menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙΣΑΡΗ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Κήποι Γυναικών "Εκεί που οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για όλα" https://www.flipsnack.com/1reneve5/a-woman-s-garden.html

Κήποι Γυναικών  "Εκεί που οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για όλα"  https://www.flipsnack.com/1reneve5/a-woman-s-garden.html
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

  

Θέμα 

  

Το παρόν είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για 10 ημέρες με θέμα τις μητριαρχικές κοινωνίες σήμερα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τους λόγους γέννησης και διατήρησής τους στο χρόνο, την προοπτική τους. 

Το Νοέμβρη του 2022, στο Αφγανιστάν, απαγορεύτηκε η είσοδος των γυναικών σε κήπους και πάρκα. Την ίδια στιγμή, σε μικρά νησιά και κλειστές κοινωνίες σε όλο τον κόσμο, ομάδες γυναικών, έχοντας απομείνει μόνες σε συνθήκες πολέμου, οικονομικής μετανάστευσης ή άμυνας απέναντι σε βιαιότητες δίνουν μια μάχη επιβίωσης που το μέλλον της είναι αβέβαιο. 

Αναλαμβάνουν τις δουλειές της φάρμας και του αγρού, επισκευάζουν τρακτέρ, πλέκουν τα ρούχα της κηδείας τους, επιλέγουν τους άνδρες που θα τις θάψουν, διατηρούν τις παραδόσεις των προγόνων τους, διοικούν τοπικά σχολεία και πολιτιστικά κέντρα, φτιάχνουν κοσμήματα και χειροτεχνίες δίνοντας μια σκληρή μάχη επιβίωσης σε “κήπους” που εκείνες διοικούν. 

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε στο Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη το σχολικό έτος 2022-2023 και οδήγησε στη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού περιοδικού με το ίδιο θέμα.

  


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές θα: 

  • καταλάβουν τη διαδικασία δημιουργίας των Παγκόσμιων Στόχων και το σχέδιο επίτευξής τους μέχρι το 2030   
  • αντιληφθούν τη σύνδεση μεταξύ των Παγκόσμιων Στόχων και της ανάγκης για ισότητα των φύλων
  • γνωρίσουν παραδείγματα μητριαρχικών κοινωνιών σήμερα και θα αναγνωρίσουν τρόπους για την υποστήριξη των Παγκόσμιων Στόχων 
  • συνθέσουν πληροφορίες και θα δηλώσουν την προσωπική τους δέσμευση για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων μέσα από τη δράση τους στο σχολείο και σχολικά εγχειρήματα 

    Παρακολουθώντας το πρόγραμμα “Κήποι Γυναικών”, οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με μέρη της γης όπου οι γυναίκες απομένουν μόνες σε συνθήκες πολέμου ή μετανάστευσης, υφίστανται διακρίσεις και βία, δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την εργασία και τη λήψη αποφάσεων, εξαναγκάζονται σε πρόωρο γάμο ή ακρωτηριάζονται τα γεννητικά τους όργανα. 

    Κάποιες φορές, οργανώνουν μικρές, κλειστές κοινωνίες όπου η γυναίκα-μητέρα έχει κυριαρχικό ρόλο. 

    Στις μητριαρχικές κοινωνίες σήμερα, οι γυναίκες αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο σε όλα τα είδη ζωής και δράσης, ελέγχουν τη γη και την ιδιοκτησία, τους φυσικούς πόρους, την κληρονομιά, ενδυναμώνονται προσωπικά και οικονομικά. 

    Το παραπάνω μοντέλο ζωής, γεννημένο μέσα σε συνθήκες ανάγκης προστασίας της γυναίκας, τείνει να σβήσει, καθώς το ζητούμενο στο σύγχρονο κόσμο είναι η ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη των δύο φύλων. 



Συνεργασίες

Oμάδα φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, αποφοίτων των Εκπαιδευτηρίων Kαίσαρη


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας

Στόχος δράσης

Οι μαθητές θα: καταλάβουν τη διαδικασία δημιουργίας των Παγκόσμιων Στόχων και το σχέδιο επίτευξής τους μέχρι το 2030, αντιληφθούν τη σύνδεση μεταξύ των Παγκόσμιων Στόχων και της ανάγκης για ισότητα των φύλων, γνωρίσουν παραδείγματα μητριαρχικών κοινωνιών σήμερα αναγνωρίζοντας τρόπους για την υποστήριξη των Παγκόσμιων Στόχων, συνθέσουν πληροφορίες δηλώνοντας την προσωπική τους δέσμευση για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων μέσα από τη δράση τους στο σχολείο και σχολικά εγχειρήματα.

Χρόνος δράσης

Σεπτέμβριος - Μάρτιος

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας