menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Ιστορίες προσβασιμότητας στην Αμφίκλεια

Ιστορίες προσβασιμότητας στην Αμφίκλεια
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ

Γίνεται προσπάθεια μαθητοκεντρικής προσέγγισης, τονίζεται το άνοιγμα στην κοινωνία, δίνεται έμφαση στην ολόπλευρη καλλιέργεια του μαθητή, καλλιεργείται η ιδιότητα του πολίτη και προωθείται η καινοτομία.


Διευθυντής Σχολείου

Ρήγα Παρασκευή

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Περιγραφή δράσης 

 Είχαμε αποφασίσει να γυρίσουμε ένα βίντεο σχετικά με την προσβασιμότητα στην περιοχή της Αμφίκλειας με βάση την έρευνα που είχαμε κάνει (παρατήρηση, φωτογράφιση σημείων, συζήτηση). Μελετήσαμε ακόμη βασικά σημεία της στρατηγικής για την αναπηρία 2021-2030.

   Κατά την προετοιμασία του γυρίσματος, η συζήτηση επιφύλασσε πολλές αποκαλύψεις. Κάποιοι μαθητές εξέφρασαν την άποψη ότι είναι πιο σημαντικό να γίνουν έργα προσβασιμότητας στην Αθήνα παρά στην Αμφίκλεια. Αυτό γιατί: 1ον εκεί ζουν πολλά περισσότερα άτομα με αναπηρία, 2ον είναι η πρωτεύουσα της χώρας, 3ον έχει πολύ μεγαλύτερη τουριστική κίνηση και 4ον οι άνθρωποι με αναπηρία στην Αμφίκλεια είναι λίγοι και εξυπηρετούνται. Συζητώντας πώς εξυπηρετούνται, μας είπαν για παράδειγμα, ότι στο δημαρχείο, που δεν είναι προσβάσιμο, θα βγει κάποιος υπάλληλος να τους εξυπηρετήσει. Άρα, τελικά καταλάβαμε ότι η έννοιες της ισότητας και της ένταξης μπορεί να φαίνονται εύκολα αντιληπτές, στην πράξη δεν είναι έτσι. Οπότε εμβαθύναμε τη συζήτηση. «Δεν είναι ανισότητα και διάκριση να μην μπορείς να μπεις σε έναν χώρο, πόσο μάλλον δημόσια υπηρεσία, και να βγαίνουν να σε εξυπηρετήσουν; Πώς μπορεί να νιώθει το άτομο αυτό; Γιατί μια μικρή κοινωνία να μην έχει ευαισθησία για άτομα που γνωρίζει και να περιμένει να γίνει πρώτα προσβάσιμη η πρωτεύουσα; Γιατί ως ενεργός πολίτης δε ζητώ να αλλάξουν τα πράγματα;» Άρα τελικά, το βίντεο έπρεπε να βοηθήσει και τους ίδιους τους μαθητές να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο και να κατανοήσουν καλύτερα την έννοια της ισότητας.

  Οι καθηγήτριες αναλάβαμε ρόλους ατόμων με αναπηρία και οι μαθητές λειτούργησαν όπως θα λειτουργούσαν αν έβλεπαν τα άτομα αυτά πρώτη φορά. Είδαμε ότι το σχολείο έχει τουαλέτα ΑμεΑ αλλά η είσοδος, όχι μόνο δεν είναι προσβάσιμη, αλλά είναι και επικίνδυνη για ένα άτομο με αναπηρία. Το μουσείο άρτου δεν είναι προσβάσιμο και επίσης τα πεζοδρόμια δεν έχουν καμία πρόβλεψη για άτομα με αναπηρία και είναι γεμάτα εμπόδια, λακκούβες και κακοτεχνίες. Επίσης, συζητήσαμε το θέμα καθιέρωσης του θεσμού του προσωπικού βοηθού στο πλαίσιο της ανεξάρτητης διαβίωσης.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το αμαξίδιο μας δάνεισε η διευθύντρια του Γυμνασίου Αμφίκλειας και το λευκό μπαστούνι, μαζί με ένα ακόμη, αγοράστηκαν με χρήματα των μαθητών και καθηγητών του Γυμνασίου και Λυκείου Αμφίκλειας. Τα μπαστούνια θα δωρίσουμε στο Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών.

Προτεινόμενες καλές πρακτικές 

Ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τους ΑμεΑ συνανθρώπους μας.

  • Μελέτη αξιών ΕΕ, ιδιαίτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αρχή της ισότητας. Εμβάθυνση στην έννοια της ισότητας.
  • Μελέτη στάσεων και συμπεριφορών που χαρακτηρίζουν μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα με ενεργούς και ευαισθητοποιημένους πολίτες. Ανεκτικότητα, αλληλοσεβασμός, αλληλοβοήθεια, ίση μεταχείριση, σεβασμός, συμπερίληψη - δημιουργία μιας κοινωνίας που αγκαλιάζει όλους τους πολίτες χωρίς αποκλεισμούς.
  • Καλλιέργεια ενσυναίσθησης.
  • Ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών από τους μαθητές.

Το βίντεο μεταφράστηκε και στα αγγλικά. https://www.youtube.com/watch?v=HxOaERHpa88

Η διάχυση έγινε μέσω της σελίδας facebook του σχολείου μας και του Europe Direct Lamias.


Στόχος δράσης

Η ευαισθητοποίηση μαθητών και κατοίκων σχετικά με την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία στην Αμφίκλεια.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας