menu

Σύνδεση | Εγγραφή

14ο Γυμνάσιο Αθηνών

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Η Σχολική Κοινότητα προστατεύει το κλίμα

Η Σχολική Κοινότητα προστατεύει το κλίμα
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

14ο Γυμνάσιο Αθηνών

9 τμήματα Α' (3), Β' (3), Γ' (3) 195 μαθητές 25 εκπαιδευτικοί


Διευθυντής Σχολείου

Παπαδάκη Ελευθερία

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η ενεργειακή κρίση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον πλανήτη Γη. Ένας από τους 17 παγκόσμιους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι η Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια, στόχος για τη δημοκρατική εξασφάλιση της πρόσβασης σε οικονομική, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους.

Στάδια προγράμματος

1. Δημιουργία Ενεργειακού Ομίλου. Θεωρητική παρουσίαση των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και επιλογή στόχου και θέματος μετά τις προτάσεις από τη Μάγια Μοσχανδρέου, Ηλεκτρολόγο-Μηχανικό της Community Energy River, συνεργάτη των προγραμμάτων "Σχολεία ανοικτά στην προστασία του κλίματος και στην εξοικονόμηση ενέργειας, Βερολίνο-Αθήνα, 2017-2019" (σχ. έτος 2020-2021), "Η ενέργεια στα χέρια των πολιτών" (σχ. έτος 2021-2022)

2. Επιλογή του προγράμματος "Η σχολική κοινότητα προστατεύει το κλίμα", με επίκεντρο την ενεργειακή κρίση, την ενεργειακή φτώχεια, την ενεργειακή δημοκρατία και τις ενεργειακές κοινότητες. Οι άξονες της δομής του προγράμματος ήταν η δημοκρατική εκπαίδευση, ο κλιματικός και ο ενεργειακός γραμματισμός.

3. Υλοποίηση εργαστηρίων

- Εργαστήριο 1. "Από το εγώ στο εμείς και στον κοινό μας στόχο"/ ενδυνάμωση ομάδας-λήψη αποφάσεων με συναίνεση (23/2/23)

- Εργαστήριο 2. "Αποφασίζουμε μαζί"/ δημοκρατικός διάλογος και δημοκρατική λήψη αποφάσεων, κριτική σκέψη με τη διατύπωση επιχειρημάτων, ενεργή συμμετοχή (2/3/23)

- Εργαστήριο 3. "Κι όμως συνδέονται"/ Κλιματική αλλαγή, Φαινόμενο του θερμοκηπίου, Ενεργειακή φτώχεια, Περιβαλλοντική μετανάστευση, Οικολογικό αποτύπωμα, Επισιτιστική ασφάλεια, Εξοικονόμηση Ενέργειας (9/3/23)

- Εργαστήρο 4. "Εξοικονόμηση ενέργειας: Πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια στο σχολείο και στο σπίτι;"/ Ενεργειακή περιήγηση στους χώρους του σχολείου, σύνταξη οικοκώδικα (9/3, 24/4, 26/4, 28/4)

- Εργαστήριο 5. "Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης για την ενέργεια"/ αειφορία, στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή φτώχεια, εξοικονόμηση ενέργειας, ενεργειακή κρίση (6/4/23)

- Εργαστήριο 6. "Η ενέργεια στα χέρια των πολιτών"/ ενεργειακή κοινότητα, ενεργειακή δημοκρατία (27/4/23)

Το εργαστήριο 5 υλοποιήθηκε από τις: Άρτεμις Δούρου, Νατάσσα Σπινθουράκη και το εργαστήριο 6 από τις: Άρτεμις Δούρου, Φαίη Ιωαννίδου, εμψυχώτριες της Community Energy River, ενώ την επιμέλεια και τον σχεδιασμό έχει η Μάγια Μοσχανδρέου, Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός της Community Energy River. Επίσης υλοποιήθηκαν 5 τρίωρες διαδικτυακές συναντήσεις με τις συντονίστριες του προγράμματος. Από την Heinrich Böll Stiftung διατέθηκε και το εγχειρίδιο "Εκπαιδευτικός Οδηγός_Η σχολική κοινότητα προστατεύει το κλίμα" με αναλυτικό υλικό για 8 εργαστήρια.

4. Επίσκεψη με ξενάγηση στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, αφιερωμένο στην εξέλιξη και την τεχνολογία των τεσσάρων τροχών με εκθέματα από τα τέλη του 1800. Μηχανική αντλία και το 1ο ηλεκτρικό ελληνικής κατασκευής αυτοκίνητο ανάμεσα στα υπόλοιπα 126 μοντέλα της συλλογής Θ. Χαραγκιώνη (30/3/23) (Συνοδοί εκπ/κοί: Βολίκα Μ., Αγγελής Μ.).


Αποτελέσματα / επίδραση

Αποτελέσματα επίτευξης στόχων: η απόκτηση γνώσεων σχετικά με τους 17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και ειδικώτερα με την ενεργειακή κρίση, την ενεργειακή φτώχεια, την ενεργειακή δημοκρατία και τις ενεργειακές κοινότητες, η κριτική σκέψη, ο διάλογος, η ανταλλαγή ιδεών, η αλληλεπίδραση, η αναζήτηση, διατύπωση και προώθηση προτάσεων πιθανών λύσεων για την επίτευξη του του στόχου της φθηνής και καθαρής ενέργειας, η ανάπτυξη δεξιοτήτων κοινωνικών, οργανωτικών, συνεργασίας, χρήσης τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών, η διεύρυνση οριζόντων των μαθητών από μία τοπική και εθνική προοπτική σε μία ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια, η επαφή και συνεργασία με τοπικούς, αλλά και ευρωπαϊκούς φορείς της κοινωνίας, η χαρά και η ικανοποίηση της δημιουργίας, η ευκαιρία να γίνουν μέλη μιας ομάδας που μοιράζεται κοινούς στόχους και δραστηριότητες

Έργα

- Αποτελέσματα ενεργειακής περιήγησης

- Οικοκώδικας

- Ζωγραφικά έργα για τον Διαγωνισμό οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας (Οργάνωση: Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου)



Συνεργασίες

- Εταιρεία Community Energy River σε συνεργασία με την "Αντιγόνη-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Heinrich Böll Stiftung

- Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Βολίκα Μαρία, Φυσικός - MSc Ωκεανογραφίας

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Ιστοσελίδα σχολείου, πλατφόρμα eclass στο μάθημα Bravo Schools, παρουσίαση του προγράμματος στη σχολική κοινότητα


Στόχος δράσης

Ευαισθητοποίηση των μαθητών, της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας με το φαινόμενο της ενεργειακής κρίσης αλλά και την ουσιαστική ενεργοποίησή τους με υπεύθυνες δράσεις και στάσεις απέναντι σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του πλανήτη γινόμενοι πρεσβευτές παγκόσμιων στόχων. Άλλοι στόχοι: - η απόκτηση γνώσεων σχετικά με τους 17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και η αλληλοσύνδεσή τους - η κριτική σκέψη - ο διάλογος, η ανταλλαγή ιδεών, η αλληλεπίδραση και ο στοχασμός σχετικά με τα παγκόσμια προβλήματα - η αναζήτηση, διατύπωση και προώθηση προτάσεων πιθανών λύσεων για την επίτευξη του στόχου «Φτηνή και καθαρή ενέργεια» - η ανάπτυξη δεξιοτήτων κοινωνικών, οργανωτικών, συνεργασίας, χρήσης τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών - η διεύρυνση οριζόντων των μαθητών από μία τοπική και εθνική προοπτική σε μία ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια - η επαφή και συνεργασία με τοπικούς και ευρωπαϊκούς φορείς

Χρόνος δράσης

Οκτώβριος 2022 - Μάϊος 2023

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (2)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 61



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας