menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Νηπιαγωγείο Καραβομύλου

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ… ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ…  ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Νηπιαγωγείο Καραβομύλου

Το Νηπιαγωγείο διαθέτει μεγάλη αυλή, κάθε γωνιά της οποίας προσφέρεται για μια περιβαλλοντική δράση. Η μάθηση των παιδιών επιδιώκεται και επιτυγχάνεται συχνά μέσω βιωματικών δράσεων και υλικών που συλλέγονται από τη φύση (πχ σαλιγκάρια, φυτά από τον κήπο, κοχύλια κα από την κοντινή παραλία κλπ). Η δημιουργία του σχολικού κήπου έγινε το 2011. Έκτοτε κάθε χρόνο προστίθεται μια νέα δράση, διατηρώντας όμως τις προηγούμενες. Υπάρχουν • βαρέλι συλλογής τηγανελαίων με χαρακτηριστικά ανθρώπου, το οποίο οι μαθητές θεωρούν φίλο τους (ο Λαδένιος) και το οποίο γεμίζουν σιγά σιγά μαζί με τους γονείς • σχολικός κήπος όπου φυτεύονται εποχιακά λαχανικά και μυρωδικά, κυρίως όμως λουλούδια που ευνοούν τις μέλισσες, κάποιες φορές με σπόρους που παραλαμβάνουμε από την κοινότητα Peliti (διάθεση γνήσιων σπόρων φυτών) • κομποστοποιητής (ο Κομποστίνος), επίσης με χαρακτηριστικά ανθρώπου- μάτια,χαμόγελο κλπ- με τη βοήθεια του γίνεται η γνωριμία των μαθητών με τους αποικοδομητές και επιτυγχάνεται η συχνή κατανάλωση φρούτων στο νηπιαγωγείο • τέσσερα δέντρα, ένα για κάθε εποχή για την υποστήριξη κατανάλωσης εποχιακών προϊόντων • μια ελιά ως τοπικό προϊόν • 6 ξύλινα σπιτάκια για φιλοξενία πουλιών και καθημερινό τάισμα πολλών πουλιών από τους μαθητές που ευνοεί εκτός από την φροντίδα και την παρατήρησή τους. Το Νηπιαγωγείο βραβεύτηκε από τα Education Leaders Awards το 2019 με Silver Βραβείο στην κατηγορία «Καλλιέργεια Περιβαλλοντικής Συνείδησης» με το Πρόγραμμα «Ενεργός Πολίτης ετών 4+»


Διευθυντής Σχολείου

Θωμαή Παπαντωνίου

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ…

ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Στο Νηπιαγωγείο Καραβομύλου κατά την σχολική χρονιά 2021-22 τέθηκε ως στόχος η ενημέρωση όλων για την ΜΕΛΙΣΣΑ, ως ένα ακόμη βήμα προς την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών, των οικογενειών, της τοπικής και της ευρύτερης κοινωνίας.

Με την καλλιέργεια Δεξιοτήτων του 21ου αιώνα όπως η δημιουργική σκέψη, η κριτική σκέψη κα, επιδιώκεται οι μαθητές να αποκτήσουν αξίες, στάσεις και δεξιότητες ώστε να γίνουν πολίτες κριτικά σκεπτόμενοι, υπεύθυνοι, πολίτες που σέβονται το περιβάλλον, που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, που καινοτομούν, που ανταπεξέρχονται στις αλλαγές και τις δυσκολίες της ζωής.

Οι τίτλοι ανά Θεματικό Κύκλο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι:

  1. ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ

ΥΓΕΙΑ: Διατροφή – Η διατροφική αξία του μελιού

  1. ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ: Μελισσοκομικοί προορισμοί της Ελλάδας

  1. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ – ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ: Φυτά που ευνοούν τις μέλισσες / Μελισσοφυτέματα στο χωριό

  1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ:

8+1 Μελισσοδιαδρομές / Bee-Bot

8+1 Μελισσοκατασκευές / Κυψέλες – BeeCamps – κοσμήματα

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα και οι ανάλογες δράσεις στοχεύουν επίσης στο να δράσουν μετασχηματιστικά εμπλέκοντας τους μαθητές σε δραστηριότητες που προωθούν τις θετικές περιβαλλοντικές συμπεριφορές στην καθημερινή πρακτική, ενθαρρύνοντας έτσι τους γονείς τους αλλά και άλλους να υιοθετήσουν αυτές τις συμπεριφορές.

Πιο συγκεκριμένα ο στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν όλοι για την Μέλισσα, να μάθουν τη σπουδαιότητά της ως επικονιαστής, να την συνδέσουν με την οικονομία της χώρας, να κάνουν ό,τι μπορούν για να την υποστηρίξουν.

Ο σκοπός του προγράμματος επιδιώχθηκε

  • μέσα από βιωματικές δράσεις (αναζήτηση/παρατήρηση μελισσών, εύρεση πληροφοριών από τις οικογένειες για τα είδη του μελιού και αναζήτηση προϊόντων μελιού, φύτεμα μελισσοκομικών φυτών στον κήπο του νηπιαγωγείου – σε γειτονική περιοχή – στην πλατεία του χωριού, κατασκευή μελισσο…ξενοδοχείων, παρασκευή κεριού, συνάντηση με μελισσοκόμο και με γεωπόνο, παρασκευή από τους γονείς στο Νηπιαγωγείο συνταγών μελιού από κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας  κα)
  • με τη χρήση οπτικοακουστικού και έντυπου υλικού γύρω από τον κόσμο των μελισσών (παραμύθια, περιοδικά/ μελισσοκομική επιθεώρηση, online διαδικτυακή παράσταση Τροφούπολης, περιήγηση BeeCamp, χρήση μελισσοκομικού χάρτη της Ελλάδας, videos για τη ζωή των μελισσών κα).
  • Με τον διαμοιρασμό στις οικογένειες και την τοπική κοινωνία αφισών με μελισσοκομικά φυτά, ερωτηματολογίων για τις μάρκες λιπασμάτων και υγρών για ράντισμα, σπόρων για φύτεμα κα.

Αποτελέσματα / επίδραση

Κεντρικοί  άξονες του προγράμματος  «Ευαισθητοποίηση όλων για την Μέλισσα» ήταν

  • η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης
  • η ενεργή συμμετοχή όλων
  • και η διάχυση στην κοινωνία.

Οι μαθητές, οι οικογένειές τους, οι κάτοικοι του Καραβόμυλου, οι τοπικοί φορείς (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, Σύλλογος Γυναικών Καραβομύλου)

  • ενημερώθηκαν για την σπουδαιότητα της Μέλισσας ως επικονιαστής
  • ενεργοποιήθηκαν
  • συνέδεσαν τη μέλισσα με την οικονομία της χώρας και με το μέλλον του πλανήτη.

Μέσα από το πρόγραμμα, την δημιουργία ομάδων στην τάξη αλλά και την συμμετοχή σε μεγαλύτερες ομάδες και σε συμμετοχικές δράσεις ( κατασκευή κυψελών, κατασκευή Beecamp / μελισσοξενοδοχείου,  μελισσοφυτέματα στο χωριό κα) επιτεύχθηκαν:

  • η αποδοχή
  • ο σεβασμός
  • η συνεργασία
  • η συμμετοχή
  • η πρωτοβουλία
  • η διάθεση για αποφασιστικότητα και δράση
  • η περιβαλλοντική συνείδηση

Μέσα από την επέκταση του προγράμματος (στην Υγιεινή Διατροφή, στην Οδική Ασφάλεια κα) επιτεύχθηκε επίσης η Αυτομέριμνα και η Υπευθυνότητα.

Με την συμπλήρωση ερωτηματολογίων σχετικά με τα προϊόντα που λιπαίνουν ή ψεκάζουν οι καλλιεργητές ελιάς και αμπελιών της περιοχής, τέθηκε ο προβληματισμός για χρήση οικολογικών προϊόντων, «συμβουλή» που ανέλαβαν να μεταφέρουν οι ίδιοι οι μαθητές στις οικογένειες.

Επιπλέον, κατά τη συλλογή πληροφοριών από τις οικογένειες για το μέλι κάθε γεωγραφικού διαμερίσματος της Ελλάδας, δόθηκε η αφορμή για ενημέρωση της βιοποικιλότητας και των φυτών που επισκέπτονται οι μέλισσες σε κάθε περίπτωση.

Τέλος, ορόσημο του προγράμματος αποτέλεσε η επικέντρωση στη Βόρεια Εύβοια, στις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού,  στις συνέπειες στην μελισσοκομία (και όχι μόνο) και κυρίως στην ευθύνη των πολιτών.

Ο ενθουσιασμός των παιδιών διατηρήθηκε αμείωτος και σίγουρα ενισχύθηκε τόσο με την λειτουργία όλων των αισθήσεών τους εξαιτίας της επαφής τους με τα μελισσοκομικά προϊόντα, όσο και με τη συμμετοχή στις δράσεις των γονιών τους, των συγχωριανών, του μελισσοκόμου, της γεωπόνου και της ίδιας της Δημάρχου.

Εξαιρετική εμπειρία αποδείχτηκε η προσπάθεια ενδυνάμωσης με μέλι, φαινομενικά νεκρών μελισσών και το «ζωντάνεμα» μιας από αυτές, όπως είχαν παρακολουθήσει οι μαθητές να γίνεται σε σχετικό Video - Το ¨ζωντάνεμα¨μιας μέλισσας από χεράκια παιδικά! - YouTube

 



Συνεργασίες

Εκπαιδευτική Ομάδα Τροφούπολη, Μελισσοκόμος, Γεωπόνος του Δήμου, Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, Τοπικοί Σύλλογοι, Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, κοινότητα BeeCamp, ΕΕΠΦ.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΘΩΜΑΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Blog του νηπιαγωγείου, Facebook, αφίσες, ερωτηματολόγια, συναντήσεις.


Στόχος δράσης

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΑ

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, Γονείς, Τοπική και ευρύτερη κοινότητα

Χρόνος δράσης

Από τον Οκτώβριο 2021 έως σήμερα

Τόπος Δράσης

Καραβόμυλος Στυλίδας

Δίκτυο

Οι πράσινες γωνιές της γειτονιάς μου της ΕΕΠΦ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας