Τίτλος
Παγκόσμια Φυσική Κληρονομιά και Αειφορία - Κινηματογραφική παιδεία.
1.Το πρόγραμμα είχε διάρκεια δύο μήνες και υλοποιήθηκε σε 8 δίωρα βιωματικά εργαστήρια (5 στην τάξη και 3 στη φύση) καθώς και σε ένα τριήμερο κινηματογραφικό workshop
το Σχέδιο Δράσης του Τμήματος περιέλαβε εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο να καλλιεργήσει τις δεξιοτήτες του 21ου αιώνα ,δηλαδή :
* Να καλλιεργήσει τις ψηφιακές δεξιότητες
* τις σύγχρονες δεξιότητες μάθησης (επικοινωνία, συνεργασία, δημιουργικότητα, κριτική σκέψη)
*τις δεξιότητες του Νου και
* τις δεξιότητες της ζωής
- Σκεπτικό
Το πρόγραμμα έλαβε υπόψη τις ανάγκες και τα
ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών του τμήματος
Ο κινηματογράφος στην περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μια παιδαγωγική διαδικασία που σχετίζεται με τις τέχνες και αποσκοπεί στη δημιουργία στάσεων απέναντι στην καλλιτεχνική δημιουργία και την πολιτιστική κληρονομιά ,στη διαμόρφωση στάσεων απέναντι στους άλλους στη φύση και στις αρνητικές επεμβάσεις στο περιβάλλον. Με την κινηματογραφική έκφραση οι μαθητές θα αποκτήσουν σταδιακά φιλική σχέση με το περιβάλλον αλλά και με τον εαυτό τους στο συνεργατικό πλαίσιο της ομάδας.
.
3.Αποτέλεσε συλλογικό έργο, ενισχύοντας την πρωτοβουλία των μαθητών/τριών, τη συνέργεια μεταξύ εκπαιδευτικών και τη συνεργασία με φορείς, ΜΚΟ, τοπική κοινότητα και κοινωνία των πολιτών
4.Βασίστηκε στη βιωματική και εργαστηριακή μεθοδολογία, προάγοντας τον ενεργό ρόλο των μαθητών/τριών
5.Επικαιροποιήθηκε σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά δυο εβδομάδες) και έγινε διάχυση της αποτίμησής του εκτός τμήματος.
Γενικότερα
Το πρόγραμμα δίνει μια προσέγγιση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσα από την συμβολή της κινηματογραφικής αγωγής, ώστε οι μαθητές ως πολίτες του μέλλοντος να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση. Οι μαθητές εξοικειώθηκαν και γνωρίσαν το περιβάλλον και τις αλληλεπιδράσεις του. Με την κινηματογραφική έκφραση απόκτησαν σταδιακά φιλική σχέση με το περιβάλλον αλλά και με τον εαυτό τους στο συνεργατικό πλαίσιο της ομάδας.
Μετά τα 5 εργαστήρια δημιουργήθηκε η ταινία στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος της UNESCO
'' κλιματική αλλαγή και ολιστική προσέγγιση΄΄
καθώς επίσης και του πιλοτικού προγράμματος
''εργαστήρια δεξιοτήτων στο δημοτικό '' όπως σχεδίασε το ΙΕΠ και αφορούσε το Θεματικό Άξονα: Φροντίζω το Περιβάλλον -
Παγκόσμια Φυσική Κληρονομιά και Αειφορία.
σαν μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική προσέγγιση σε θέματα κοινωνικής υπευθυνότητας που σχετίζονται με του 17 παγκόσμιους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη ανάπτυξη από το κινηματογραφικό εργαστήρι του 13ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών.