menu

Σύνδεση | Εγγραφή

27 Δημοτικό Σχολείο Λάρισας

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Η στάση μου απέναντι σε μαθητές με ιδιαιτερότητες στη συμπεριφορά τους (ΔΕΠ-Υ, αυτισμός κτλ ) ή με ιδιαιτερότητες στην εμφάνισή τους (αναπηρία, δυσμορφία προσώπου, χαρακτηριστικά φυλής κτλ.

Η στάση μου απέναντι σε μαθητές με ιδιαιτερότητες στη συμπεριφορά τους (ΔΕΠ-Υ, αυτισμός κτλ ) ή με ιδιαιτερότητες στην εμφάνισή τους (αναπηρία, δυσμορφία προσώπου, χαρακτηριστικά φυλής κτλ.
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

27 Δημοτικό Σχολείο Λάρισας

Το 27ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας βρίσκεται στη συνοικία "Ιπποκράτης" δίπλα στον Πηνειό ποταμό. Είναι 12θεσιο και έχει 214 μαθητές.


Διευθυντής Σχολείου

Μπόνια Βελησσαρία

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Πολλοί μαθητές δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη διαφορετικότητα και νιώθουν φόβο και αμηχανία απέναντι σ΄αυτή. Το διαφορετικό μπορεί να αφορά μία μορφή αναπηρίας, τη διαφορετική εμφάνιση, τη διαφορετική καταγωγή ή τη διαφορετική νοοτροπία. Όλα τα παραπάνω αφορούν στερεοτυπικές/δυσλειτουργικές αντιλήψεις των μαθητών/τριων που μπορεί να οδηγήσουν στον σχολικό εκφοβισμό γνωστό με τον αγγλικό όρο «bullying». Η σχολική βία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει στενή σχέση με τον κοινωνικό αποκλεισμό, την κοινωνική ανισότητα, τη ματαίωση και τη διαφορετικότητα. Εξαιτίας όλων των αισθημάτων πόνου και ματαίωσης που προκαλεί ο σχολικός εκφοβισμός στους/στις μαθητές αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους σχολικούς οργανισμούς και γενικότερα την κοινωνία. Καθώς το φαινόμενο παρουσιάζει αυξητικές τάσεις η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και η εξάλειψη του φαινομένου αυτού αποτελεί επιδίωξη όλων των κρατών. Διεθνείς μελέτες που αφορούν το φαινόμενο της σχολικής βίας δείχνουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπισή του. Οι σχολικές μονάδες έχουν την ευθύνη του συντονισμού των συνεργειών που απαιτούνται για μία σωστή και αποτελεσματική διαχείριση του εκφοβισμού, αφού αποτελεί τον φυσικό χώρο εμφάνισης του φαινομένου.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Μείωση των συγκρουσιακών σχέσεων ανάμεσα στους μαθητές. Κάνουμε τους/τις μαθητές μας να αντιληφθούν την αξία και τη μοναδικότητα του καθενός και της καθεμιάς και το σεβασμό που πρέπει να επιδεικνύουμε όλοι μας για να εξασφαλίζουμε ένα όμορφο σχολικό περιβάλλον αλλά και η ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και γονέων για αυτό το φαινόμενο.



Συνεργασίες

  1. Συνεργασία με την Ψυχολόγο του σχολείου μας, κα Στεφανία Κανδυλάρη, τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό Φωτόγραμμα, τη Φιλόλογο- συγγραφέα  κα Ι. Γιαννακοπούλου και τη Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Μαθηματικό και  θεατρολόγο κα Αθηνά Καραβόλτσου.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΜΠΟΝΙΑ ΒΕΛΗΣΣΑΡΙΑ

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

  • Δύο ενδοσχολικές επιμορφώσεις για εκπαιδευτικούς και γονείς σχετικά με τη διαχείριση συγκρούσεων και νέες μεθόδους αντιμετώπισης.
  •  Έκθεση έργων ζωγραφικής  σε διημερίδα που διοργάνωσε το Δίκτυο Σχολείων σχολικής διαμεσολάβησης (Δ.Σ.Σ.Δ.) στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
  • "Σταντ" προβολής των ζωγραφιών και γραπτών έργων των μαθητών/τριων στο σχολείο μας. 

Στόχος δράσης

3. Γενικοί διδακτικοί στόχοι: Οι στόχοι που τέθηκαν αφορούν την αποδοχή και την εξοικείωση των μαθητών με άτομα που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες στο σχολικό περιβάλλον (χωρίς να στοχοποιήσουμε το συγκεκριμένο μαθητή που αποτέλεσε την αφορμή για την υλοποίηση του προγράμματος παρέμβασης), την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, τη διαδικασία της διερεύνησης και αξιολόγησης, την άντληση πλη-ροφοριών, την καλλιέργεια της ερευνητικής, αναλυτικής και συνθετικής ικανότητας, ώστε να διατυπώνουν προσωπικά συμπεράσματα. Επιπλέον να κάνουμε τους/τις μαθητές μας να αντιληφθούν την αξία και τη μοναδικότητα του καθενός και της καθεμιάς και το σεβασμό που πρέπει να επιδεικνύουμε όλοι μας για να εξασφαλίζουμε ένα όμορφο σχολικό περιβάλλον αλλά και η ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και γονέων για αυτό το φαινόμενο. 4. Ειδικοί στόχοι • Εντοπισμός στερεοτυπικών δυσλειτουργικών αντιλήψεων. • Ιεράρχηση των στερεοτυπικών δυσλειτουργικών αντιλήψεων. • Μετασχηματισμός στερεοτυπικών δυσλειτουργικών αντιλήψεων

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς

Χρόνος δράσης

Φεβρουάριος -Μάρτιος-Απρίλιος 2023

Τόπος Δράσης

27ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 5



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας