Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
Το 2ο Γυμνάσιο είναι το μεγαλύτερο Γυμνάσιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Συγκεντρώνει πολλά παιδιά της πόλης, των κοντινών κοινοτήτων, καθώς επίσης και αρκετά παιδιά με προσφυγικό/μεταναστευτικό υπόβαθρο. Στο σχολείο διεξάγονται κάθε χρόνο αρκετές καινοτόμες δράσεις και προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, καθώς συνιστούν ένα δυναμικό περιβάλλον μάθησης που επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν ποικίλες δεξιότητες.
Παπαδοπούλου Μερόπη
Επικοινωνία με σχολείοΑξιοποιήθηκαν φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες από το εκπαιδευτικό υλικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (“Πρόσφυγες: Όχι μόνο αριθμοί”). Με βάση το κείμενο της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι μαθητές/μαθήτριες προσδιόρισαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και εντόπισαν τη σύνδεσή μεταξύ τους. Επίσης, προβληματίστηκαν σχετικά με την καταπάτησή τους και τις υπόλοιπες επιπτώσεις του πολέμου στη ζωή των ανθρώπων.
Οι μαθητές/μαθήτριες χωρίστηκαν σε ομάδες, διάβασαν το κείμενο της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ακολούθησε παρουσίαση της εργασίας των ομάδων στην ολομέλεια. Έγινε συζήτηση σχετικά με πιθανές δράσεις ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας για το θέμα αυτό και αποφασίστηκε η δημιουργία έργων από τους μαθητές (αφίσα).
Οι μαθητές/μαθήτριες συγκεντρώθηκαν στο εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου, όπου ασχολήθηκαν με τη δημιουργία αφίσας. Βάση των προβληματισμών τους αποτέλεσαν οι αντίξοες συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες από την στιγμή που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Γι’ αυτό και η αφίσα έχει ως θέμα το δύσκολο και αβέβαιο ταξίδι, κατά το οποίο κινδυνεύει η ζωή τους. Οι ειδήσεις των ναυαγίων με θύματα πρόσφυγες που δημοσιεύονται συχνά στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ενέπνευσαν τους/τις μαθητές/μαθήτριες να απεικονίσουν τις βάρκες των προσφύγων στην ταραγμένη θάλασσα και να αξιοποιήσουν μεταφορικά τη λέξη “κύματα” στο μήνυμα της αφίσας, για να δηλώσουν την ένταση και τη συχνότητα των μεταναστευτικών ροών, ειδικότερα προς το νησί μας, τη Σάμο. Πρόκειται για μια φωνή αλληλεγγύης για το δράμα των προσφύγων.
Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός ενθάρρυνε τους/τις μαθητές/τριες να μοιραστούν σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με τη συμμετοχή τους στη δράση και διερεύνησε την πρόθεση των μαθητών να συμμετάσχουν σε αντίστοιχες μελλοντικές δράσεις.
Καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, αντίληψη και αποδοχή της ετερογένειας, ευαισθητοποίηση και καλλιέργεια σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και αντίληψη της σύνδεσή τους με το προσφυγικό.
Αξιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]