Kinder für alles... για ένα πράσινο μέλλον!

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
Ο Παιδικός Σταθμός-Νηπιαγωγείο «Βίλλα Αιμιλία» ιδρύθηκε το 1963 από την Αγγελική Ράσκου και την Όλγα Λάππα. Είναι ο πρώτος Παιδικός Σταθμός ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα και η ίδρυσή του στηρίχτηκε στη γνώση, την αγάπη και την ιδιαίτερη ευαισθησία τους για το παιδί της προσχολικής ηλικίας. Η οργάνωσή του βασίστηκε σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα, τα οποία η Όλγα Λάππα είχε μελετήσει κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο εξωτερικό, στον τομέα της κοινωνικής εργασίας. Από την ημέρα της ίδρυσής του εφαρμόζονται σταθερά οι αρχές της παιδαγωγικής φιλοσοφίας που βασίζεται στο τρίπτυχο: αγάπη, σεβασμός στην ατομικότητα του κάθε παιδιού και ουσιαστική βοήθεια στην ανάπτυξή του. Παράλληλα εξασφαλίζονται υψηλού επιπέδου παροχές διευκόλυνσης προς τους εργαζόμενους γονείς. Σήμερα διευθύνεται από την Αγγελική Ρήγα, Εκπαιδευτικό-Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας και την κόρη της Μαριέττα Ράσκου, Εκπαιδευτικό-ΜΑ Educational Management, εγγονή της ιδρύτριας. Από τον Σεπτέμβριο του 2021, στις νέες εγκαταστάσεις του Σχολείου, λειτουργεί και το Δημοτικό Σχολείο μας. Ακολουθώντας πιστά τις αρχές και τις αξίες που διαχρονικά υπηρετούμε στη Βίλλα Αιμιλία δημιουργήσαμε μια καινοτόμο κοινότητα μάθησης. Τη Διεύθυνση του Δημοτικού Σχολείου έχει αναλάβει ο Δρ. Νίκος Λάππας, Εκπαιδευτικός – B.Ed., Μ.Εd., Ph.D. in Education και γιος της ιδρύτριας.
ΛΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Επικοινωνία με σχολείοΤα παιδιά της Δ΄ τάξης από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς και για 3 μήνες, με αφορμή τις πυρκαγιές στη χώρα μας το καλοκαίρι, ασχολήθηκαν διαθεματικά με την Οικολογία και ειδικότερα την κλιματική αλλαγή και την προστασία των δασών μας στα πλαίσια των Ελληνικών, της Μελέτης Περιβάλλοντος, της Ευέλικτης Ζώνης, των Γερμανικών (DFU) και των Αγγλικών. Πιο συγκεκριμένα, ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν στο σχολείο μας από την υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της WWF για την περιβαλλοντική καταστροφή, τα απειλούμενα είδη και την κλιματική αλλαγή μέσα από μια διαδραστική παρουσίαση που παρακολούθησαν. Στη συνέχεια, ακολούθησε σχετική συζήτηση και επιλύθηκαν απορίες σχετικά με θέματα οικολογίας και βιωσιμότητας.
Μετά από λίγες εβδομάδες, τα παιδιά επισκέφτηκαν τα εκθέματα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τα φυτά, τα έντομα, τα απειλούμενα είδη και την κλιματική αλλαγή, ώστε να εμβαθύνουν στις σχετικές έννοιες και να κινητοποιηθούν ακόμη περισσότερο πάνω σε θέματα που αφορούν τον πλανήτη μας. Στο τέλος της ημέρας τα παιδιά αποτύπωσαν δημιουργικά έξω στην αυλή του σχολείου κάτω από τη σκιά των ελιών τοπία της φύσης, ζώα αλλά και φυτά από το μουσείο που τους έκαναν εντύπωση και διαβάσαμε όλοι/ες μαζί βιβλία της δανειστικής μας βιβλιοθήκης σχετικά με το περιβάλλον και την προστασία του.
Κατόπιν, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με την περιβαλλοντική οργάνωση «We4all». Σε πρώτη φάση, είδαν σχετικές εικόνες και βίντεο από τις δράσεις της We4all. Κατόπιν, είχαν τη χαρά να φιλοξενήσουν στις τάξεις τους μέλη της οργάνωσης, που τους ενημέρωσαν και τους ευαισθητοποίησαν για οικολογικές πρακτικές αλλά και επίκαιρα περιβαλλοντικά θέματα, όπως για την κλιματική αλλαγή, τις πυρκαγιές, την ανακύκλωση αλλά και ... τη δενδροφύτευση. Στο τέλος της επίσκεψης, τα παιδιά αγόρασαν τις δικές τους οικολογικές πάνινες τσάντες της We4all, ώστε να τις χρησιμοποιούν καθημερινά στο σχολείο για τη μεταφορά των ξενόγλωσσων βιβλίων τους. Σε δεύτερη φάση, τα παιδιά μαζί με τις εκπαιδευτικούς, τη We4all και τους υπεύθυνους του Δήμου Βριλησσίων επισκέφθηκαν το γειτονικό πάρκο στην πλατεία Ηπείρου, για να αναλάβουν ενεργό δράση. Τελικά, το πρωινό της 3ης Νοεμβρίου είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία με το να δενδροφυτέψουν εκεί και να κάνουν πικ-νικ στη φύση δίπλα στα δεντράκια που είχαν φυτέψει!
Παράλληλα με τις βιωματικές δράσεις του πρότζεκτ, τα παιδιά είχαν χωριστεί σε ομάδες με σκοπό να μελετήσουν περαιτέρω τη θεματική αυτή της Οικολογίας σε δικό τους χρόνο και να φτιάξουν τις δικές τους παρουσιάσεις, αφίσες, εργασίες, κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, περιοδικά αλλά και… επιτραπέζια παιχνίδια τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά και στα Γερμανικά, τα οποία και παρουσίασαν μετά την ολοκλήρωσή τους ενώπιον της ολομέλειας. Στο επισυναπτόμενο αρχείο θα δείτε όλα αυτά συγκεντρωμένα! (θεματικές : απειλούμενα είδη, χλωρίδα και πανίδα, κλιματική αλλαγή και συνέπειές της, οικολογικές λύσεις αλλά και πιθανές εφευρέσεις του μέλλοντος).
Υ.Γ. Είχε προγραμματιστεί να γίνει ενημέρωση σε οικολογικά θέματα και καθαρισμός του κοντινού μας πάρκου στα Βριλήσσια με την εθελοντική ομάδα Save your hood, αλλά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της κατάστασης με τον covid-19, δεν έγινε αυτά τότε. Η επίσκεψη στο σχολείο μας από την οργάνωση και ο καθαρισμός του πάρκου θα πραγματοποιηθεί όμως μέσα στον Μάιο.
Τα παιδιά ενημερώθηκαν σε βάθος, ευαισθητοποιήθηκαν για τη θεματική της Οικολογίας και της προστασίας του πρασίνου αλλά και ξεκίνησαν να αλλάζουν συμπεριφορά προς το καλύτερο σεβόμενα το περιβάλλον. Επίσης, από εδώ και στο εξής θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τα σαββατοκύριακα το παρκάκι των Βριλησσίων που δενδροφύτεψαν, να ποτίζουν τα δεντράκια τους, να κάνουν πικ-νικ εκεί κοντά στη σκιά τους, να παίζουν στο πράσινο και να βλέπουν την ανάπτυξή των δέντρων που φύτεψαν καμαρώνοντας για όσα κατάφεραν!
Με άλλα λόγια, τα παιδιά έμαθαν για τη σπουδαιότητα της φύσης και του πράσινου στοιχείου στη γειτονιά τους και υιοθέτησαν θετικές συμπεριφορές απέναντι στη φύση βοηθώντας στην αναγέννησή της.
WWF, We4all, Save your hood, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Δήμο Βριλησσίων
Τόσο στην αρχή του πρότζεκτ όσο και στην πορεία υλοποίησής του αλλά και στο τέλος του υπήρχε τακτική επικοινωνία αλλά και ενημέρωση των γονέων και των εμπλεκόμενων φορέων για τις δράσεις μας με σχετικά ενημερωτικά ηλεκτρονικά μηνύματα και αποστολή φωτογραφιών. Επίσης υλικό των εργασιών των παιδιών έχει αναρτηθεί στον επίσημο λογαριασμό του σχολείου Athener Schule στο Facebook.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]