menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΕΥΟΣΜΟΥ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

«Ίσες ευκαιρίες - Ίσα δικαιώματα»: Οι μαθήτριες/τές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ευόσμου στοχεύουμε στη δημιουργία ενός Πάρκου – Χώρου Άθλησης για ΑΜΕΑ, «τόσο για τον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου όσο και για άλλους»

«Ίσες ευκαιρίες - Ίσα δικαιώματα»: Οι μαθήτριες/τές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ευόσμου στοχεύουμε στη δημιουργία ενός Πάρκου – Χώρου Άθλησης για ΑΜΕΑ, «τόσο για τον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου όσο και για άλλους»
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΕΥΟΣΜΟΥ

Ένα σχολείο το οποίο στοχεύει στη διά βίου μάθηση, στην ποιοτική εκπαίδευση και -με καινοτόμες δράσεις- στην άμβλυνση των ανισοτήτων σε βάρος των ΑΜΕΑ και άλλων κοινωνικών ομάδων.


Διευθυντής Σχολείου

Βασιλειάδης Δημήτριος

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Ι. Περιγραφή της παρέμβασης
Κανείς μας δεν σκέφτηκε να δημιουργηθεί … να σχεδιαστεί και να φτιαχτεί ένα Πάρκο, όπως αυτό που προτείνατε εσείς… Εγώ θέλω να σας πω ένα πολύ μεγάλο «Ευχαριστώ»…
Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης (1.2.2023)
Κατά το σχολικό έτος 2022/23, τα 34 παιδιά των Τμημάτων Β΄ Διοίκησης – Οικονομίας (Β΄ ΔΟΥ) 1 και 2 του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ευόσμου, στο πλαίσιο του μαθήματος του Δικαίου, αποφάσισαν να προτείνουν στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου τη δημιουργία ενός Πάρκου – Χώρου Άθλησης για ΑΜΕΑ.
Ο βασικός στόχος της παρέμβασης που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 και συνεχίστηκε έως τον Απρίλιο του 2023 ήταν οι μαθήτριες και οι μαθητές να προσεγγίσουν ένα ζήτημα που αφορά τις/τους συμπολίτες τους ΑΜΕΑ (δημιουργία ενός χώρου άθλησης-αναψυχής) με κριτική σκέψη και, δρώντας ως ενεργές/οί πολίτες, να επιδιώξουν τη μεταβολή της υπάρχουσας κατάστασης, προκαλώντας με την αίτησή τους προς τον αρμόδιο Δήμο (Κορδελιού - Ευόσμου), αλλά και συναρμόδιους φορείς (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, Υφυπουργείο Εσωτερικών – Μακεδονίας-Θράκης), όπως και το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και την Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, την επιθυμητή δράση από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης, στο πλαίσιο της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Η παρέμβαση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια των στόχων 10 και 11 για Βιώσιμη Ανάπτυξη της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για «Λιγότερες Ανισότητες» και «Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες».
ΙΙ. Βασικές δράσεις της παρέμβασης
1. Επίσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου (λίγο πριν τα Χριστούγεννα)
Στις 15.12.2022 μία αντιπροσωπεία μαθητριών και μαθητών των τμημάτων Β΄ ΔΟΥ 1 και 2 με τον επιβλέποντα καθηγητή επισκέφθηκαν το γραφείο του Δημάρχου Κορδελιού – Ευόσμου, κου Κλεάνθη Μανδαλιανού, στον οποίο έθεσαν, όπως και στους συμμετέχοντες στη συνάντηση αντιδημάρχους Παιδείας, κο Γεώργιο Σταυρίδη και Διοικητικών Υπηρεσιών, κ. Χρήστο Ταξίδη, το ζήτημα της δημιουργίας ενός Πάρκου – Χώρου Άθλησης για ΑΜΕΑ στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Κατ΄ αρχάς, ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι αντιμετώπισαν θετικά την πρόταση των παιδιών, τα οποία τους ενημέρωσαν και για την πρόθεσή τους να διοργανώσουν μία σχετική εκδήλωση στο σχολείο τους για την προώθηση του ζητήματος.
2. Η αίτηση προς τον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου (Χριστούγεννα)
Στις 23.12.2022 εστάλη από τα παιδιά αίτηση προς τον Δήμο (αρ. πρωτ. 2432/23.12.2022 Εσπ. ΕΠΑΛ Ευόσμου), με την οποία αυτά ζήτησαν και εγγράφως τη δημιουργία ενός Πάρκου – Χώρου Άθλησης για ΑΜΕΑ, όπου θα υπάρχουν «γήπεδα μπότσε, μπασκέτες, υποδομές για επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ πονγκ), χώρος αναψυχής κ.ά. για την άθληση και αναψυχή των παιδιών και ενηλίκων συμπολιτών μας ΜΕΑ. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν και ανάλογες θέσεις στάθμευσης οχημάτων και να βρίσκεται σε σημείο στο οποίο μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση (και με λεωφορεία) συμπολίτες μας ΜΕΑ και οι οικογένειές τους όχι μόνο από τον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου αλλά και από όμορους Δήμους». Η αίτηση αυτή κοινοποιήθηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού (Θεσσαλονίκη), στον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), κο Σταύρο Καλαφάτη, στην Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου, στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, στον Συνήγορο του Πολίτη, στη Συνήγορο του Παιδιού και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.
3. Άμεση ανταπόκριση της Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης (αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά)
Λίγες ημέρες αργότερα, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κα Βούλα Πατουλίδου, ενημέρωσε τον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης ότι η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης εξετάζει το ενδεχόμενο συγχρηματοδότησης του έργου. Συγκεκριμένα, με το αρ. πρωτ. 5/4.1.2023 έγγραφό της, ανέφερε ότι: «εφόσον είναι εφικτή η δημιουργία… [ενν. ενός τέτοιου έργου] και μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών και αδειοδοτήσεων από τον δήμο, ο οποίος έχει επανειλημμένα επιδείξει υπευθυνότητα και επιθυμία για παρόμοια έργα, θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη συγχρηματοδότησή τους από πιστώσεις των Επενδυτικών Προγραμμάτων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης».
4. Η απόφαση για την εκδήλωση της 1ης Φεβρουαρίου
Στη συνέχεια τα παιδιά αποφάσισαν να διοργανώσουν την 1η Φεβρουαρίου 2023 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «Γιώργος Κότσιανος» του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ευόσμου, εκδήλωση με θέμα: «”Ίσες ευκαιρίες - Ίσα δικαιώματα”: Οι μαθήτριες/τές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ευόσμου προτείνουμε τη δημιουργία ενός Πάρκου – Χώρου Άθλησης για ΑΜΕΑ στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου». Ως κεντρικός ομιλητής επελέγη ο ενεργός πολίτης και συγγραφέας κος Δημήτριος Αντωνίου, για να εξηγήσει πώς «Με αισιοδοξία διαμορφώνουμε την καθημερινότητα των ΑΜΕΑ στην πόλη μας». Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν: ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως κκ. Βαρνάβας, ο Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, κος Κλεάνθης Μανδαλιανός, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), κος Σταύρος Καλαφάτης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κος Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, κα Βούλα Πατουλίδου, ο Διευθυντής ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης, κος Χρήστος Ρουμπίδης και η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κα Μαρία Αντωνίου, η οποία υποστήριξε τη δράση αυτή, όπως και την προσπάθεια των παιδιών του σχολείου για την τοποθέτηση ραμπών και εξωτερικού ανελκυστήρα στο σχολείο (βλ. παρακάτω).
5. Η εκδήλωση της 1ης Φεβρουαρίου και η ομιλία του ενεργού πολίτη Δ. Αντωνίου
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2023 στις 6.30 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου στην οποία α΄. η Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης κα Βούλα Πατουλίδου δήλωσε προς τα παιδιά του σχολείου ότι: «Κανείς μας δεν σκέφτηκε να δημιουργηθεί … να σχεδιαστεί και να φτιαχτεί ένα Πάρκο, όπως αυτό που προτείνατε εσείς… Εγώ θέλω να σας πω ένα πολύ μεγάλο “Ευχαριστώ”…» και επανέλαβε ότι είναι πολύ πιθανή η συγχρηματοδότηση του Πάρκου από κονδύλια της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, β΄. ο Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου κος Κλεάνθης Μανδαλιανός (παρίστατο σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου) απηύθυνε -μέσω του Αντιδημάρχου Παιδείας κου Γεώργιου Σταυρίδη- χαιρετισμό και εξέφρασε την πρόθεση του Δήμου για την υλοποίηση του έργου, τονίζοντας ότι «Είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε στα άτομα με αναπηρίες έναν χώρο που έως τώρα στερήθηκαν», γ΄. ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), κος Σταύρος Καλαφάτης, χαιρέτησε την εκδήλωση, μέσω του εκπροσώπου του κου Φροσύνη, τη δράση των παιδιών, δ΄. όπως και ο εκπρόσωπος της Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ενώ ε΄. ο Διευθυντής ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης κος Χρήστος Ρουμπίδης διαβεβαίωσε ότι «Η ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης στηρίζει τις προσπάθειες αυτές της εξωστρέφειας», και τέλος δ΄. ο Διευθυντής του σχολείου, κος Δημήτριος Βασιλειάδης, επεσήμανε ότι «Τα παιδιά … υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους κ. Άγγελου Χοτζίδη, … αποφάσισαν να ενεργήσουν ως ενεργές και ενεργοί πολίτες».
Στη συνέχεια μίλησαν τα ίδια τα παιδιά και μία μαθήτρια τόνισε ότι: «Επειδή στον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου δεν υφίσταται ένα Πάρκο - Χώρος Άθλησης – Αναψυχής για Παιδιά και Ενήλικες Με Ειδικές Ανάγκες, και οι συμπολίτες μας αυτοί συνεισφέρουν με τους φόρους που καταβάλουν, όπως και με τα δημοτικά τέλη, στην οικονομική ενίσχυση του Δήμου, αποφασίσαμε να προτείνουμε στον Δήμο την κατασκευή του. Στις πόλεις που ζούμε, ενώ υπάρχουν δεκάδες χώροι άθλησης για αρτιμελείς συμπολίτες μας, δεν υφίστανται χώροι άθλησης για ΑΜΕΑ. Έτσι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή του κοινωνικού κράτους και προκύπτουν ανισότητες σε βάρος των ΑΜΕΑ. Στον Δήμο μας θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα Πάρκο - Χώρος Άθλησης για ΑΜΕΑ, σε μία έκταση περίπου πέντε στρεμμάτων (ίσως δίπλα στο σχολείο μας, στην Αθλητική Γειτονιά, ώστε να έχουμε μία αρμονική συνύπαρξη των ΑΜΕΑ με τους λοιπούς αθλούμενους). Στον χώρο αυτόν μπορούν να κατασκευαστούν γήπεδα μπότσε, μπασκέτες, υποδομές για επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ πονγκ), χώρος αναψυχής κ.ά. για την άθληση και αναψυχή των παιδιών και ενηλίκων συμπολιτών μας ΑΜΕΑ».
Μία άλλη μαθήτρια τόνισε ότι: «Ένα ποσοστό του πληθυσμού του Δήμου μας είναι ΑΜΕΑ, … δεν τους βλέπουμε στον δρόμο, γιατί είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, ας τους δώσουμε την ευκαιρία να τους δούμε σε χώρους που θα τους κάνουν χαρούμενους, εξάλλου είναι φορολογούμενοι πολίτες… Πληρώνουν φόρους και πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με μας».
Ακολούθησε η ομιλία του ενεργού πολίτη κου Δημήτριου Αντωνίου, ο οποίος όχι μόνο παρουσίασε στους παριστάμενους τις βασικές αρχές δράσεων που μας επιτρέπουν να διαμορφώσουμε με αισιοδοξία την καθημερινότητα των ΑΜΕΑ στις πόλεις, αλλά είχε και μία εποικοδομητική συζήτηση με το ακροατήριο για το θέμα αυτό. Επιπρόσθετα, επεσήμανε την έλλειψη ραμπών σε αρκετά σημεία του σχολικού συγκροτήματος -όπως και στην Αίθουσα Εκδηλώσεων-, μία έλλειψη που συμβάλλει στην αύξηση των ανισοτήτων σε βάρος των ΑΜΕΑ, ενώ επιδρά αρνητικά στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις του κου Αντωνίου, οι μαθήτριες και οι μαθητές αποφάσισαν να εντάξουν στην (άλλη) δράση του σχολείου για την τοποθέτηση εξωτερικού ανελκυστήρα και το αίτημα για δημιουργία ραμπών (όπως και για την κατασκευή WC για ΑΜΕΑ). Στο σημείο αυτό η κα Πατουλίδου αναφέρθηκε στις (μακροχρόνιες) κοινές δράσεις της ΜΕ Θεσσαλονίκης με τον κο Αντωνίου για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ΑΜΕΑ στην πόλη.
6. Το βίντεο και το δελτίο τύπου της εκδήλωσης
Το βίντεο της εκδήλωσης, που μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι youtube του σχολείου, είναι διαθέσιμο στον εξής σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=OiN5zW-GSnA ενώ στον σύνδεσμο https://www.thestival.gr/eidiseis/koinonia/ises-eykairies-isa-dikaiomata-parko/ βρίσκεται το δελτίο τύπου της εκδήλωσης.
7. Η επέκταση της παρέμβασης στον Δήμο Θεσσαλονίκης (μέσα Φεβρουαρίου)
Επιπρόσθετα, στις 13.2.2023 οι μαθήτριες και οι μαθητές των δύο τμημάτων αποφάσισαν να επεκτείνουν την παρέμβασή τους και στον Δήμο Θεσσαλονίκης (Εσπερινό ΕΠΑΛ Ευόσμου με αρ. πρωτ. 96/13.2.2023 προς Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ.ά.), ώστε να συμβάλουν στην προσπάθεια που γίνεται εδώ και έξι έτη για τη δημιουργία ενός ακόμη «Πάρκου-Χώρου Άθλησης για ΑΜΕΑ», αυτή τη φορά στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία προσπάθεια που είχε ξεκινήσει τον Μάιο του 2017 από τα παιδιά του 5ου ΓΕΛ Καλαμαριάς, συνεχίστηκε το 2018/19 -και με συμμετοχή στον διαγωνισμό Bravo Schools- από τα παιδιά του 11ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης και το 2021/22, σε συνεργασία με τον σύλλογο ΑΜΕΑ «Ο Σωτήρ» (με 270 μέλη), από τα παιδιά του 2ου Γυμνασίου Μαλακοπής Θεσσαλονίκης και του 1ου Εσπερινού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης (σε όλες τις περιπτώσεις υπό την επίβλεψη του κου Χοτζίδη).
8. Η Μ.Ε. Θεσσαλονίκης παρακινεί «τόσο τον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου όσο και άλλους Δήμους» (αρχές Μαρτίου)
Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω πρωτοβουλιών των μαθητριών και των μαθητών του σχολείου, οι δύο αρμόδιοι φορείς -ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης- συνεργάζονται πλέον για την υλοποίηση του έργου. Όπως έγραψε η κα Πατουλίδου προς τον Δήμαρχο Κορδελιού – Ευόσμου (αναφέροντας ως σχετικό το προαναφερθέν έγγραφο με αρ. πρωτ. 96/13.2.2023 των παιδιών του Εσπ. ΕΠΑΛ Ευόσμου προς Αντιπεριφερειάρχη ΜΕ Θεσσαλονίκης, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ.ά.) και κοινοποίησε προς α΄. τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών και β΄. το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ευόσμου «με την παράκληση να ενημερωθούν και οι μαθητές που είχαν την πρωτοβουλία», (αρ. πρωτ. 376/7.3.2023 Μ.Ε. Θεσσαλονίκης με θέμα: Δημιουργία Πάρκου ΑμεΑ):
«Μετά την αρχική μας συνάντηση-σύσκεψη που αφορούσε τη δημιουργία ειδικού πάρκου ΑμεΑ, που πρότειναν με πρωτοβουλία τους οι μαθητές και οι καθηγητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ευόσμου και την μετέπειτα εκδήλωση που έγινε στις 17-2-2023 στο GRAND HOTEL, εξετάστηκε το πλαίσιο υλοποίησης της πρότασής μας, για τη διερεύνηση της χρηματοδότησης του έργου από το νέο πρόγραμμα ΟΧΕ-ΒΑΑ 2021-2027 ή το ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2021-2027. Θα παρακαλούσαμε να μας ενημερώσετε σχετικά με την εκτίμηση του προϋπολογισμού και τις πιθανές εργασίες ή προμήθειες οργάνων που απαιτούνται για τον εξοπλισμό του πάρκου ΑμεΑ, ώστε να προταθεί στην εξειδίκευση των δράσεων των προαναφερθέντων προγραμμάτων, τόσο για το Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου όσο και για τους άλλους Δήμους».
Από τα προεκτεθέντα είναι προφανές ότι ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, όπως και άλλοι δήμοι, μπορούν, με την ενεργό συμπαράσταση της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, να δημιουργήσουν Πάρκα – Χώρους Άθλησης για τους ΑΜΕΑ πολίτες τους.


Αποτελέσματα / επίδραση

α΄. Οι μαθήτριες/τές με κριτική σκέψη προσέγγισαν ένα ζήτημα που αφορά τις/τους συμπολίτες μας ΑΜΕΑ.
β΄. Οι μαθήτριες/τές δραστηριοποιήθηκαν ως ενεργοί πολίτες στο πλαίσιο των δημοκρατικών θεσμών, γνωρίζοντας τα δικαιώματά τους, όπως και τα δικαιώματα όλων των συμπολιτών τους.
γ΄. Οι μαθήτριες/τές επιδίωξαν/κατάφεραν να ευαισθητοποιήσουν/κινητοποιήσουν αρμόδιους για τις «Λιγότερες Ανισότητες» και τις «Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες» καθ’ ύλην φορείς της Ελληνικής Δημοκρατίας: Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, Προεδρία της Δημοκρατίας, Γραφείο του Πρωθυπουργού (Θεσσαλονίκη), Υφυπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Υφυπουργείο Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, Συνήγορο του Πολίτη, Συνήγορο του Παιδιού, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Δήμο Θεσσαλονίκης.
δ΄. Ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου και η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης έχουν συντονίσει τις δράσεις τους για τη δημιουργία του Πάρκου – Χώρου Άθλησης για ΑΜΕΑ.
ε΄. Η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, με αφορμή την από 13.2.2023 επιστολή των παιδιών του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ευόσμου για το ζήτημα της δημιουργίας του Πάρκου – Χώρου Άθλησης για ΑΜΕΑ στη Νέα Παραλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρακινεί και άλλους δήμους της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης να δημιουργήσουν ανάλογες εγκαταστάσεις.
στ΄. Μέσω της δράσης αυτής το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ευόσμου κινητοποίησε εκτός από τους προαναφερθέντες επίσημους φορείς και Σωματεία ΑΜΕΑ της τοπικής κοινωνίας, όπως τη Μέριμνα Ζωής και τους Επίγειους Αγγέλους, τα οποία, μαζί με τον ενεργό πολίτη κο Δημήτρη Αντωνίου, υποστηρίζουν (με τις από 24.4.2023 επιστολές τους προς τον Δήμο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου) μία άλλη -εν εξελίξει- δράση του σχολείου για την τοποθέτηση ενός εξωτερικού ανελκυστήρα (χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας) και ραμπών και την κατασκευή WC για AMEA στο σχολικό συγκρότημα του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ευόσμου, όπου συστεγάζονται άλλα δύο ΕΠΑΛ, ένα Εργαστηριακό Κέντρο και ένα ΙΕΚ. Με τη δράση αυτή όλες οι αίθουσες-εργαστήρια των πέντε σχολείων θα καταστούν προσβάσιμες για ΑΜΕΑ και θα συμβάλλουν στην εκπαίδευση και στην ενίσχυση της κοινωνικοποίησης των συμπολιτών μας ΑΜΕΑ. Έτσι η δράση για τη δημιουργία του Πάρκου – Χώρου Άθλησης για ΑΜΕΑ οδήγησε στην εδραίωση της συνεργασίας του σχολείου με επίσημους και ανεπίσημους φορείς της τοπικής -όπως και της ευρύτερης- κοινωνίας, ενώ οι στόχοι διευρύνθηκαν, καθώς σε αυτούς -εκτός από τις «Λιγότερες Ανισότητες» (Στόχος 10) και τις «Βιώσιμες Πόλεις» (Στόχος 11)- εντάσσεται πλέον και η «Ποιοτική Εκπαίδευση» (Στόχος 4).



Συνεργασίες

Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου,
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης,
Δημήτρης Αντωνίου (Ενεργός Πολίτης),
Ι.Μ. Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως,
Γραφείο του Πρωθυπουργού (Θεσσαλονίκη),
Υφυπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης),
Συνήγορος του Πολίτη,
Συνήγορος του Παιδιού,
Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης,
Δήμος Θεσσαλονίκης,
Σωματείο ΑΜΕΑ «Ο Σωτήρ» (Θεσσαλονίκη),
Σωματείο ΑΜΕΑ «Επίγειοι Άγγελοι» (Κορδελιό - Εύοσμος),
Σωματείο ΑΜΕΑ «Μέριμνα Ζωής» (Δήμος Παύλου Μελά).


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Άγγελος Χοτζίδης (ΠΕ 78-ΠΕ 02)

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Εκδήλωση της 1ης Φεβρουαρίου 2023 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «Γιώργος Κότσιανος» του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ευόσμου
Ζωντανή αναμετάδοση της εκδήλωσης μέσω του καναλιού Youtube του σχολείου.
Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση.


Στόχος δράσης

1. Οι μαθήτριες/τές α΄. να λειτουργήσουν με κριτική σκέψη ως ενεργές/οί πολίτες, β΄. να στοχεύσουν στη μείωση των ανισοτήτων σε βάρος των ΑΜΕΑ συμπολιτών τους, γ΄. να κινητοποιήσουν τους αρμόδιους φορείς για τη δημιουργία ενός Πάρκου-Χώρου Άθλησης για ΑΜΕΑ στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. 2. Οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς α΄. να ευαισθητοποιηθούν ώστε κινητοποιηθούν για τη δημιουργία του Πάρκου, β΄. να συνεργαστούν μεταξύ τους και γ΄. να κινητοποιήσουν και άλλους δήμους για τον ίδιο σκοπό 3. Σωματεία ΑΜΕΑ να υποστηρίξουν τον ίδιο στόχο στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου καθώς και σε άλλους δήμους.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΜΕΑ ΔΗΜΟΙ - ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Χρόνος δράσης

Από τον Δεκέμβριο 2022 έως τον Απρίλιο 2023

Τόπος Δράσης

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δίκτυο

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥΠΕΡΙΦΕΙΡΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 5


Videos 6

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας