menu

Σύνδεση | Εγγραφή

5o Δημοτικο Σχολείο Καλαμαριάς

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας συνδυάζοντας γνώσεις διατροφής και προγραμματισμού σε Scratch

Καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας συνδυάζοντας γνώσεις διατροφής και προγραμματισμού σε Scratch
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί πλέον μια σύγχρονη μάστιγα για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως. Ο επιπολασμός της νόσου στα παιδιά και τους εφήβους αυξάνεται σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Το ποσοστό των παιδιών στην Ελλάδα ηλικίας 4-6 ετών που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα είναι 20,6%. Στα παιδιά ηλικίας 6-10 ετών ανεβαίνει στο 38,5% και στα παιδιά ηλικίας 10-12 ετών φτάνει το 41,2%. Τα παραπάνω ποσοστά κρίνονται ανησυχητικά καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι ένα παχύσαρκο παιδί θα καταλήξει πιθανότατα ένας παχύσαρκος ενήλικας. 

Εκτός από τους κινδύνους για τη σωματική υγεία που συνδέονται με την παχυσαρκία, μπορεί η τελευταία επίσης να οδηγήσει σε ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα για τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής αυτοεκτίμησης και των κακών ακαδημαϊκών επιδόσεων. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να προωθούνται υγιεινοί τρόποι ζωής και συνήθειες στα παιδιά σε νεαρή ηλικία.

Ως απάντηση σε αυτή την πρόκληση, δημιουργήθηκε μια διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών από τρία μαθήματα:

  1. Εργαστήρια δεξιοτήτων στη θεματικής της υγιεινής διατροφής (ΣΤ’ τάξη)
  2. Όμιλος πληροφορικής διευρυμένου ολοήμερου και
  3. Αθλητικός όμιλος διευρυμένου ολοήμερου

Αποτελέσματα / επίδραση

1. Διατροφική αγωγή:

Εκπαίδευση των μαθητών σχετικά με την υγιεινή διατροφή, τις συνέπειες της ανθυγιεινής διατροφής και την παχυσαρκία.

2. Φυσική Αγωγή:

Ενίσχυση της σημασίας της καθημερινής άσκησης και των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων αυτής για τη διατήρηση της καλής υγείας και την αποφυγή του κινδύνου παχυσαρκίας.

3. Δημιουργία σχετικού λογισμικού:

  • Υπολογισμού της θερμιδικής κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης.
  • Προτάσεων κατανάλωσης σχετικών τροφών.
  • Υπολογισμού του Δείκτη Μάζας Σώματος.
  • Σύνδεσμος: https://scratch.mit.edu/projects/798022724/

4. Δημιουργία σχετικής κυψέλης στην ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα eme με τα περιεχόμενα του μαθήματος: 

Το περιεχόμενο του έργου μεταφέρθηκε σε ειδική κυψέλη που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό, στην οποία μπορούν να γίνουν μέλη όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.  Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δουν το σχεδιασμό και τη μεθοδολογία του έργου, ολόκληρο το περιεχόμενο των μαθημάτων και τις σχετικές εργασίες που οδηγούν σε παραδοτέα. Τέλος υπάρχει μια γενική επισκόπηση του έργου, όπου διαδραστικά βοηθά τους συναδέλφους στην εφαρμογή της σχετικής μεθοδολογίας. Το αναγνωριστικό της κυψέλης είναι Fitness-fuel.

5. Ενίσχυση της συνοχής του σχολείου:

Μέσα από τη δημιουργία "αλυσίδας" συνεργασίας μεταξύ:

  • των διαφορετικών ζωνών του σχολείου
  • των διαφορετικών τάξεων
  • και των εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων


Συνεργασίες

Για τη δράση αυτή συνεργάστηκαν δύο εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του ενός τμήματος της έκτης τάξης και του διευρυμένου ολοήμερου του 5ου δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Γεώργιος Μπουχουράς MSc PhD ΠΕ11, Ευθυμία Ρόβα MSc ΠE86

Στόχος δράσης

H προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής στους μαθητές του δημοτικού σχολείου και η παραγωγή ενός διαδραστικού και ελκυστικού ψηφιακού προγράμματος το οποίο με παιγνιώδη τρόπο συνδυάζει στοιχεία φυσικής δραστηριότητας, διατροφής και προγραμματισμού υπολογιστών. Πιο αναλυτικά οι επιμέρους στόχοι του έργου είναι οι εξής: α) Να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας παρέχοντας στους μαθητές τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφής. Με άλλα λόγια να γίνει καθημερινή συνήθεια η υγιεινή διατροφή. Επιπλέον, προωθείται η ένταξη της σωματικής δραστηριότητας στη ζωή των μαθητών. β) Να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών από διαφορετικές ειδικότητες, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής αγωγής, της διατροφής και της επιστήμης των υπολογιστών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα διεπιστημονικό ψηφιακό πρόγραμμα που θα ασχολείται με πολλαπλές πτυχές της υγείας. γ) Να ενισχυθεί η «αλυσίδα συνεργασίας» μεταξύ των δύο ζωνών του σχολείου, πρωινό ωράριο και διευρυμένο ολοήμερο βοηθώντας στη συνοχή του σχολείου και παρέχοντας στους μαθητές μια συνεκτική μαθησιακή εμπειρία που υποστηρίζει την πρόοδο και τις επιδόσεις τους. Σαν συνέπεια, με αυτόν τον τρόπο , το έργο αποσκοπεί στην υποστήριξη της υγείας και στην ευημερία των μαθητών του δημοτικού σχολείου καλλιεργώντας τους συγκεκριμένες δεξιότητες και βοηθά στη συνεργασία και την καινοτομία μεταξύ των εκπαιδευτικών. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο αξιοποιούνται οι μοναδικές δεξιότητες και γνώσεις κάθε εκπαιδευτικού και σαν αποτέλεσμα η μαθησιακή εμπειρία, που θέλει να προάγει τη δια βίου υγεία και ευεξία, γίνεται πιο ελκυστική και αποτελεσματική.

Χρόνος δράσης

2 μήνες

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας