menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Νικολάου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Καλλυντικά και Αναπηρία

Καλλυντικά και Αναπηρία
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το διδακτικό σενάριο, αφορά στη χρήση των αιθέριων ελαίων που παράγονται από Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά. Εστιάζουμε στη χρήση των αιθέριων ελαίων που δημιουργούν χαλάρωση, ευεξία και γενικά βοηθούν ένα άτομο να ηρεμήσει σε περίπτωση που βρίσκεται σε ένταση. Βάσει των ερευνών και των αποτελεσμάτων τους, υπάρχουν τέτοια φυτά που βοηθούν, όπως η λεβάντα, το χαμομήλι, ο αλάδανος, κ.λπ. Έτσι, δημιουργούμε καλλυντικά τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά ή να προκαλέσουν αλλεργίες όπως είναι οι κεραλοιφές, τα σέρουμ, τα σαπούνια ή τα αποσμητικά χώρου και τα απολυμαντικά χεριών και επιφανειών.

        Οι μαθητές, θα διδαχτούν τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και θα εστιαστούμε στη χρήση των αιθέριων ελαίων τους στα καλλυντικά, έτσι ώστε να είναι σε θέση να παρασκευάσουν, τα παραπάνω καλλυντικά.

       Το θετικό στην πραγματοποίηση και την ολοκλήρωση του σεναρίου, είναι ότι υπάρχει οργανωμένο εργαστήριο παρασκευής καλλυντικών με τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό, όπως επίσης, και τα απαραίτητα υλικά (αιθέρια έλαια, βάζα, μέσα απολύμανσης, κ.λπ)  και εποπτικά μέσα για τη δημιουργία τους.


Αποτελέσματα / επίδραση

Το βασικότερο αποτέλεσμα πέρα από τις γνώσεις που αποκτούν οι μαθητές με βιωματικό τρόπο, είναι η απόλυτη ευχαρίστηση η οποία αποτυπώνεται στο πρόσωπό τους όταν χαμογελούν και χρησιμοποιούν τα καλλυντικά που οι ίδιοι παρασκεύασαν. Ο σημαντικότερος εκπαιδευτικός στόχος στην Ειδική Αγωγή που είναι και η Ανάδυση των συναισθημάτων των μαθητών, επιτυγχάνεται μέσω της αλληλοβοήθειας, της συνεργασίας και της αλληλεπίδρασης για την επίτευξη όλων των εκπαιδευτικών στόχων.



Συνεργασίες

Το σενάριο εκπονείται στο πλαίσιο συνδιδασκαλίας με το μάθημα της Γεωπονίας και της Πληροφορικής. Μπορεί να εκπονηθεί και στο πλαίσιο μιας σύμπραξης, με σχολείο Γενικής Αγωγής, έτσι ώστε οι μαθητές ενός Γυμνασίου ή Λυκείου να βοηθήσουν τους μαθητές του Ε.Ε.Ε.ΕΚ.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μαυροειδής Γεώργιος, Γεωπόνος ΕΑΕ, Πλεξουσάκη Ελένη, Πληροφορικής ΕΑΕ

Στόχος δράσης

Διδακτικοί Στόχοι 1. Να γνωρίσουν και να κατανοήσουν οι μαθητές τη σπουδαιότητα και τη χρήση των αρωματικών φυτών. Να μάθουν για την απόσταξη και την εκχύλισή και την παραγωγή των αιθέριων ελαίων. 2. Να μπορούν να αναζητούν πληροφορίες μέσω διαδικτύου που αφορούν στα αρωματικά φυτά και στα καλλυντικά. 3. Να μάθουν όσες περισσότερες χρήσεις των αρωματικών φυτών και των αιθέριων ελαίων τους. Επίσης, τη χρήση των καλλυντικών τα οποία περιέχουν αιθέρια έλαια από τα ενδημικά φυτά της Κρήτης. 4. Να μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες στην καθημερινότητά τους και που θα αφορούν στην προστασία των ενδημικών και όχι μόνο αρωματικών φυτών. 5. Να οργανώνουν δράσεις κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης (π.χ. Ιστοσελίδα Σχολείου, Σχολική Εφημερίδα, Τοπικός Έντυπος Τύπος, Σποτ, Ραδιοφωνική Εκπομπή, Συνεντεύξεις με Περιφερειάρχη, Δήμαρχο, Αντιδήμαρχους, κ.λ.π.), με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα που αφορούν στην προστασία των αρωματικών φυτών. Κοινωνικοί - Συναισθηματικοί στόχοι: 1. Να ενισχυθεί η ικανότητα συνεργασίας με σκοπό την επίτευξη του κοινού στόχου. 2. Να καλλιεργηθούν οι συναισθηματικές δεξιότητες στους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα όπως: η ενσυναίσθηση και η αυτοπεποίθηση. 3. Να ενισχυθούν οι γνωστικές-αντιληπτικές ικανότητες των παιχτών, όπως: η ικανότητα συγκέντρωσης και επίλυσης προβλημάτων, ο οπτικό-κινητικός συντονισμός και η μνήμη. 4. Να αναδυθεί το συναίσθημά των μαθητών μέσα από τη συνεργασία και να γίνουν ενεργοί πολίτες (Το πρόγραμμα, εφαρμόζεται και ως διαμεσολάβηση, μεταξύ μαθητών που έχουν έρθει σε ρήξη).

Χρόνος δράσης

Η δράση ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε μέσα δε δύο εβδομάδες, τον Απρίλιο του 2022. Τρεις τρίωρες συναντήσεις με τους μαθητές στα εργαστήρια και δύο ώρες η παρασκευή των καλλυντικών.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 2

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας