0
Διευθυντής Σχολείου
Διονυσία Κανελλοπούλου
Επικοινωνία με σχολείοmenu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
Θέμα
Το παρόν είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για 10 ημέρες με θέμα τις μητριαρχικές κοινωνίες σήμερα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τους λόγους γέννησης και διατήρησής τους στο χρόνο, την προοπτική τους.
Το Νοέμβρη του 2022, στο Αφγανιστάν, απαγορεύτηκε η είσοδος των γυναικών σε κήπους και πάρκα. Την ίδια στιγμή, σε μικρά νησιά και κλειστές κοινωνίες σε όλο τον κόσμο, ομάδες γυναικών, έχοντας απομείνει μόνες σε συνθήκες πολέμου, οικονομικής μετανάστευσης ή άμυνας απέναντι σε βιαιότητες δίνουν μια μάχη επιβίωσης που το μέλλον της είναι αβέβαιο.
Αναλαμβάνουν τις δουλειές της φάρμας και του αγρού, επισκευάζουν τρακτέρ, πλέκουν τα ρούχα της κηδείας τους, επιλέγουν τους άνδρες που θα τις θάψουν, διατηρούν τις παραδόσεις των προγόνων τους, διοικούν τοπικά σχολεία και πολιτιστικά κέντρα, φτιάχνουν κοσμήματα και χειροτεχνίες δίνοντας μια σκληρή μάχη επιβίωσης σε “κήπους” που εκείνες διοικούν.
Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε στο Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη το σχολικό έτος 2022-2023 και οδήγησε στη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού περιοδικού με το ίδιο θέμα.
Οι μαθητές θα:
Παρακολουθώντας το πρόγραμμα “Κήποι Γυναικών”, οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με μέρη της γης όπου οι γυναίκες απομένουν μόνες σε συνθήκες πολέμου ή μετανάστευσης, υφίστανται διακρίσεις και βία, δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την εργασία και τη λήψη αποφάσεων, εξαναγκάζονται σε πρόωρο γάμο ή ακρωτηριάζονται τα γεννητικά τους όργανα.
Κάποιες φορές, οργανώνουν μικρές, κλειστές κοινωνίες όπου η γυναίκα-μητέρα έχει κυριαρχικό ρόλο.
Στις μητριαρχικές κοινωνίες σήμερα, οι γυναίκες αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο σε όλα τα είδη ζωής και δράσης, ελέγχουν τη γη και την ιδιοκτησία, τους φυσικούς πόρους, την κληρονομιά, ενδυναμώνονται προσωπικά και οικονομικά.
Το παραπάνω μοντέλο ζωής, γεννημένο μέσα σε συνθήκες ανάγκης προστασίας της γυναίκας, τείνει να σβήσει, καθώς το ζητούμενο στο σύγχρονο κόσμο είναι η ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη των δύο φύλων.
Oμάδα φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, αποφοίτων των Εκπαιδευτηρίων Kαίσαρη
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]