menu

Σύνδεση | Εγγραφή

18ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Καλλιέργεια περιβαλλοντικού εθελοντισμού στο σχολείο

Καλλιέργεια περιβαλλοντικού εθελοντισμού στο σχολείο
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

18ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

Οκταθέσιο δημοτικό σχολείο στη Δυτική Θεσσαλονίκη.Το σχολείο μας είναι ανοικτό στην κοινωνία και προσανατολισμένο στην καλλιέργεια του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Στο σχολείο μας οι μαθητές μαθαίνουν να μαθαίνουν, να παίζουν, να αυτοβελτιώνονται, να εξελίσσονται σε ενεργούς πολίτες με κριτική σκέψη, υπευθυνότητα, κοινωνικές ευαισθησίες, ενσυναίσθηση και αγάπη για τους συμμαθητές τους και όλους τους ανθρώπους σε ένα ευχάριστο και δημιουργικό μαθησιακό περιβάλλον. Επίσης, στοχεύουμε στην καλλιέργεια στάσεων στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης κοινωνικής συμμετοχής και της συνειδητής ανάληψης πρωτοβουλιών για συγκεκριμένες δράσεις, ώστε οι μαθητές να νοιάζονται και να δρουν.


Διευθυντής Σχολείου

Ιωάννα Σαρρούδη

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Στο σχολείο μας είναι προσανατολισμένο στην καλλιέργεια του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Από την περσινή χρονιά δίνουμε έμφαση στην καλλιέργεια του περιβαλλοντικού εθελοντισμού στον χώρο του σχολείου

1. Δημιουργήσαμε ομάδες μαθητών σε κάθε τάξη , οι οποίες αναλαμβάνουν δράση και κινητοποιούν τους μαθητές ως προς την υλοποίηση κοινών δράσεων. Έτσι, όλα τα παιδιά συμμετέχουν στις δράσεις ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού, τηγανέλαιων, μπαταριών, ηλεκτρικών συσκευών και οργανικών υλικών με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, την καθαριότητα της πόλης και του ευρύτερου περιβάλλοντος.

Επίσκεψη στο Πάρκο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

2. Με την ένταξή μας στο εκπαιδευτικό δίκτυο «Φυτεύω και υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη» αρχίσαμε να φυτεύουμε πιο συστηματικά δεντράκια στην αυλή του σχολείου, για το μεγάλωμα των οποίων υπεύθυνα είναι πια τα παιδιά.

Έγινε ενημέρωση από τον μη κερδοσκοπικό περιβαλλοντικό οργανισμό We4all, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, για το πώς τα ίδια μπορούν να ζουν την καθημερινότητά τους με έναν τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, και για την αξία των δέντρων.

Τα παιδιά παρακολουθούσαν και συμμετείχαν στις διαδικασίες φύτευσης του φυτού σε ειδικά δοχεία ώστε να αναπτυχθούν λίγο και να μεταφυτευτούν . Η διαδικασία φύτευσης ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία γι αυτούς και πλαισιώθηκε και με άλλες δράσεις. Μετά τη φύτευσή τους τα παιδιά φροντίζουν για το πότισμά τους και για την περιποίησή τους, το σκάλισμα, το ξεβοτάνισμα, τη λίπανση. Η φροντίδα παρέχεται στα διαλείμματα, κατά τη διάρκεια του ολοημέρου ή τις ώρες του ωρολογίου προγράμματος σε συνδυασμό με το αναλυτικό πρόγραμμα.

3.Στην αρχή της χρονιάς δόθηκε ερωτηματολόγια στα παιδιά και στις οικογένειές τους σχετικά με την αξιοποίηση του αύλειου χώρου. Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών ήταν θετική για τη δημιουργία ενός μικρού λαχανόκηπου. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μας προμήθευσε τους σπόρους.

Δημιουργήθηκε ομάδα εθελοντών μαθητών η οποία μοίρασε τους σπόρους στα παιδιά. Τα παιδιά κάθε τάξης είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερα φυτά. Το κάθε παιδί φύτεψε τον δικό του σπόρο στο σπορείο , δημιούργησε το καρτελάκι με το όνομά του και ανέλαβε τη φροντίδα του για την ανάπτυξή του.

Έγινε ενημέρωση από τον γεωπόνο Σατραζέμη Αστέριο, για την καλλιέργεια των φυτών και δόθηκαν χρήσιμες συμβουλές για τη διαμόρφωση του δικού μας λαχανόκηπου.

Επιλέχθηκε ο χώρος, δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος της αυλής είναι καλυμμένο με άσφαλτο, και δημιουργήθηκε μια χαμηλή ξύλινη περίφραξη για την προστασία του. Προγραμματίστηκαν οι εργασίες που έπρεπε να γίνουν -σκάλισμα, ξεσβόλιασμα-λίπανση, αυλάκωμα, πότισμα για αλφάδιασμα των αυλακιών-και δημιουργήθηκαν ομάδες για την υλοποίησή τους. Για τον εμπλουτισμό του εδάφους χρησιμοποιήθηκε το κομπόστ που παράγουμε στο σχολείο.

Στη συνέχεια οι μαθητές, με την καθοδήγηση εκπαιδευτικού φύτεψαν τα φιντάνια τους στον λαχανόκηπο. Τα παιδιά παρατηρούν και φροντίζουν για το πότισμα. Η φύτευση θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα.

4. Βασική αρχή της Περιβαλλοντικής Ψυχολογίας είναι ότι το εκάστοτε μαθησιακό περιβάλλον μπορεί και οφείλει να κάνει τη μάθηση περισσότερο ελκυστική και εποικοδομητική. Αναζητήσαμε μαθητές και μαθήτριες που θα αξιοποιούσαν το ταλέντο τους στο βάψιμο και στη ζωγραφική. Επιλέξαμε σχέδια, έγιναν τα προσχέδια στις πόρτες και στους τοίχους και με συντονισμένες προσπάθειες βάφτηκαν τοίχοι αιθουσών, πόρτες και εξωτερικοί τοίχοι αιθουσών.

 

Με την εθελοντική συνεισφορά των γονέων βάφτηκαν οι κερκίδες, οι βρύσες , η περίφραξη του λαχανόκηπου και τα λάστιχα για τα κηπάκια μας. Το σχολείο έγινε πιο ελκυστικό για όλους.

 

5. Ομάδα μαθητών /τριών αρθρογραφεί εθελοντικά στο σχολικό περιοδικό, θέματα σχετικά με το περιβάλλον , τα οποία αναλύνονται και συζητιούνται μέσα στην τάξη,

 

Στιγμιότυπα από τις δράσεις περιβαλοντικού εθελοντισμού στον χώρο του σχολείου περιέχονται στο συνημμένο έγγραφο.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Αναβαθμίστηκε ο σχολικός χώρος.

Τα παιδιά έγιναν υπεύθυνα, πήραν πρωτοβουλίες, συνεργάστηκαν, απέκτησαν γνώσεις, ασκήθηκαν σε νέες δεξιότητες έξω από τα πλαίσια της τάξης, έμαθαν να παρατηρούν και να νοιάζονται για το περιβάλλον στο οποίο ζούν, αξιοποίησαν τα ταλέντα και τις κλίσεις τους,. Είναι οι εν δυνάμει ενεργοί πολίτες που θα συμμετέχουν στις διαδικασίες προστασίας και βελτίωσης του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν.



Συνεργασίες

Συνεργασίες μαθητών-τριών-εκπαιδευτικών

Συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων

Συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Ελευθερίου Κορδελιού Βερτίσκου

Συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες

Συνεργασία με την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Δυτικής Θεσσαλονίκης

Συνεργασία με τον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

Συνεργασία με το Πάρκο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

Συνεργασία με την ΑΦΗΣ

Συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό περιβαλλοντικό οργανισμό we4all


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Όλοι/όλες οι εκπαιδευτικοί των τάξεων-Συντονίζουν η Διευθύντρια και ο Υποδιευθυντής του σχολείου

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Σχολική εφημερίδα

Ιστοσελίδα

Κοινωνικά δίκτυα

 


Στόχος δράσης

Να ενισχυθεί η κοινωνική αλληλεπίδραση των μαθητών καθώς και η αλληλεπίδραση του παιδιού με τη φύση, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί η περιβαλλοντική συνείδηση Να ενισχύσουν οι μαθητές το ενδιαφέρον για το περιβάλλον καθώς και τη διάθεση για ενεργό συμμετοχή στη βελτίωση και την προστασία του περιβάλλοντος Να ευαισθητοποιηθεί η σχολική κοινότητα για την αξία των δέντρων μέσα στις πόλεις Να ενισχυθεί η επικοινωνία, η συνεργασία, η ομαδικότητα, η πρωτοβουλία και η ερευνητική διάθεση Να μάθουν τα παιδιά να ανακυκλώνουν σωστά όλα τα υλικά Να διαμορφωθεί σχολικός κήπος και να αναβαθμιστεί ο χώρος του σχολείου (αύλειος και μη) Να καλλιεργηθεί το αίσθημα ευθύνης και το αίσθημα του ανήκειν Να συνεργαστεί το σχολείο με την κοινότητα Να ασκηθούν τα παιδιά σε νέες δεξιότητες, έξω από τον χώρο της τάξης Να αναβαθμιστεί αισθητικά και παιδαγωγικά το περιβάλλον του σχολείου Να αποκτήσουν θετικές στάσεις απέναντι στο περιβάλλον που ζουν και κατ΄επέκταση απέναντι στο ευρύτερο περιβάλλον, ώστε στο μέλλον να είναι ενεργοί πολίτες που θα συμμετέχουν στις διαδικασίες προστασίας και βελτίωσης του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί

Χρόνος δράσης

Μάρτιος 22-Μάιος 23

Τόπος Δράσης

Σχολείο

Δίκτυο

Εκπαιδευτικό δίκτυο δράσης "Φυτεύω και υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη» Εκπαιδευτικό δίκτυο «Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, μια εκπαιδευτική συνύπαρξη-Έλληνες της Πόλης, πολίτες της Οικουμένης» Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών για τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας