menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Γυμνάσιο Πετριάς "Χρήστος Στουγιαννίδης Λίλης"

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Καλές Περιβαλλοντικές Πρακτικές - Δημιουργικό εργαστήρι των παιδιών με κατασκευές από φυσικά υλικά, για το περιβάλλον και την αειφορία

Καλές Περιβαλλοντικές Πρακτικές - Δημιουργικό εργαστήρι των παιδιών με κατασκευές από φυσικά υλικά, για το περιβάλλον και την αειφορία
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Σκοπός της περιβαλλοντικής μας δράσης αποτελεί η ενίσχυση καλών περιβαλλοντικών πρακτικών και ευαισθητοποίηση των μαθητών ως προς τα θέματα της αειφόρου ανάπτυξης και της σπουδαιότητας των 17 στόχων της, της ανακύκλωσης, με τη συλλογή και χρήση φυσικών υλικών για τις δημιουργίες τους, καθώς επίσης η μείωση των συγκρούσεων και η ενίσχυση του κλίματος αλληλοσεβασμού και ανεκτικότητας, αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης, με τη δημιουργία ενός εργαστηρίου κοινωνικής αλληλεπίδρασης των μαθητών, με την αξιοποίηση της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας, μέσα από ενεργητικές και βιωματικές διδακτικές μεθόδους. Να αναπτύξουν, επίσης, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και να αγαπήσουν την ελληνική φύση και τα αγαθά της, μέσα από τα βιώσιμα νησιώτικα τοπία που θα επιλέξουν να δημιουργήσουν.

Αρχικά ενημερώθηκαν οι μαθητές και οι γονείς για τις επικείμενες δράσεις μας και εν συνεχεία, οι γονείς/κηδεμόνες συμπλήρωσαν υπεύθυνες δηλώσεις σχετικά με την ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο των παιδιών τους, μαζί με τις κατασκευές τους για τη συμμετοχή του Σχολείου μας στον διαγωνισμό.

Στάδιο 1ο:  Αφόρμηση - Εθελοντικός καθαρισμός στην Αγία Παρασκευή:

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α' γυμνασίου του Σχολείου μας, επισκέφτηκαν, στις 17 Ιανουαρίου, μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριές τους, την περιοχή της Αγίας Παρασκευής, με σκοπό τον εθελοντικό καθαρισμό της περιοχής γύρω από την εκκλησία, και για να συλλέξουν ποικιλία φύλλων, τα οποία και μελετήθηκαν αργότερα στο μικροσκόπιο με τη βοήθεια της Βιολόγου μας, κ. Στάμου Γ. Γενικότερα, σκοπός της δράσης αυτής ήταν, η γνωριμία με την χλωρίδα και πανίδα (τα σκιουράκια της περιοχής) του μικρού αυτού οικοσυστήματος, καθώς και η ενίσχυση καλών περιβαλλοντικών πρακτικών και ευαισθητοποίησης, ως προς τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

http://gym-petraias.pel.sch.gr/portal_new/?p=1609

Στάδιο 2ο: Ενδοσχολική παρέμβαση για το Περιβάλλον και την Αειφορία

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, οι μαθητές/τριες της Α' τάξης παρακολούθησαν αρχικά βίντεο σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη,  την έννοια της Αειφορίας και την σπουδαιότητα εφαρμογής των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης για τη χώρα μας, αλλά και για τον πλανήτη γενικότερα. Μέσα από συζήτηση, καταιγισμό ιδεών και φύλλα εργασίας, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τις παραπάνω περιβαλλοντικές έννοιες, με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους απέναντι στο περιβάλλον, την κοινωνία και την επιθυμητή ελεγχόμενη οικονομική μεγέθυνση, τους τρεις πυλώνες της Αειφόρου Ανάπτυξης.

Για να εισάγουμε, ιδιαίτερα, την έννοια της κοινωνικής ανισότητας, διανείμαμε στην τάξη έναν άνισα διαχωρισμένο αριθμό από καραμέλες, με σκοπό μερικοί μαθητές να έχουν πολλές και μερικοί λίγες. Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συζήτησαν στην ολομέλεια έννοιες, όπως, δικαιοσύνη, ισότητα και κοινωνική αδικία.

Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στους παγκόσμιους στόχους οι οποίοι δημιουργήθηκαν για να μειώσουν τις ανισότητες σε όλες τις πτυχές της ζωής και να δημιουργήσουν έναν κόσμο δίκαιο για όλους και όπου κανένας δεν μένει πίσω.

Την ίδια ημέρα, με τη συνεργασία της Βιολόγου του σχολείου μας, κ. Στάμου Γ., τα παιδιά μελέτησαν με το μικροσκόπιο, στο μάθημα της βιολογίας, ποικιλία φύλλων τα οποία είχαν συλλέξει για αυτό το σκοπό από την εξόρμηση στην Αγία Παρασκευή.

Σε συνέχεια της δράσης μας, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, οι μαθητές παρακολούθησαν video της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης με τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα, και κλήθηκαν να συζητήσουν και να συνδέσουν τα πιο σημαντικά, κατά τη γνώμη τους, περιβαλλοντικά προβλήματα με τους αντίστοιχους στόχους αειφορίας για το 2030. Επίσης, συζητήσαμε τη σπουδαιότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και το αξιόλογο project Tilos το οποίο και βραβεύτηκε από την ΕΕ, με το οποίο το νησί της Τήλου κατάφερε να αυτονομηθεί ενεργειακά, αξιοποιώντας και χρησιμοποιώντας αποκλειστικά την άφθονη ηλιακή και αιολική ενέργεια του νησιού.

Ενδοσχολική δράση για το Περιβάλλον και την Αειφορία | ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΤΡΙΑΣ

Πηγές:

Εκπαιδευτικό υλικό ΙΕΠ για τα εργαστήρια δεξιοτήτων - ενότητα “Φροντίζω το περιβάλλον”:

Βίντεο:

 Τι είναι Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Μαλάλα μας μιλάει για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους

https://inactionforabetterworld.com/17-pagkosmioi-stoxoi/

https://content.e-me.edu.gr/wp-admin/admin-ajax.php?action=h5p_embed&id=913171

Τα φύλλα εργασίας βρίσκονται στον σύνδεσμο: 

http://gym-petraias.pel.sch.gr/portal_new/?p=1655

Άλλες πηγές:

ΟΗΕ

Εκπαιδευτική τηλεόραση:   Το ρολόι της καταστροφής

Πράσινη Ενέργεια - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

project Tilos - WWF Greece

 

Στάδιο 3ο: "Νοιάζομαι για το Περιβάλλον" μέσα από τα μάτια της Ιβ...

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, οι μαθητές και μαθήτριες της Α' τάξης του σχολείου μας, παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ιστορία - ντοκιμαντέρ μιας μικρής ακτιβίστριας, που μάχεται για την προστασία του περιβάλλοντος, ζώντας, μαζί με την οικογένειά της, εναλλακτικά, σε μία μη ηλεκτροδοτούμενη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, συμβάλλοντας ενεργητικά στη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Τα παιδιά, στο τέλος της ταινίας, συμμετείχαν με μεγάλη προθυμία σε μία συζήτηση σχετικά με τον δύσκολο και διαφορετικό τρόπο ζωής της Eve, καθώς και σε ποιο βαθμό θα μπορούσαν αυτά και οι οικογένειές τους να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από απλές αλλαγές στην καθημερινή τους ζωή. Η προβολή της ταινίας, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας κινηματογραφικών ταινιών (CINEDU), έγινε στα πλαίσια δράσεων του σχολείου μας σχετικά με το Περιβάλλον και την Αειφορία.

http://gym-petraias.pel.sch.gr/portal_new/?p=1726

Πηγή: Ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών CINEDU:

https://www.cinedu-gfc.gr/

Στάδιο 4ο: Δημιουργικό εργαστήρι των παιδιών για το περιβάλλον και την αειφορία

Ξεκίνησε την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, με τους μαθητές της Α' τάξης του σχολείου μας, μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες, το βιωματικό εργαστήρι που αφορούσε τη συλλογή και αξιοποίηση φυσικών και ανακυκλώσιμων υλικών (πετραδάκια από την αυλή του σχολείου μας,, φύλλα, ξύλα, πανί, άμμο, κοχύλια, κλαδιά, κ.α.) για τη δημιουργία κατασκευών των μαθητών με την ομαδοσυνεργατική μάθηση. Οι κατασκευές μας είναι εμπνευσμένες από το project Tilos, το οποίο  βραβεύτηκε από την ΕΕ, και με το οποίο το νησί της Τήλου κατάφερε να αυτονομηθεί ενεργειακά, αξιοποιώντας και χρησιμοποιώντας αποκλειστικά την άφθονη ηλιακή και αιολική ενέργεια του νησιού, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Στο ξεκίνημα της δράσης μας, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες παρακάτω, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας συνεργάστηκαν σε ομάδες, αξιοποίησαν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, διασκέδασαν, αλληλοβοηθήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις. Εμπνευσμένοι από το νησί της Τήλου, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο νησιώτικο τοπίο με φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά. Το έργο μας αποσκοπεί στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μαθητών, αλλά και στην ευαισθητοποίησή τους για έναν βιώσιμο πλανήτη. Τα παιδιά δημιούργησαν έξι μικρά νησιώτικα τοπία και ένα μεγάλο, με τις άσπρες τους ανεμογεννήτριες να δεσπόζουν σε όλα, δηλώνοντας έτσι τη βιωσιμότητα των νησιών με την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας. Τα μικρότερα έργα τους θα στολίσουν τις 6 σχολικές μας αίθουσες και το μεγάλο τους έργο το πρόσφεραν στον Σύλλογο Καθηγητών.

Α) το ξεκίνημα της δράσης:   http://gym-petraias.pel.sch.gr/portal_new/?p=1798

Β) Η πορεία και η ολοκλήρωση (10-21 Μαρτίου):

  http://gym-petraias.pel.sch.gr/portal_new/?p=1894

Γ) Το βίντεο στο YouTube με τις κατασκευές των παιδιών μας για την αειφορία: 

Βίντεο για το περιβάλλον και την αειφορία

Δ) Η παρουσίαση με τις φωτογραφίες των κατασκευών:

Κατασκευές των παιδιών για το Περιβάλλον.pdf


Αποτελέσματα / επίδραση

Μέσω της περιβαλλοντικής μας δράσης, με την ενίσχυση καλών βιωματικών πρακτικών, πετύχαμε την ευαισθητοποίηση των μαθητών ως προς τα θέματα της αειφόρου ανάπτυξης και της σπουδαιότητας των 17 στόχων της, της ανακύκλωσης, με τη συλλογή και χρήση φυσικών υλικών για τις δημιουργίες τους, καθώς επίσης και την μείωση των συγκρούσεων και την ενίσχυση του κλίματος αλληλοσεβασμού και ανεκτικότητας, αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης, μέσα από την κοινωνική αλληλεπίδραση των μαθητών, μέσα από τις ενεργητικές και βιωματικές διδακτικές μεθόδους. Επιπρόσθετα, οι μαθητές ανέπτυξαν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και ενίσχυσαν την αγάπη τους για την ελληνική φύση και τα αγαθά της, μέσα από τα βιώσιμα νησιώτικα τοπία που δημιούργησαν.



Συνεργασίες

Επίσκεψη Γεωπόνου της τοπικής κοινότητας με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τη σπουδαιότητα των φυσικών οικοσυστημάτων για τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη μας.

Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ): Επιμορφωτικό υποστηρικτικό υλικό για τα Εργαστήρια ΔΕξιοτήτων, Ενότητα "Φροντίζω το Περιβάλλον".

Ψηφιακή Πλατφόρμα Κινηματογραφικών Ταινιών (CINEDU).


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Στεφανίδου Φωτεινή ΠΕ01, Σκαρλάτου Νεκταρία ΠΕ86, ΠΕ83

Στόχος δράσης

Σε επίπεδο γνώσεων, να μπορούν οι μαθητές να περιγράφουν τις περιβαλλοντικές έννοιες της αειφορίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και να αναγνωρίζουν τους τρεις αλληλένδετους πυλώνες της, το περιβάλλον, την κοινωνία και την επιθυμητή ελεγχόμενη οικονομική μεγέθυνση. Να γνωρίσουν τους 17 στόχους της αειφορίας, και να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα εφαρμογής τους σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Να γνωρίσουν τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα, να περιγράφουν τις μορφές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και να γνωρίσουν την επιτυχή εφαρμογή των ΑΠΕ στο project Tilos. Σε επίπεδο δεξιοτήτων, να αναπτύξουν οι μαθητές την ικανότητα εργασίας σε ομάδες, με πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης, να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλήματος και στρατηγικής σκέψης, να ταξινομούν τους 17 στόχους της αειφορικής ανάπτυξης σύμφωνα με τα ελληνικά και παγκόσμια προβλήματα, να συνδέουν την καθημερινότητά τους με τους 17 παγκόσμιους στόχους. Να εξασκηθούν στη χρήση του πηλού, ώστε να διαμορφώσουν μικρά σπιτάκια και ανεμογεννήτριες και γενικότερα να εξασκήσουν τη λεπτή κινητικότητα με το πινέλο, την τοποθέτηση και κόλληση της πέτρας, του ξύλου και των άλλων φυσικών υλικών πάνω στα καδράκια τους. Σε επίπεδο στάσεων, να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές ως προς τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, να υιοθετήσουν καλές περιβαλλοντικές πρακτικές, να αποκτήσουν κριτική στάση απέναντι στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, να συνειδητοποιήσουν τη σπουδαιότητα ύπαρξης κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας, ειρήνης, τοπικά και παγκόσμια, να υιοθετήσουν θετική στάση απέναντι στα μέλη της ομάδας, με σεβασμό της γνώμης του άλλου και εμπιστοσύνη. Να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, ώστε να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν σε αυτή τη δράση, συμμετέχοντας ως ενεργά νέα μέλη της κοινωνίας, στην ενίσχυση των καλών περιβαλλοντικών πρακτικών, μέσα στην καθημερινότητά τους.

Χρόνος δράσης

Οκτώβριος 2022 - Απρίλιος 2023

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (2)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας