menu

Σύνδεση | Εγγραφή

5o Νηπιαγωγείο Δράμας

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Hercules the founder of the Olympic games

Hercules the founder of the Olympic games
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

5o Νηπιαγωγείο Δράμας

2 /θέσιο ολοήμερο Νηπιαγωγείο με Τμήμα ένταξης


Διευθυντής Σχολείου

Παπαδοπούλου Μαρία

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Οι μαθητές 23 σχολείων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αφού γνωρίστηκαν μεταξύ τους στα πλαίσια του etwinning έργου και  δημιούργησαν μικρότερες ομάδες δράσης. η ζωή του Ηρακλή χωρίστηκε σε 2 μέρη ! Από τη μέρα της γέννησης μέχρι την πράξη που βλάπτει την οικογένειά του το πρώτο μέρος και το 2ο μέρος οι 12 γνωστοί άθλοι του.

Δημιουργήθηκε για το 1ο μέρος η ιστοριογραμμή στο genially που περιλαμβάνει εκτός από τις περιγραφές και εργασίες των μαθητών και προτείνονται εργασίες παιχνίδια εμπέδωσης

Στο 2ο μέρος, τα σχολεία,  συνεργαζόμενα σε ζευγάρια παρουσίασαν με το δικό τους τρόπο  κάθε άθλο.

Οι Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες, ήταν αθλητικοί αγώνες μεταξύ αγωνιζόμενων από τις ελληνικές πόλεις της αρχαιότητας και οι σημαντικότεροι από τους πανελλήνιους αγώνες της Αρχαίας Ελλάδας.Σύμφωνα με τον αρχαίο περιηγητή Παυσανία  ο Ηρακλής ήταν εκείνος που έδωσε το όνομα Ολύμπια στους αγώνες αυτούς. Με αφορμή τη γνωριμία της ζωής αυτού του μυθικού ήρωα περάσαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες μια και το 2024 είναι η χρονιά τους.

Σε κάθε σχολείο έγινε μια αναπαράσταση της αφής της ολυμπιακής φλόγας , παρέλαση των μαθητών , αθλητών κρατώντας σημαίες όλων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και διεξήχθησαν 3 αθλήματα που μπορούσαν να είναι συγκριτικά μετρήσιμα. Αγώνας δρόμου 50 μέτρων , Ακόντιο, Άλμα εις μήκος. Στο τέλος κάθε πρώτος αθλητής επιβραβεύτηκε με στεφάνι ελιάς –τον κότινο- και όλοι οι μαθητές με βραβεία συμμετοχής!

  


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι αρχικοί μας στόχοι επιτεύχθηκαν . Οι μαθητές γνώρισαν μέσα από τη μυθολογία της ζωής του Ηρακλή ιστορικά μνημεία ,συνεργάστηκαν , αλληλεπιδράσανε μέσα από εργαλεία ΤΠΕ . Γνώρισαν τον αθλητισμό και τους Ολυμπακούς  αγώνες κατά την αρχαιότητα και πώς είναι στο σήμερα. Καλλιέργησαν το σεβασμό και την εκτίμηση σε κάθε μέλος της ομάδας ανεξάρτητα από τις  επιδόσεις του στα αθλήματα. Συνεργασίες

  • Συνεργασία μεταξύ των 23 σχολείων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη( Κύπρο, Λιθουανία, Ρουμανία , Σερβία , Τουρκία )-
  • Κάθε σχολείο συνεργάστηκε με συλλόγους  γονέων  για την πραγματοποίηση των ολυμπιακών αγώνων 
  • Συνεργασία με την τοπική αστυνομία για την πραγματοποίηση των αγώνων με ασφάλεια.
  • Συνεργασία με το Σύλλογο ερασιτεχνικής αστρονομίας Δράμας "Πήγασος για την αληθινή προσομοίωση αφής της φλόγας με τη χρήση κοίλου κατόπτρου.
  • Συνεργασία με το Δήμο Δυτικής Λέσβου και τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης για τη διαμόρφωση του χώρου διεξαγωγής των Αγώνων.(1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Καλλονής,Λέσβου.
  • Συνεργασία με τους συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων όπως Εικαστικών, Γαλικών, Δασκάλας τάξης για την υλοποίηση του προγράμματος και της τελικής γιορτής (12ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου). 
  •  Συνεργασία με τα τοπικά μέσα μαζικής επικοινωνίας για την κάλυψη της γιορτής των Ολυμπιακών Αγώνων και την κοινοποίηση του σχετικού άρθρου (12ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου) 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Παπαδοπούλου Μαρία . Αυγητίδου Σταυρούλα. Μάρκου Μαρία( 5ο Νηπιαγωγείο Δράμας), Γαζιώτου Ευαγγελία, Βραμέντσαλη Ελένη, Παπαδοπούλου Αναστασία,(1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης) Μιχαηλίδου Θεοδώρα, Παπαϊωάννου Δημήτρης, Χαμαλέλλη Δέσποινα (1ο Νηπιαγωγείο Καλλονής Λέσβου ), Μαρμάρου Ευτέρπη( 2ο Νηπιαγωγείο Καλλονής Λέσβου )Καρακασίδου Δέσποινα (11ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής)Μάρκου Γλυκερία (14ο Νηπιαγωγείο Πτολεμαΐδας )Θεοφίλου Μαρία (Νηπιαγωγείο Aladdin Λευκωσία - Κύπρος )Αυγολούπη Σμαρώ, Ανδριώτη Θεοδώρα,(Νηπιαγωγείο Μεγάλης Παναγίας Χαλκιδικής )Τσιριπλή Ισμήνη -Ειρήνη( Νηπιαγωγείο Παρακοιλων, Λεσβος) Κοντοπούλου Στυλιανή , Σερασίδου Βέρρα (Νηπιαγωγείο Στίβου) Στεφανή Βαϊα(1ο Νηπιαγωγείο Αρναίας Χαλκιδικής) Χριστίνα Τσαγδή , Σεβασμία-Αικατερίνη Κουτσουρά( 12ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου) Σπανού Σταματία, Δίγκα Άρτεμις, Ψαρρού Κυριακή (Νηπιαγωγείο Βίβλου Νάξου) Τσολερίδου Σοφία, Χλιοπάνου Αικατερίνη, Παπαδημητρίου Βασιλική 3ο (Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου)

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

  • Διοργάνωση Σχολικής Γιορτής για τη διάχυση των αποτελεσμάτων και στην υπόλοιπη σχολική κοινότητα (μαθητές, μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικούς)
  • Παρουσίαση προγράμματος στους γονείς. 
  • Παρακολούθηση της τελετής των Ολυμπιακών Αγώνων από γονείς.

Στόχος δράσης

Να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με την ελληνική μυθολογία. Να διακρίνουν την γενναιότητα, την ευγένεια και το ήθος του Ηρακλή. Να διαδοθεί η πολιτιστική κληρονομιά και η ελληνική καταγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων Να χρησιμοποιηθεί ο Η/Υ ως εργαλείο εξαγωγής και επεξεργασίας πληροφοριών. Να αναπτύξουν οι μαθητές ομαδικό πνεύμα και δεξιότητες συνεργασίας. Να μαθαίνουν διασκεδάζοντας και να ανταγωνίζονται με ευγενή άμυλα & δίκαιο παιχνίδι. Να καλλιεργηθούν οι αξίες του Ολυμπισμού όπως η Ειρήνη, η συμφιλίωση των λαών, η συνεργασία ,η αποδοχή του διαφορετικού, η συμπερίληψη και η ισότητα.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές , Γονείς , Εκπαιδευτικούς

Χρόνος δράσης

Ιανουάριος -Απρίλιος 2024

Τόπος Δράσης

Δράμα, Προσοτσάνη , Καλλονή Λέσβου ,Κομοτηνή, Καλλονή Λέσβου, Λευκωσία Κύπρου, Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής, Παράκοιλα Λέσβου, Στίβος Θεσσαλονίκης, Ρόδος. Πτολεμαΐδα, Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Δίκτυο

Ευρωπαϊκό E-twinning 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας