menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

It’s happening – Ghana Water Project

It’s happening – Ghana Water Project
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Οι μαθητές ερεύνησαν στα πλαίσια της ενότητας Health and Wellbeing  του PYP (Primary Years Programme) την σπουδαιότητα και την ανάγκη κατανάλωσης  του νερού για την καλή υγεία και ευεξία. Στα πλαίσια αυτά συζητήσαμε για την σωστή χρήση του νερού ώστε να προστατεύσουμε αυτό το πολύτιμο αγαθό. Παράλληλα παρακολουθήσαμε βίντεο με ανθρώπους σε χώρες της Αφρικής που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.  Οι μαθητές ένιωσαν την  ανάγκη να αναλάβουν δράση και διερεύνησαν τους τρόπους και το κόστος δημιουργίας μιας γεώτρησης . Στην πορεία της έρευνας βρήκαν την εθελόντρια από την Κύπρο Στέφανη Γρηγορίου με δεκαετή πείρα δράσεων στην ορεινή Γκάνα. Μετά από επικοινωνία μαζί της, την κάλεσαν στο σχολείο μας και συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη δημιουργία γεώτρησης στο χωριό EKOSO.  Η ομάδα “It’s happening” πήρε το όνομά της από το όνομα του χωριού, που στην γλώσσα twi  (την κύρια διάλεκτο των κατοίκων εκεί) σημαίνει “It’s happening”.Οι μαθητές οργάνωσαν, με την βοήθεια των εκπαιδευτικών του Αγγλικού Τμήματος, την  προώθηση της δράσης  για την εξεύρεση πόρων  με βίντεο, παρουσιάση στο θέατρο, επιστολές στους γονείς και ανακοινώσεις στον ιστότοπο του Σχολείου μας.

Το χρονοδιάγραμμα που ακολουθήσαν είναι:

  • ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022: 'Ερευνα "Υγεία Και Ευεξία"
  • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023: 'Ερευνα Για Τη Δημιουργία Γεώτρησης – Επικοινωνία Με Την Εθελόντρια
  • ΜΑΡΤΙΟΣ: Παρουσίαση Δράσης Στη Σχολική Κοινότητα Για Εξεύρεση Πόρων
    ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Συγκέντρωση Πόρων
  • ΜΑΪΟΣ: (7-29 Μαϊου) Δημιουργία Γεώτρησης & Αδελφοποίηση με το σχολείο της περιοχής και συνδιοργάνωση δράσεων με τους εκπαιδευτικούς στην Γκάνα
  • ΙΟΥΝΙΟΣ: Ανταλλαγή εμπειριών και διάχυση σε μέσα κοινωνικής διαδικτύωσης, ιστοσελίδες περιβαλλοντικών οργανώσεων και το δίκτυο Οικολογικών Σχολείων ως μαθητική πρωτοβουλία που προωθεί τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και ενισχύει την ταυτότητα του Παγκόσμιου Πολίτη.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Η δράση αυτή θα βελτιώσει άμεσα το βιοτικό επίπεδο των 2000 ανθρώπων του χωριού Ekoso καθώς δεν θα χρειάζεται πια καθημερινά να κουβαλούν νερό στα σπίτια τους από μακριά αλλά ούτε και να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, αφού και το λίγο νερό στο οποίο έχουν πρόσβαση συνήθως είναι μολυσμένο. 

Το όραμα της ομάδας μας είναι να υπάρχει κάθε χρόνο μια δράση σε χώρες της Αφρικής ώστε να μπορούμε σαν σχολική κοινότητα να ενισχύουμε την περιβαλλοντική μας συνείδηση και να κάνουμε πράξη τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στόχος αυτής της χρονιάς είναι ο 6ος κατά σειρά με τίτλο «Καθαρό Νερό και Αποχέτευση» και θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα και να αυξήσουμε το ανθρώπινο αποτύπωμα, αυτό της αλληλεγγύης και της συνεισφοράς σε όλους τους πολίτες του κόσμου.



Συνεργασίες

Οι μαθητές της 6ης συνεργάζονται στενά με

  • την εθελόντρια κα Στέφανη Γρηγορίου
  • το Development Office του σχολείου μας 
  • τους εκπαιδευτικούς του Αγγλικού Τμήματος
  • την μαθητική κοινότητα
  • την ΕΕΠΦ μέσω του Δικτύου των Οικολογικών Σχολείων
  • τους εκπαιδευτικούς του σχολείου στην περιοχή EKOSO στη Γκάνα.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μαριάνθη Γιαννακοπούλου

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Η δράση αυτή έχει διαχυθεί σε όλη την σχολική κοινότητα μέσω παρουσιάσεων, emails, και αναρτήσεων στον ιστότοπο του σχολείου, στο YouTube και στα κοινωνικά μας δίκτυα, καθώς και στα κοινωνικά δίκτυα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης.

Athens College_Student Initiatives_Ghana Water Project

Athens College News_Ghana Water Project

YouTube Video_Ghana Water Project

Facebook Post_Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης


Στόχος δράσης

Γενικοί μαθησιακοί στόχοι: α)Να ερευνήσουν και να κατανοήσουν οι μαθητές την σπουδαιότητα της χρήσης του νερού για την υγεία τους και πως συνδέται με το ανθρώπινο σώμα και τα συστήματα του οργανισμού. β)Να ερευνήσουν την πρόσβαση σε καθαρό νερό και τις επιπτώσεις που αυτό έχει στην ανθρώπινη υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο γ)Να διερευνήσουν τρόπους επίλυσης προβλημάτων, να επιλέξουν τον κατάλληλο και να οργανώσουν δράσεις σχετικά με την πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Ειδικοί μαθησιακοί στόχοι για το μάθημα των Αγγλικών είναι οι μαθητές α)να γνωρίζουν στα Αγγλικά το λεξιλόγιο που σχετίζεται με τον ανθρώπινο οργανισμό και την καλή υγεία, β)να γνωρίζουν τους στόχους 3 (Καλή Υγεία και ευημερία) , 6 ( Καθαρό Νερό και Αποχέτευση) και 17 (Συνεργασία για τους στόχους) που σχετίζονται με το θέμα έρευνας και γ) να καλλιεργήσουν δεξιότητες οργάνωσης, συνεργασίας, επικοινωνίας και συμμετοχής στα κοινά με την ιδιότητα του Παγκόσμιου Πολίτη για την επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Η δράση απευθύνεται σε όλη τη σχολική μας κοινότητα: περίπου 1000 μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

Χρόνος δράσης

Δεκέμβριος 2022-Ιούνιος 2023

Τόπος Δράσης

Κάντζα, Αττικής & Χωριό Ekoso, Ghana

Δίκτυο

Το Δημοτικό Κολλεγίο ΑΘηνών συμμετέχει στο εκπαιδευτικό Δίκτυο "Οικολογικά Σχολεία" της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 4


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας