menu

Σύνδεση | Εγγραφή

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Κοινότητες κυκλικής οικονομίας

Κοινότητες κυκλικής οικονομίας
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης

Το σχολείο δραστηριοποιείται σε δράσεις που άπτονται των 17 Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε μαθητές και αυριανούς πολίτες με οικολογική παιδεία, οικολογική συνείδηση , ενεργούς και υπεύθυνους στο κοινωνικό πεδίο. Με τις δράσεις στοχεύουμε να ευαισθητοποιήσουμε και την τοπική κοινωνία.


Διευθυντής Σχολείου

Ειρήνη Τζοβλά

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το σχέδιο δράσης «Κοινότητες Κυκλικής Οικονομίας» αποτελεί τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (20 – 28 Νοεμβρίου 2021)

Αρχικά έγιναν εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων των μαθητών της Ε΄ και Στ΄ τάξης στην Περιβαλλοντική Επιτροπή. Στη συνέχεια, ενημερώθηκαν, στο συμβούλιο, οι αντιπρόσωποι των μαθητών για την ιδέα-πρωτοβουλία των δασκάλων σχετικά με τη συμμετοχή του σχολείου μας  στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων.

Αποδέχτηκαν την πρόταση, μετά από συζήτηση. Έγινε καταμερισμός των δράσεων και μετέφεραν την απόφαση στους συμμαθητές τους.

Στείλαμε Δελτία Τύπου στις τοπικές εφημερίδες, στην εφημερίδα και την ιστοσελίδα του Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ενημερώνοντας για το σχέδιο δράσης μας. Επίσης, κάναμε ανάρτηση και στην ιστοσελίδα του σχολείου μας. Όλες οι δράσεις μας συμπεριλαμβάνονται στο βίντεο: https://youtu.be/4KXyVPbVuf8  

Κεντρικός τίτλος της συμμετοχής μας: "blue jean go green"

Αξιολόγηση

Οι μαθητές μας αξιολογούν τη δράση με μία πρόταση εκφράζοντας αυτό που αποκόμισαν από τη δράση της κυκλικής οικονομίας, δημιουργώντας τα συννεφόλεξά τους. Οι γονείς εκφράζονται στο ερωτηματολόγιο που τους στείλαμε και κάνουν τις δικές τους προτάσεις

Δράσεις στον απόηχο του σχεδίου δράσης

  • Outdoor activities (καθαρισμός δάσους και δεντροφύτευση)
  • Κατασκευές για τα Χριστούγεννα από ανακυκλώσιμα υλικά
  • Συνεργασία με τους γονείς (κατασκευή και προσφορά στους μαθητές ατομική τσάντα πολλαπλών χρήσεων για να φέρνουν στο σχολείο ανακυκλώσιμα υλικά)
  • Παρουσίαση του σχεδίου δράσης μας στον δήμαρχο της πόλης, τον οποίο καλέσαμε στο σχολείο και ενημερώθηκε από τους μαθητές του ΣΤ2.

 Η εργαλειοθήκη μας

Ενημερωτικά Video, ηλεκτρονικά παιχνίδια & κουίζ, αφίσες του σχολείου μας, του ΕΟΑΝ, του ΑΦΗΣ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τα επόμενα βήματα

  • Εργαστήριο στην τάξη από μαθητές της ΣΤ τάξης στους μικρότερους " Πώς γίνεται το χαρτί ".
  • Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος "Ψηφιακά Απόβλητα" στο μάθημα των Τ.Π.Α.
  • Υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος του Εθνικού Θεματικού Δικτύου "Βιώσιμη πόλη" σε συνεργασία του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου.
  • Πρόσκληση της GREENCITY στο σχολείο μας.

Διάχυση

  • Θα οργανωθεί ημερίδα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, τον Ιούνιο του 2022, όπου θα συμπεριληφθεί όλο το project της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων, καθώς και οι δράσεις μας ως Οικολογικό Σχολείο και Σχολείο Πρεσβευτών των 17 Παγκόσμιων Στόχων.
  • Ανάρτηση των αποτελεσμάτων της δράσης μας στο ΠΣΔ.
  • Ανάρτηση των αποτελεσμάτων της δράσης μας στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.
  • Ανάρτηση των αποτελεσμάτων της δράσης μας στις τοπικές εφημερίδες & στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Δημιουργία οικοκώδικα: https://www.canva.com/design/DAE6-bu7-ic/ghz23ClSfNyK9ql72OswvA/view?utm_content=DAE6-bu7-ic&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink

Αποτελέσματα / επίδραση

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (20-28 Νοεμβρίου) ήταν μια εβδομάδα κινητοποίησης για όλη τη σχολική κοινότητα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης. Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και Δήμος ευαισθητοποιήθηκαν, ενημερώθηκαν και ενημέρωσαν.

Το σχέδιο δράσης μας για την κυκλική οικονομία περιλάμβανε:

  • ανακύκλωση: κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, πλαστικών, συσκευασιών, χαρτιού, μπαταριών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων
  • καθαρισμός δάσους Κάσδαγλη
  • δεντροφύτευση στο δάσος Κάσδαγλη 70 δεντρυλλίων
  • δημιουργία αφισών, μηνυμάτων, ηλεκτρονικών παιχνιδιών
  • κατασκευές από άχρηστα υλικά
  • σύνθεση στίχων τραγουδιού και video :«το αλφαβητάρι των αποβλήτων» https://youtu.be/Uc_qf-kd9yI , "Καλές Πρακτικές για τα Οικοσυστήματα" https://youtu.be/l28nR_G0Q7o
  • εργαστήρια στην τάξη
  • κατασκευή 100 πάνινων τσαντών από άχρηστα jean παντελόνια και πουκάμισα
  • αξιοποίηση χρημάτων από την ανταποδοτική ανακύκλωση

Οι μαθητές μας κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να συνεργάζονται, να αναπτύσσουν διάλογο, να αναγνωρίζουν και να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους για τα προβλήματα περιβαλλοντικής φύσης. Καλλιεργήθηκε σε μεγάλο βαθμό η ατομική και η κοινωνική ευθύνη και η ανάληψη δράσης για περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα. Στο διασκεδαστικό, διαδραστικό μάθημα, διάρκειας μίας εβδομάδας και όχι μόνο, οι μαθητές μας βίωσαν συναισθήματα χαράς και δημιουργικότητας.

Οι μικρές, συλλογικές πράξεις και συνεργατικές δράσεις βοηθούν στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, στη βιωσιμότητα της πόλης μας και όλου του πλανήτη. 



Συνεργασίες

Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης

Δασαρχείο Πεντέλης

Φυτώριο Αμυγδαλέζας

1ο Γυμνάσιο Πεύκης

Περιφέρεια Αττικής (ανταποδοτική ανακύκλωση green city)

ΑΦΗΣ ΑΕ Ανακύκλωση μπαταριών

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Δ.Σ. Πεύκης

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

ΚΠΕ Ελευθερίου - Κορδελιού & Βερτίσκου

ΕΟΑΝ  (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης)

 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Κιόρογλου Ελένη, Ρούδα Μαίρη, Μαμάκου Μυρσίνη, Τζίμου Αναστασία, Τερζοπούλου Γεωργία, Ανδρέου Νίκη, Μπάκουλα Εβίτα, Κατσαρός Νίκος, Φασουλά Κατερίνα, Αφένδρα Μαρία, Αλούπη Αγγελική, Λαμπρούσης Νίκος, Γεωργόπουλος Γιώργος, Τζοβλά Ειρήνη, Κατσαρίδου Μαρία, Τέλιου Ασημίνα, Καναργελίδου Άννα, Στεφάνου Αλεξάνδρα, Παινέση Μαρία, Μαυρίδου Ελίνα, Κεραμά Βασιλική

Στόχος δράσης

* Να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές μας στο σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης αποβλήτων. * Να ενημερωθούν στα θέματα αντιμετώπισης βάσει του τρίπτυχου: Reduce-Reuse-Recycle και όχι μόνο. * Να συνειδητοποιήσουν την τεράστια ευθύνη όλων μας απέναντι στο περιβαλλοντικό πρόβλημα που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. * Να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ της γραμμικής και κυκλικής οικονομίας και τις συνέπειές του για τη βιώσιμη ανάπτυξη. * Να ενεργοποιήσουν την τοπική κοινωνία και τις οικογένειές τους. * Να διαμορφώσουν στάση ζωής και να αλλάξουν την καθημερινότητα τους. * Να εμπλακούν προσωπικά υλοποιώντας δράσεις. * Να καλλιεργηθούν δεξιότητες του 21ου αιώνα.

Χρόνος δράσης

Νοέμβριος 2021 - συνεχίζεται έως τώρα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 3

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας