία Ναούμ, Μαρία Ψαρού, Μαργαρίτα Βασταρδή, Μαρία Ασημίνα, Μαρία Μουχλίδου, Μαριλένα Παπαθεοδώρου, Ναυσικά Γκάργκα, Νόπη Σαρηγιαννίδου, Όλγα Παππά, Παρασκευή Συμεντεριάδου, Παρασκευή Τσάρκα, Πολυξένη Ντούκα, Ράνια Πατσογιάννη, Σοφία Παπαϊωάννου, Τάνια Μιχτοπούλου, Φωτεινή Μπαλάφα, Χριστίνα Κουτσουρούμπη

Στόχος δράσης

Να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες του 21ου αιώνα (συνεργασία, επικοινωνία, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα). Να έρθουν σε επαφή με την πραγματική ζωή, δίνοντας μια διαφορετική διάσταση στα κλασικά παραμύθια. Να αναζητήσουν μέσα από τα παραμύθια αξίες, όπως ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ανθρώπων και της φύσης, η ελευθερία, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ενσυναίσθηση, η προσφορά, η αγάπη κ.λπ. Να καλλιεργήσουν οικολογική συνείδηση. Να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλήματος. Να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να κινητοποιηθούν και να αποτυπώσουν τις απόψεις και τις ιδέες τους μέσα από ποικίλες δραστηριότητες. Να εισαχθούν στην αλγοριθμική και υπολογιστική σκέψη μέσα από δραστηριότητες ρομποτικής. Να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με συνομήλικους πέρα από τα όρια του σχολείου τους με τη χρήση των ΤΠΕ. Να γνωρίσουν τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και να τις χρησιμοποιούν με ασφάλεια για πειραματισμό και παραγωγή έργων.

Χρόνος δράσης

Από Σεπτέμβριο 2021 έως Απρίλιο 2022

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας