Η Μυθωδία σε αρμονία με την καθημερινότητα

menu
Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία
Το έργο μας είναι ένα πολύπτυχο ομαδικό έργο εμπνευσμένο από τη Μυθωδία του Βαγγέλη Παπαθανασίου και την ενότητα της Φυσικής ήχοι και ηχητικά κύματα. Αποτελείται από έργα που αναπαριστούν στιγμές της καθημερινότητας μας με φόντο το σύμπαν. Άνθρωποι, μαθητές, μαθήτριες εκπαιδευτικοί και όχι μόνο, στην καθημερινή τους ζωή ,όταν εργάζονται, περπατούν, διαβάζουν , συνευρίσκονται και αλληλεπιδρούν με την οικογένεια τους , τους συνομηλίκους τους, λειτουργούν σαν πολλές μικρές ψηφιακές οθόνες και συμπληρώνουν μια μεγάλη –γιγαντοοθόνη-σαν να στέλνουν κι αυτοί ένα μήνυμα στον Άρη!! Όλοι οι άνθρωποι στο έργο φορούν ακουστικά , ως ένα συμβολικό στοιχείο που συνδέει το εξωτερικό καθημερινό τους περιβάλλον μέσα από τους ήχους με το σύμπαν , το πνεύμα και την μουσική. Όταν φοράς ακουστικά απομονώνονται όλοι οι εξωτερικοί ήχοι. Ο εμπνευστής Βαγγέλης Παπαθανασίου αναφέρεται με τη μουσική του στην τέταρτη διάσταση αυτή του χωροχρόνου, της ταυτόχρονης συνύπαρξης μας με το σύμπαν τόσο υλικά όσο και μέσα από το άυλο μέρος του ανθρώπου που είναι το πνεύμα. Για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, η μελέτη της φύσης γίνεται κατανοητή και εκφράζεται με τη μουσική. Μουσική και Σύμπαν είναι ταυτόσημα. Το σύμπαν είναι η αέναη δημιουργία του χρόνου. Σύμφωνα με την επιστήμη αφορά το χωροχρονικό συνεχές στο οποίο περιλαμβάνεται το σύνολο της ύλης, της ενέργειας και της πληροφορίας.
Το σύμπαν στις μεγάλες του διαστάσεις είναι αντικείμενο μελέτης της επιστήμης της αστροφυσικής. Στις πολύ μικρές της κβαντικής μηχανικής . Ενδιάμεσα προσπαθούν να κατανοήσουν τη λειτουργία του και την υπόσταση του όλες οι επιστήμες. Η Μουσική , τα εικαστικά και η φυσική χρησιμοποιηούνται από την ομάδα μας για την κατανόηση του συμπαντικού κώδικα που αναπτύχθηκε από τον μουσικό δημιουργό της Μυθωδίας.
Η αστρονομία και η φυσική ,οι αδελφές, κατά τον Πλάτωνα επιστήμες καλούνται να αποκαλύψουν τα μυστικά της Μυθωδίας ,στη σφαίρα της καθημερινότητας των ανθρώπων , κατά αναλογία με τους Πυθαγορείους και συγκεκριμένα τον Αναξίμανδρο, ο οποίος μίλησε για την αρμονία των σφαιρών ,των ήχων δηλαδή που παράγουν οι πλανήτες καθώς περιστρέφονται, λόγω της τριβής τους με τον γαλαξιακό αιθέρα .Η απόδοση του έργου είναι ζωγραφική με στοιχεία μουσικής και ηχητικά σήματα ,με ασπρόμαυρα και έγχρωμα στοιχεία με στόχο την ανάδειξη των πολλαπλών διαστάσεων της ανθρώπινης ζωής, του παράλληλου σύμπαντος. Εμπλέκει τα εικαστικά , τη φυσική και την μουσική με την επεξεργασία των διαφορετικών συχνοτήτων του ήχου που αποδεικνύονται μέσα από τη γνώση και τη χρήση της τεχνολογίας και των φυσικών επιστημών (ήχοι, μηχανικά κύματα). Στην ουσία καθημερινά οι άνθρωποι με τα ακουστικά ακούν ένα βουητό , αυτό που παράγει το εξωτερικό περιβάλλον , όπως το σύμπαν, …άλλωστε είναι γνωστή η φράση «Πετάω στα αστέρια»… Πετώντας στα αστέρια μέσα στο σύμπαν οι μαθητές και οι μαθήτριες θα περιγράψουν τη δική τους «Μυθωδία» εναρμονισμένη με την καθημερινότητα τους . Μέσα από αυτόν τον εναρμονισμό και μέσα από στιγμές εικαστικής και μουσικής ευδαιμονίας θα βιώσουν τη δική τους ολότητα ως ένα παράγωγο της Μυθωδίας – αρμονίας του σύμπαντος.
Ομαδοσυνεργατικότητα μέσα από τη διαθεματική προσέγγιση με συμπερίληψη όλων των μαθητριών ανεξαρτητα από κοινωνικές γνωστικές κλπ διαφορές. Στα πλαίσια της συμμετοχής του σχολείου μας στο διαγωνισμό της ΕΕΦ Διαστημικές εικόνες καλλιτεχνικές εκφράσεις και στα πλαίσια της παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης που στοχεύει στην εξάλειψη των ανισοτήτων δίνοντας ευκαιρίες έκφρασης σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες δημιουργήθηκε ένα κολάζ από 11 ζωγραφιές στιγμυότυπα της καθημερινότητας .
Μαθητές και μαθήτριες της Β΄και Γ΄Γυμνασίου με τις εκπαιδευτικούς των εικαστικών , της Φυσικής και της Πληροφορικής , Ένωση Ελλήνων Φυσικών , Σχολική κοινότητα , Ομάδα ερασιτεχνικής αστρονομίας Βοιωτίας.
Συμμετοχή στον 3ο Διαγωνισμό της ΕΕΦ Διαστημικές εικόνες καλλιτεχνικές εκφράσεις
Ιστοσελίδα του σχολείου
Σχολική κοινότητα
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]