menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Κολλέγιο Ανατόλια

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

IB MYP Service as Action @ Anatolia High School

IB MYP Service as Action @ Anatolia High School
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Κολλέγιο Ανατόλια

Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Ιδρύθηκε το 1886 από Αμερικανούς ιεραποστόλους και λειτούργησε αρχικά στη Μερζιφούντα της Μ. Ασίας. Η τουρκική κυβέρνηση διέταξε το κλείσιμο του Κολλεγίου Ανατόλια το 1921. Με τη βοήθεια του Ελευθέριου Βενιζέλου το Ανατόλια ξανάνοιξε τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη το 1924.


Διευθυντής Σχολείου

Γυμνάσιο Στέλιος Αξαρλής-Ρόη Σταμάτη Λύκειο Κυριάκος Αρβανίτης-Ιωάννα Τσιτσικλή

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το πρόγραμμα «Service as Action» του International Baccalaureate (IB) Middle Years Program (MYP) συνδυάζει την κοινωνική προσφορά με τη μάθηση βοηθώντας τους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες με βιωματικό τρόπο και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, πραγματοποιώντας δράσεις που ικανοποιούν τα ενδιαφέροντά τους και ταυτόχρονα προσφέρουν στο συνάνθρωπό τους και στο κοινωνικό σύνολο.

Σε δύο διδακτικές ώρες οι μαθητές και των τριών τάξεων (24 τμήματα συνολικά) παρακολούθησαν ανά τμήμα τη διαδραστική παρουσίαση για τους 17ΠΣΒΑ απαντώντας σε διάφορα σχετικά ερωτήματα. Επιπλέον η Γ' Γυμνασίου με αφορμή την 75η επέτειο του ΟΗΕ, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει διαδικτυακά με τον κ. Φατούρο, Υπεύθυνο Επικοινωνίας για Ελλάδα και Κύπρο του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ για τον Οργανισμό και το έργο του με έμφαση στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Σε τρεις διδακτικές ώρες ανά τμήμα πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα ενίσχυσης της θετικής συμπεριφοράς αποτελούμενο από βιωματικές δραστηριότητες, ορισμό και νοηματοδότηση της "θετικής συμπεριφοράς", δράσεις και συζητήσεις (πρόγραμμα συναντήσεων, δραστηριότητες και ενδεικτική βιβλιογραφία επισυνάπτονται).

Τέλος, η Βιβλιοθήκη του σχολείου στα πλαίσια των δράσεων για την Πληροφοριακή Παιδεία των μαθητών ανέπτυξε ένα πρόγραμμα για την Ακαδημαϊκή Δεοντολογία, συμβάλλοντας έτσι στις λοιπές προσπάθειες του σχολείου να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στην κατεύθυνση της ορθής χρήσης των πληροφοριών που καταναλώνουν.


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές καθ'όλη τη διάρκεια της χρονιάς διεξήγαγαν έρευνα σύμφωνα με τους κανόνες της ακαδημαϊκής δεοντολογίας, εργάστηκαν ομαδικά για το σχεδιασμό δράσεων ευαισθητοποίησης και προσφοράς, συμμετείχαν σε καμπάνιες ενημέρωσης και δημιούργησαν κατασκευές, παρουσιάσεις και αφίσες με σκοπό τη διάχυση των πληροφοριών στο σύνολο του σχολικού πληθυσμού.

Οι μαθητές εφαρμόζουν καθόλη την σταδιοδρομία τους στο Γυμνάσιο και αργότερα στο Λύκειο τις δεξιότητες έρευνας και τις αρχές της Ακαδημαϊκής Δεοντολογίας. Αρχικά αναμένεται από τους μαθητές να αντιληφθούν και να υιοθετήσουν τις σωστές πρακτικές της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και σταδιακά να εφαρμόζουν στην έρευνα και τις εργασίες τους όλο και πιο ολοκληρωμένες παραπομπές, αποφεύγοντας πάντοτε την λογοκλοπή. Τα οφέλη από την απόκτηση των δεξιοτήτων αυτών δεν εξαντλούνται εντός της σχολικής κοινότητας, καθώς πρόκειται για δεξιότητες πουμπορούν να εφαρμοστούν και σε μεταγενέστερες βαθμίδες εκπαίδευσης, όπως και στην καθημερινή ζωή των μαθητών. Η ηθική χρήση των πληροφοριών και σωστή αναπαραγωγή τους που διδάσκονται οι μαθητές τους καθιστούν ενεργούς πολίτες της κοινωνίας της πληροφόρησης στην οποία ζούμε.



Συνεργασίες

  • Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ, Υπεύθυνος Επικοινωνίας για Ελλάδα και Κύπρο του ΟΗΕ, κ. Φατούρος
  • Τμήμα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού Κολλεγίου Ανατόλια
  • Βιβλιοθήκη "Ελευθεριάδης" Κολλεγίου Ανατόλια

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μαρία Ακριτίδου, Μαριαλένα Κωστούλη, Μάγδα Παπαθεοχάρη, Πέγκυ Περακάκη, Εύη Τραμαντζά, Νίκος Φίνος

Στόχος δράσης

Η ενημέρωση των μαθητών και των μαθητριών για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης ώστε να αναπτύξουν δράσεις που συνδέονται με αυτούς. Η απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων και θετικής συμπεριφοράς με σκοπό την αποδοχή της διαφορετικότητας, την ανάπτυξη ενσυναίσθησης, τη μείωση ενδοσχολικής βίας και την ανάπτυξη ενός θετικού σχολικού κλίματος. H εκπαίδευση των μαθητών πάνω στον εντοπισμό, την οργάνωση, ανάλυση, αξιολόγηση και κυρίως ηθική χρήση των πληροφοριών που ανακτούν από διάφορες πληροφοριακές πηγές κατά την διάρκεια της έρευνας τους.

Χρόνος δράσης

7 διδακτικές ώρες για την Α' και τη Β' Γυμνασίου και 9 για τη Γ' Γυμνασίου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 17



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας