menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Κολλέγιο Ανατόλια

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

IB MYP Service as Action @ Anatolia High School

IB MYP Service as Action @ Anatolia High School
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Κολλέγιο Ανατόλια

Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Ιδρύθηκε το 1886 από Αμερικανούς ιεραποστόλους και λειτούργησε αρχικά στη Μερζιφούντα της Μ. Ασίας. Η τουρκική κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο του Κολλεγίου Ανατόλια το 1921. Με τη βοήθεια του Ελευθέριου Βενιζέλου το Ανατόλια ξανάνοιξε τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη το 1924.


Διευθυντής Σχολείου

Γυμνάσιο Στέλιος Αξαρλής-Ρόη Σταμάτη Λύκειο Κυριάκος Αρβανίτης-Ιωάννα Τσιτσικλή

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το πρόγραμμα «Service as Action» του International Baccalaureate (IB) Middle Years Program (MYP) συνδυάζει την κοινωνική προσφορά με τη μάθηση βοηθώντας τους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες με βιωματικό τρόπο και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, πραγματοποιώντας δράσεις που ικανοποιούν τα ενδιαφέροντά τους και ταυτόχρονα προσφέρουν στο συνάνθρωπό τους και στο κοινωνικό σύνολο.

Οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά, ενημερώθηκαν για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους, επέλεξαν πεδίο δράσης, παρακολούθησαν σχετικές ομιλίες, ήρθαν σε επαφή με οργανισμούς και ιδρύματα, διεξήγαγαν έρευνα σύμφωνα με τους κανόνες της ακαδημαϊκής δεοντολογίας,  σχεδίασαν τον τρόπο δράσης τους και το κοινό στο οποίο θα απευθύνονταν, και δημιούργησαν το τελικό τους προϊόν ή την τελική δράση τους.

Το πρόγραμμα οργανώνεται με βάση συγκεκριμένους θεματικούς άξονες:

Α΄ γυμνασίου

Θεματική Ενότητα: Περιβάλλον

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για διάφορα θέματα που αφορούν το Περιβάλλον και την προστασία του, ανακάλυψαν ποιο είναι το «οικολογικό τους αποτύπωμα» και στη συνέχεια συζήτησαν και αποφάσισαν τον τρόπο δράσης τους. Έτσι φέτος, οι μαθητές/τριες:

 • δημιούργησαν κάρτες, τις πούλησαν για να διαθέσουν τα χρήματα σε κάποια οργάνωση που περιθάλπτει άγρια ζώα,
 • δημιούργησαν κατασκευές από πλαστικά μιας χρήσης, παλιά υφάσματα, φελλούς κλπ για να τονίσουν τη σημασία της επανάχρησης,
 • έγραψαν μηνύματα και δημιούργησαν με αυτά βίντεο για τη μείωση της χρήσης πλαστικών,
 • δημιούργησαν κάρτες με μηνύματα μιμούμενα τη φύση (βιομιμητισμός), αλλά και
 • έστειλαν χριστουγεννιάτικες ευχές και συνέβαλαν στο „Make a Wish“ με την αγορά αστεριών για την πραγματοποίηση ευχών.

Β’  Γυμνασίου

Θεματική ενότητα:  Άτομα με ειδικές ανάγκες

Οι μαθητές/τριες:

 • γνώρισαν τα παραολυμπιακά αθλήματα και έπαιξαν goalball,
 • ζωγράφισαν κάρτες με το στόμα, αλλά και
 • έστειλαν χριστουγεννιάτικες ευχές και μηνύματα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους των νοσοκομείων της πόλης μας

Γ΄ Γυμνασίου

Θεματικές Ενότητες: Εξαρτήσεις, Υγεία και Διατροφή, Οδική Ασφάλεια, Ενδοοικογενειακή βία, Πολυπολιτισμικότητα και κοινωνικά προβλήματα (εκπαίδευση προσφύγων, ρατσισμός, σεξισμός, εμπορία ανθρώπων) 

Οι μαθητές/τριες:

 • δημιούργησαν infographics και ενημέρωσαν τη μαθητική κοινότητα για την οδική ασφάλεια,
 • ενημερώθηκαν για τις εξαρτήσεις και δημιούργησαν παρουσιάσεις για να ενημερώσουν τη μαθητική κοινότητα,
 • ερεύνησαν, μοίρασαν ερωτηματολόγια και κατέληξαν σε συμπεράσματα και προτάσεις για τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων,
 • ερεύνησαν την τέχνη διαφόρων πολιτισμών, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν ένα «παζλ» με δικά τους έργα.

Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές και οι μαθήτριες αναπτύσσουν  τη μεταξύ τους συνεργασία, ενημερώνονται, ευαισθητοποιούνται απέναντι σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, αποκτούν παγκόσμια συνείδηση, αναπτύσσουν πρωτοβουλία και νέες δεξιότητες, γνωρίζουν καλύτερα τον ίδιο τους τον εαυτό, θέτουν στόχους και προσπαθούν να τους κατακτήσουν και τέλος να αναστοχάζονται πάνω σε αυτά.

Όπως τα περιγράφει με δικά της λόγιο μαθήτρια της Β΄ γυμνασίου στον αναστοχασμό της:

«Η αλήθεια είναι πως μου κίνησαν το ενδιαφέρον τα βίντεο αυτά για την ενέργεια, τη χαρά και τη δύναμη ψυχής που έχουν εκείνοι οι άνθρωποι όταν αθλούνται και δεν τους νοιάζει τόσο αν νίκησαν ή έχασαν, διότι είχαν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος στο σημαντικότερο, κατά την άποψη μου, αγώνα, που μπορεί να συμμετέχει ένας αθλητής. Στη συνέχεια, κάναμε μία δραστηριότητα για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν κάποια αναπηρία, για παράδειγμα, αν είναι τυφλοί, στα εμπόδια, κατά την κίνηση τους μέσα στην πόλη. Αυτό το μάθημα με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι αυτοί και να συνειδητοποιήσω ότι μέσα στην καθημερινότητα μας κάνουμε κάποια σφάλματα, για παράδειγμα, σταθμεύουμε τα αυτοκίνητά μας σε ράμπες για αμαξίδια, διότι ενεργούμε εγωιστικά και όπως μας βολεύει χωρίς να διαθέτουμε την απαιτούμενη συναισθηματική νοημοσύνη να καταλάβουμε πώς αισθάνονται τα άτομα αυτά.[…] Επίσης, καλό θα ήταν αυτήν τη διάθεση προσφοράς προς τις αδύναμες ομάδες ανθρώπων να τη διατηρούμε όλο τον χρόνο και να γίνει για μας στάση και τρόπος ζωής.»Συνεργασίες

Ίδρυμα Λασκαρίδη, LIDL Hellas, egreeno ecological detergents, κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης-Πελίτι, Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου, Παπανικολάου, Ιπποκράτειο, Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ΙΑΝΟΣ (Τμήμα Αποκατάστασης Εξαρτημένων Ψ.Ν.Θ.), κ.Μαθάς-ομοσπονδιακός προπονητής κολύμβησης για Άτομα με Αναπηρία, κα Νίκη Αθανασιάδου-διατροφολόγος, κα Χριστίνα Λούστα-συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων, Make-A-Wish


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μάγδα Παπαθεοχάρη, Φένια Αλεξιάδου, Ειρήνη Γρηγοριάδου, Κωνσταντίνα Γούλα, Κώστας Ζλατάνος, Θάλεια Κωνσταντίνου, Ελένη Κοσμίδου, Ζωή Κοτρώνη, Βαγγέλης Μανιτάκης, Αλέξης Ρογκότης, Κάτια Ρούμπου, Κάτια Σοβατζή, Όλγα Στέφα, Νάνσυ Τσιάντη

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

powerpoint presentations, infographics, ζωγραφικές αφίσες, κολάζ, padlet με ευχετήριες κάρτες/μηνύματα, συλλογή χρημάτων, αγορά αναγκαίων ειδών, ανακοινώσεις μέσα στη μαθητική κοινότητα, φωτογραφίες με μηνύματα, σύνθεση στίχων, video ευαισθητοποίησης, συμμετοχή σε μεγαλύτερες καμπάνιες, κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, συγκέντρωση αγαθών πρώτης ανάγκης.


Στόχος δράσης

Να παρακινήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες να ενημερωθούν για περιβαλλοντικά θέματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη ζωή μέσα στην τοπική και την παγκόσμια κοινωνία, τις ανισότητες, να τους εμπλέξει σε δράσεις κοινωνικής προσφοράς και να τους οδηγήσει στην ανάληψη πρωτοβουλίας, ώστε να γίνουν οι ίδιοι ενεργά μέλη της κοινωνίας με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Σχολική Κοινότητα

Χρόνος δράσης

1 διδακτική ώρα την εβδομάδα για κάθε τμήμα (24 τμήματα συνολικά) καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους

Τόπος Δράσης

Σχολική αίθουσα ή διαδικτυακά

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 15


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας