menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1ο Νηπιαγωγείο Κέρκυρας

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

How will our Fairytale end?

How will our Fairytale end?
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

1ο Νηπιαγωγείο Κέρκυρας

Το 1ο Νηπιαγωγείο Κέρκυρας βρίσκεται στην παλιά πόλη της Κέρκυρας και στεγάζεται στο Νέο Φρούριο. Έχει δυο πρωινά τμήματα και ένα ολοήμερο στα οποία φοιτούν περίπου 30 παιδιά.


Διευθυντής Σχολείου

Δ.Διαμάντη

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Τον Οκτώβριο του 2021 16 εκπαιδευτικοί 15 Νηπιαγωγείων από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιταλία και την Πολωνία οργάνωσαν το eTwinning έργο  “How will our Fairytale end?” Το συγκεκριμένο έργο είχε ως βασικό στόχο να προσεγγίσουν οι μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων τις δύσκολες και αφηρημένες έννοιες των 17 Παγκόσμιων Στόχων και να αντιληφθούν τη σημασία τους στην καθημερινή ζωή. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος αξιοποιήθηκαν τα πιο γνωστά παιδικά παραμύθια και οργανώθηκαν ευχάριστες δραστηριότητες συνεργατικές και stem, έτσι ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν, προσεγγίσουν και επεξεργαστούν τους 17 Παγκόσμιους Στόχους. 

Συγκεκριμένα: 

  • Μέσα από το παραμύθι “Τα τρία γουρουνάκια” οι μαθητές προσέγγισαν τους στόχους 9 (Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές), 7 (Φθηνή και καθαρή ενέργεια) και 11 (Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες). Τα παιδιά αναζήτησαν στις τάξεις τους και στη φύση υλικά για να δημιουργήσουν ένα ασφαλές, αλλά και βιώσιμο σπίτι για τα τρία γουρουνάκια. Μέσα από πειραματισμούς δοκίμασαν την ασφάλεια και σταθερότητά των σπιτιών που κατασκεύασαν. Στη συνέχεια, πειραματίστηκαν με την αιολική ενέργεια κατασκευάζοντας οχήματα που μπορούν να κινηθούν με τον αέρα και κατάφεραν να διώξουν τον κακό λύκο μακριά από τα τρία γουρουνάκια.
  • Με το παραμύθι “Το κοριτσάκι με τα σπίρτα” τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τους στόχους 1, 2 και 3 προσεγγίζοντας τις έννοιες της φτώχειας, της πείνας και της καλής υγείας. Προβληματίστηκαν για το τι σημαίνει να είναι κάποιος φτωχός, να κοιμάται στο δρόμο, να μην έχει φαγητό και χρήματα για τον γιατρό και κατασκεύασαν λαβύρινθους για να οδηγήσουν το κοριτσάκι με τα σπίρτα μακριά από τη φτώχια σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Δημιούργησαν ένα συνεργατικό βιβλίο με τις προτάσεις τους για καλές πράξεις απέναντι σε κάθε άνθρωπο - σαν το κοριτσάκι με τα σπίρτα- που έχει ανάγκη τη βοήθειά μας. 
  • Με το παραμύθι “Το ασχημόπαπο” προσεγγίστηκαν οι στόχοι 10 (Λιγότερες ανισότητες)  και 16 (ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροι θεσμοί). Η ιστορία του ασχημόπαπου το οποίο δεν το δέχονταν επειδή ήταν διαφορετικό και το κορόϊδευαν προβλημάτισε τα παιδιά και οργανώθηκαν για να φτιάξουν μια ζεστή φωλιά αποδοχής για το παπάκι με ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά. Με αφορμή το συγκεκριμένο παραμύθι δημιουργήθηκε ένα συνεργατικό περιοδικό με άρθρα αναφορικά με την αποδοχή της διαφορετικότητας, καθώς και ένα ποίημα για την ειρήνη, ακροστιχίδα από τα γράμματα του τίτλου του προγράμματός μας. 
  • Μέσα από το παραμύθι “Χάνσελ και Γκρέτελ” προσεγγίσαμε τους στόχους 4 (Ποιοτική Εκπαίδευση),  5 (Ισότητα των φύλων) και 8 (αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη). Το γεγονός ότι ο πατέρας των παιδιών δεν είχε μια αξιοπρεπή εργασία για να μπορεί να τα μεγαλώσει και έτσι αναγκάστηκε να τα εγκαταλείψει, το ότι η μάγισσα ανάγκασε μόνο από το κορίτσι να κάνει το νοικοκυριό και ότι τα παιδιά δεν βρίσκονταν στο σχολείο όπως έχουν δικαίωμα θορύβησε τους μικρούς μας μαθητές οι οποίοι συνεργάστηκαν για να φτιάξουν ένα παιχνίδι κώδικα με γρίφους. 
  • Τέλος με την ιστορία της “Μικρής Γοργόνας” κάναμε ποικίλες δράσεις για το περιβάλλον και προσεγγίσαμε τους στόχους 6 (Καθαρό νερό και αποχέτευση),12 (Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή),13 (Δράση για το κλίμα), 14 (Ζωή στο νερό)  και 15 (Ζωή στη στεριά).

Ο στόχος 17 (συνεργασία για τους στόχους) αποτέλεσε το εφαλτήριο για όλες μας τις συνεργατικές δράσεις, αφού τα παιδιά αντιλήθηκαν ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία και την ομαδικότητα μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους. Άλλωστε βασικός σκοπός του προγράμματος ήταν οι μαθητές μας να αφήσουν το “εγώ” και να σκεφτούν -αλλά κυρίως- να δράσουν ως ενεργοί πολίτες με γνώμονα το “εμείς” για να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο.  


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές μας αν και μικρής ηλικίας αντιλήφθηκαν αφηρημένες έννοιες, όπως ειρήνη, δικαιοσύνη, ανισότητες κ.α. και προσέγγισαν τους 17 Παγκόσμιους στόχους μέσα από τις οικείες για αυτά περιπέτειες των ηρώων κλασικών παραμυθιών. Παράλληλα, μέσα από τις ευχάριστες δραστηριότητες που οργανώθηκαν αντιλήφθηκαν ότι μπορούν και τα ίδια να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όχι μόνο του εαυτού τους, αλλά και του συνάνθρωπού τους. Οι μαθητές  ευαισθητοποιήθηκαν  μέσα από δράσεις, ώστε να λειτουργούν ως ενεργοί πολίτες για τη δημιουργία ενός βιώσιμου πλανήτη όπου όλοι θα ζουν με ισότητα, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Επιπλέον, εξοικειώθηκαν με την επιστήμη και την τεχνολογία και ανέπτυξαν κριτική σκέψη. 

Η διάχυση του έργου μας πραγματοποιήθηκε καθ’ όλη τη διάρκειά του, ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί αφού το Πρόγραμμά μας ολοκληρώνεται τον Μάιο.  Πιο συγκεκριμένα:

  • Έχουν αναρτηθεί οι δράσεις του προγράμματος στο ιστολόγιο του προγράμματος, στα ιστολόγια των σχολείων, καθώς και στα προσωπικά ιστολόγια των εκπαιδευτικών.
  • Πρόκειται να γίνουν αναρτήσεις στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο καθώς και Δελτία τύπου σε τοπικά και ευρύτερα blogs και ιστοσελίδες ενημέρωσης
  • Στο τέλος του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς
  • Θα αιτηθούμε ετικέτα ποιότητας eTwinning σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.


Συνεργασίες

Συνεργαζόμενα Νηπιαγωγεία: 

  • 1ο Νηπιαγωγείο Κέρκυρας
  • 1ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου
  • 8ο Νηπιαγωγείο Πολίχνης
  • 7ο Νηπιαγωγείο Θέρμης
  • 6ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου
  • 1ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων
  • 1ο Νηπιαγωγείο Χαλάστρας
  • 3ο Νηπιαγωγείο Πανοράματος
  • 4ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου

Με αφορμή το πρόγραμμα "How will our Fairytale end?" και σε συσχετισμό με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους σε εθνικό επίπεδο συνεργαστήκαμε με:

    • τις οικογένειες των μαθητών
    • την ευρύτερη τοπική κοινωνία
    • το Χαμόγελο του παιδιού. Συμμετείχαμε στη δράση " Το αρκουδάκι μου για σένα", μία δράση που σχεδιάστηκε από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με στόχο να ενδυναμώσουμε και να δώσουμε ελπίδα στα παιδιά της χώρας μας, που νιώθουν τρόμο και ανασφάλεια, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Επίσης, συγκεντρώσαμε τρόφιμα για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
    • την αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Win Cancer. Συμμετείχαμε στο “Επισκεπτήριο αγάπης” στέλνοντας κάρτες με τις Χριστουγεννιάτικες ευχές μας  στους ασθενείς των αντικαρκινικών νοσοκομείων. 
    • το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Συμμετείχαμε στον 9ο παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής με τίτλο «ΚΑΛΛΟΣ: Για εμένα αυτό είναι Ομορφιά» με αφορμή το στόχο 10 και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
    • την Actionaid. Θα συμμετέχουμε στη Μαθητική Εβδομάδα δράσης 2022, η οποία είναι αφιερωμένη στον Στόχο 12 για την Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή.
    • το φιλοζωικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα “Άριελ”.Υλοποιήσαμε bazaar με παλιά παιχνίδια των παιδιών και διαθέσαμε τα έσοδα για την αγορά ζωοτροφών.
    • την παιδιατρική κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Λέγοντας τα κάλαντα αγοράσαμε και προσφέραμε παινίδια στους μικρούς ασθενείς. 
    • European Maritime Day. Οργανώσαμε δράσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας (EMD), οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στον Ευρωπαϊκό χάρτη δράσεων για την προστασία των θαλασσών. 

 

 

    • τη Helmepa junior. Συμμετείχαμε στο Πρόγραμμα “παιδική Helmepa” οργανώνοντας δράσεις σχετικές με την ανακύκλωση και την κλιματική αλλαγή.
    • τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ) Συμμετέχουμε στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών τεχνολογιών στην Εκπαίδευση με θέμα την Κυκλική Οικονομία.
    • το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ (SaferInternet4kids.gr) ως υποστηρικτές  στην Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2022
    • τις Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Με αφορμή τους στόχους 4 και 5 συμμετείχαμε στον  3ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης «Φιλία είναι…»
    • το followgreen.gr, συμμετέχοντας στον Σχολικό Μαραθώνιο "Πάμε Ανακύκλωση" 2021 - 2022

Στα πλαίσια των stem δραστηριοτήτων μας συμμετείχαμε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (codeweek 2022) οργανώνοντας παιχνίδια προγραμματισμού και κώδικα αναπτύσσοντας έτσι δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού με διασκεδαστικό τρόπο. Παράλληλα, συμμετείχαμε στην  STEM Discovery Campaign 2022 του Scientix προσθέτοντας τις δράσεις μας στον παγκόσμιο χάρτη δραστηριοτήτων stem.

 

 

 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Άννη Σκιαδοπούλου, Βαρβάρα Αραβανή, Βάσω Χατζηιωαννίδου, Ελένη Μπούκλα, Εύη Φλούδα, Θεοδώρα Χουλιάρα, Όλγα Θεοφίλου, Σοφία Μπανάκη, Σπυριδούλα Ίσερη, Φωτεινή Μπακαλοπούλου

Στόχος δράσης

Κύριος σκοπός του έργου μας είναι να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να κατανοήσουν πώς μπορούν να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και να γίνουν ενεργοί πολίτες που θα αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Πιο συγκεκριμένα οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι: -Καλλιέργεια αυτοεκτίμησης των μαθητών -Ανάπτυξη ικανότητας θέσπισης και πραγματοποίησης στόχων -Δημιουργική χρήση εργαλείων ΤΠΕ -Ανάπτυξη πρωτοβουλιών και ανάληψη ενεργητικών ρόλων -Δεξιότητες παρατήρησης, διαμόρφωσης υποθέσεων, συγκέντρωσης πληροφοριών και ανταλλαγής απόψεων -Ικανότητες επίλυσης προβλημάτων -Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων μέσω της αλληλεπίδρασης και της ομαδικής εργασίας -Δημιουργία ευκαιριών για επικοινωνία και εμπλουτισμό λεξιλογίου

Χρόνος δράσης

Οκτώβριος 2021- Μάιος 2022

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας