menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Νηπιαγωγείο Καρυοχωρίου

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Η μητέρα των δέντρων

Η μητέρα των δέντρων
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Η φετινή μας συμμετοχή στο Bravo Schools 2023, συνδέεται με τον παγκόσμιο στόχο “Ζωή στη στεριά” και βασίζεται στην ιστορία της Wangari Muta Maathai, η οποία πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου 2011. Ήταν βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης – η πρώτη Αφρικανή που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης.

Η Maathai ήταν η πρώτη γυναίκα στην ανατολική και κεντρική Αφρική που απέκτησε διδακτορικό. Ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι, όπου δίδαξε κτηνιατρική και τελικά έγινε επικεφαλής της σχολής.

Ενώ υπηρετούσε στο Εθνικό Συμβούλιο Γυναικών της Κένυας, αφοσιώθηκε στο να βοηθάει στους αγώνες των γυναικών στην αγροτική Κένυα. Παρατηρώντας πώς η ταχεία υποβάθμιση του περιβάλλοντος επηρέαζε τις ζωές των γυναικών, τις ενθάρρυνε να φυτέψουν δέντρα για να εξασφαλίσουν μελλοντικές προμήθειες καυσόξυλων και να προστατεύσουν τις πηγές νερού και τις καλλιέργειες. Για το σκοπό αυτό, ίδρυσε το κίνημα της Πράσινης Ζώνης το 1977, το οποίο οδήγησε στη φύτευση περισσότερων από τριάντα εκατομμυρίων δέντρων.
«Η Γουάνγκαρι άλλαξε τη χώρα, δέντρο με δέντρο. Δίδαξε στο λαό της την αρχαία σοφία της ειρήνης με τη φύση…Είναι γνωστή στις μέρες μας ως Mama Miti – η μητέρα των δέντρων» (Από το βιβλίο της Donna Jo Napoli “Mama Miti”).

Οι μαθητές/τριες δημιούργησαν μία ομαδική ζωγραφική σύνθεση, τη μητέρα των δέντρων,να κρατά στο ένα χέρι ένα φυτό και στο άλλο το σήμα της ειρήνης.Το φόρεμά της είναι γεμάτο δέντρα.


Στόχος δράσης

Bασικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση , η εκπαίδευση και η αλλαγή συμπεριφοράς των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και συγκεκριμένα στο δασικό οικοσύστημα. Τα δάση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες, ξηρασίες, κατολισθήσεις και άλλα ακραία γεγονότα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα δάση μετριάζουν την κλιματική αλλαγή μέσω δέσμευσης άνθρακα, συμβάλλουν στην ισορροπία οξυγόνου, διοξειδίου του άνθρακα και υγρασίας στον αέρα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας