Χρησιμοποιήθηκε το υλικό νέων προσφύγων «Μονόλογοι σε Καραντίνα» το οποίο περιλαμβάνει 24 κείμενα έφηβων προσφύγων που διαμένουν σε διαφορετικές δομές στη χώρα μας.
Οι μαθητές μαθαίνουν μέσω συμμετοχικών, συνεργατικών και δημοκρατικών μεθόδων να σέβονται τα δικαιώματα όλων, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, προκειμένου να διαμορφωθεί μια κοινωνία ίσων και ελευθέρων πολιτών.
Οι στρατηγικές και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπλήρωση κάθε επιμέρους στόχου, στο πλαίσιο της ενεργητικής και βιωματικής μάθησης για την υποστήριξη και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών/-τριών, είναι οι εξής: κοινωνικές ιστορίες, καταιγισμός ιδεών με συζήτηση ανάμεσα στους μαθητές, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές βίντεο, παιχνίδι ρόλων, θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά εργαστήρια με δημιουργίες των μαθητών, ακολουθούμενα από συζήτηση και έκθεση των έργων σε χώρους του σχολείου, διαλέξεις από ειδικούς επιστήμονες και εκπροσώπους συνεργαζόμενων φορέων, συμμετοχή σε επιμορφωτικά σεμινάρια και θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για μαθητές, δίκτυα και Φεστιβάλ Σχολείων, συμμετοχή στο τοπικό φεστιβάλ σχολείων, αξιοποίηση της βιωματικής δράσης «Πάρε θέση» και τεχνικών εκπαιδευτικού δράματος (θέατρο φόρουμ, δυναμικές εικόνες, ανίχνευση σκέψης, διάδρομος συνείδησης, περίγραμμα ρόλου).
Μέσα από τις προτεινόμενες βιωματικές και εκπαιδευτικές δράσεις, καλλιεργείται η ενσυναίσθηση και η πολυπολιτισμική μάθηση, υιοθετούνται θετικές στάσεις και συμπεριφορές, προωθείται ο σεβασμός και η ισότητα όλων, ενδυναμώνονται οι μειονότητες, δημιουργείται πνεύμα αλληλεγγύης και αποδοχής της διαφορετικότητας και προάγεται η ολοκλήρωση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.
Δράσεις
α) Δημιουργία θεατρικών δρώμενων και έκθεση εικαστικών στο χώρο του σχολείου.
β) Δημιουργία εντύπων και αφισών για ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.
γ) Συμμετοχή σε Ημέρες Δράσης - Τοπικό φεστιβάλ σχολείων.
δ) Δημοσίευση σε ιστοσελίδα σχολείου, μέσα κοινωνικής Δικτύωσης σχολείου, Ανάρτηση στο ψηφιακό τόπο του σχολείου στο Facebook.
Οι μαθητές γνώρισαν τις βασικές αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι των προσφύγων και στη σημασία της ειρήνης και της δικαιοσύνης.
-Να αναγνωρίζουν ζητήματα που απασχολούν την κοινότητα στην οποία ζουν και κατ’ επέκταση ζητήματα που απασχολούν ευρύτερα σύνολα ανθρώπων.
- Να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη αντιμετώπισής τους.
- Να αμφισβητήσουν απόψεις και στερεότυπα.
- Κατανόησαν την αναγκαιότητα της συμμετοχής για τη διεκδίκηση και τη διασφάλιση καλύτερων συνθηκών ζωής για όλους, για την κοινωνική δικαιοσύνη.
- Διαμόρφωσαν ενεργητική στάση απέναντι σε κοινωνικά ζητήματα προς όφελος όλης της κοινωνίας.
- Κατανόησαν πώς να είναι αλληλέγγυοι σε κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται στήριξη.
-Αναγνώρισαν την αξία της παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης και της ανάγκης για ευημερία σε όλους, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία κ.τ.λ.
-Ευαισθητοποιήθηκαν βιωματικά σε μεγάλο βαθμό σε θέματα προσφύγων και οδηγήθηκαν σε γόνιμο προβληματισμό,
- Εξασκήθηκαν να λειτουργούν ομαδικά και συνεργατικά, αναπτύσσοντας θετικό κλίμα στη δυναμική της ομάδας.
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες(UNCHR)
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας
Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας-Τμήμα Αγωγής Υγείας
Σύλλογος Επκαιδευτικών Αιγιάλειας