menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Play & Learn

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Η Μεγάλη Εικόνα

Η Μεγάλη Εικόνα
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Εθελοντική δράση για σχολεία και παιδικούς σταθμούς

Σκοπός

Σκοπός της εθελοντικής δράσης «Η Μεγάλη Εικόνα» είναι η προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών μέσα από την τέχνη και μέσα από παιδαγωγικές δράσεις. Άλλοι επιπλέον στόχοι είναι :

  • η ευαισθητοποίηση της κοινότητας για τη σημασία της παιδικής ηλικίας στην εξέλιξη ενός ανθρώπου,
  • η μετάδοση της γνώσης στο κοινό για τις βαθύτερες αιτίες μιας δύσκολης συμπεριφοράς,
  • η εξόπλιση του κοινού με εργαλεία για να παρατηρούν και να ακούνε πιο προσεκτικά, πέρα από το "φαίνεσθαι".

Σύντομα η δράση

1) Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2021. Σχεδιασμός της δράσης. Καταγραφή των ψυχοπαιδαγωγικών δράσεων και ομιλιών/σεμιναρίων.

2) Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος 2022. Παιδαγωγικές δράσεις σε σχολεία και ομιλίες από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

3) Οκτώβριος 2022 Ολοκλήρωση της δράσης. Έκθεση των γλυπτών της σκιάς του καλλιτέχνη Τριαντάφυλλου Βαϊτση.

4)Δεκέμβριος 2022 Παρουσίαση της δράσης στο Διεθνές Συνέδριο Brighstart στην Αθήνα

 

Αναλυτικά η δράση

Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2021 Σχεδιασμός της δράσης. Καταγραφή όλων των εθελοντών παιδαγωγών, καλλιτεχνών και ψυχοπαιδαγωγών, κ.α. καθώς και των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

 Συγκεκριμένη καταγραφή του θέματος της κάθε ψυχοπαιδαγωγικής δράσης: Δράσεις για παιδιά, όπως Ψυχοπαιδαγωγικές δράσεις για τις αισθήσεις, την έκφραση του συναισθήματος, της διαχείρισης προβλημάτων, της θετικής επικοινωνίας, κ.α

 Συγκεκριμένη καταγραφή του θέματος της κάθε ομιλίας/σεμιναρίου: Ομιλίες ή σεμινάρια για τις αισθήσεις, την έκφραση του συναισθήματος, της διαχείρισης προβλημάτων, της θετικής επικοινωνίας, κ.α.  Καταγραφή όλων των σχολείων που συμμετέχουν στη δράση.

Ιανουάριος 2022- Οκτώβριος 2022

1. Κατά τη διάρκεια των μηνών του Ιανουαρίου έως Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκαν δράσεις από παιδαγωγούς, δραματοθεραπευτές, καλλιτέχνες, νηπιαγωγούς, κ.α. σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς

2. Παράλληλα ομιλίες, σεμινάρια για γονείς και εκπαιδευτικούς από επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα πραγματοποιούνται μέσω του διαδικτύου σε ψηφιακή πλατφόρμα. 

Νοέμβριος 2022 Έκθεση γλυπτών σκιάς του καλλιτέχνη Τριαντάφυλλου Βαϊτση. Οι επισκέπτες της δράσης αυτής συνάντησαν μια αλληγορία στις εκθέσεις τέχνης που ο καθένας τις ερμήνευσε ανάλογα με τα βιώματά του. Χρειάζεται παρατήρηση και ένα διαφορετικό πρίσμα να δούμε μια κατάσταση.

Δεκέμβριος 2022 Παρουσίαση της δράσης στο BrightStart Conference 2022, Early Years Excellence In Practice.


Αποτελέσματα / επίδραση

Σε λιγότερο από 10 μήνες ο απολογισμός της δράσης ανέρχεται στους 50 εθελοντές (εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, γονείς), πάνω από 504 παιδιά που συμμετείχαν σε παιδαγωγικές δράσεις και άλλα 600 που επισκέφτηκαν την έκθεση, σε 801 συμμετοχές σε διαδικτυακά σεμινάρια για γονείς και εκπαιδευτικούς. Σε 22 σχολεία που έλαβαν μέρος και 63 ώρες σε σχολεία. Περίπου 1500 μαθητές και πολίτες έλαβαν μέρος στη Έκθεση Σκιάς του γλύπτη Σκιάς Τριαντάφυλλου Βαϊτση που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο 2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου με μέγα χορηγία του Ομίλου Metaxa Hospitality Group. 

Το παρακάτω είναι ένα απόσπασμα από την ομιλία της Λιαπάκης Αγάπης, συντονίστριας της δράσης τον Νοέμβριο 2022 στο κλείσιμο της έκθεσης σκιάς στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου. Την έκθεση επισκέφτηκαν πάνω από 1000 επισκέπτες. 

Με την εθελοντική δράση γιορτάζουμε τη θέληση και το πάθος πολλών ανθρώπων που πιστεύουν ότι, παρόλες τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία, μπορούν να σηκώσουν το ανάστημά τους και να ονειρευτούν καλύτερες μέρες για τους ίδιους, για τα παιδιά και την κοινότητα που ζουν. Και ενώ ατυχίες συμβαίνουν συχνά στη ζωή μας -κάποιοι λένε ότι η δυστυχία είναι το 50% και η ευτυχία είναι το άλλο 50% των βιωμάτων μας - Η Μεγάλη Εικόνα δεν έγινε τυχαία. Η εκπλήρωση αυτής της δράσης είναι συνδυασμός δύναμης και θέλησης πολλών ανθρώπων που πιστεύουν ότι όλα είναι δυνατά και σε όλα υπάρχει τουλάχιστον μία λύση. Μπορεί όχι απαραίτητα η λύση που φαντάστηκε κάποιος αλλά σίγουρα ΥΠΑΡΧΕΙ λύση. Βλέπουν ένα ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Οι άνθρωποι της Μεγάλης Εικόνας διακρίνουν μέσα από τη σκιά τη φωτεινή μεριά της εικόνας.

Στο άγαλμα του Τ. Βαίτση «Φλόγες», η Φτερωτή Νίκη που βγαίνει στο φως δηλώνει ότι είτε χάσουμε, είτε κερδίσουμε, πάντα κερδίζουμε. Η Χρονιάρη Αθηνά, εθελόντρια και εκπαιδευτικός μας λέει: «Στο τέλος τα πράγματα θα πάνε καλά. Γιατί αν δεν πάνε, δεν είναι το τέλος».

Τα ποσοτικά νούμερα της εκτίμησης των δράσεων της Μεγάλης Εικόνας ξεπερνούν κάθε προσδοκία μας για την εθελοντική δράση. Όμως τα ποιοτικά αποτελέσματα θα είναι χαραγμένα μέσα μας για καιρό. Μερικά από αυτά:

  • Το όραμά σου να είναι πολύ μεγαλύτερο από εσένα.
  • Η δύναμη της ομάδας είναι πιο ισχυρή από τον καθένα ξεχωριστά.
  • Οι άνθρωποι που βοηθούν είναι πολλοί. Θα εκπλαγείς με την βοήθεια που μπορεί να σου προσφέρουν, όταν τη ζητήσεις.
  • Κάθε φορά που πέφτεις, μην μένεις μόνος. Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια και μη σκέφτεσαι ότι είναι ντροπή.
  • Όταν μία πόρτα κλείνει, ανοίγει μια άλλη.
  • Όταν φροντίσεις το τραύμα του άλλου, το δικό σου επουλώνεται.
  • Κάθε φορά που βοηθάς, φρόντισε να μην ρίξεις σκιά στο φως του άλλου
  • Όταν κοιτάς κάτι, δες το από όλες τις μεριές
  • Πολλά από τα εμπόδια μπορεί να τα βάζεις εσύ ο ίδιος
  • Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν το καλό. Ακολούθησέ τους

O Jim Rhon, ένας εξαιρετικός συγγραφέας και ομιλητής, είχε πει ότι είσαι ο μέσος όρος των 5 ανθρώπων που συχνά συναναστρέφεσαι. Οι άνθρωποι αυτοί θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά, τη στάση σου και την πορεία σου. Σας καλώ να αναρωτηθείτε ποιοι είναι οι 5 άνθρωποι που συχνά επιλέγετε να συναναστρέφεστε; Είστε κοντά σε όσους θαυμάζετε; Ή σας συνεπάρουν δύσκολοι άνθρωποι που φέρνουν δυσκολίες στο διάβα σας;  Σκεφτείτε αν αυτοί οι άνθρωποι είναι αντιπροσωπευτικοί όλων όσων πρεσβεύετε και θέλετε να πετύχετε. Ας σχεδιάσουμε το περιβάλλον, τις επιλογές και στάση ζωής που θέλουμε να έχουμε. Να διαλέξουμε ανθρώπους που θαυμάζουμε και μας προσκαλούν να κάνουμε βήματα σε προσωπικό επίπεδο. Να δούμε τη Μεγάλη Εικόνα για όσα οφείλουμε στη ζωή σας και στη ζωή των άλλων, μέσα από το πρίσμα της επιλογής και όχι του τυχαίου.



Συνεργασίες

Ψυχολόγοι:

Ιωάννα Φιοράκη, Μαρία Βάμβουκα, Ιωάννης Ραμπαλάκος, Βαλεντίνος Τσαγκαράκης, Διονύσιος Μπούγας, Ελένη Χρονιάρη, Μαρία Βάμβουκα, Εύα Δερμάτη, Άρια Μπαρκάτσα, Ελένη Καρακωνσταντάκη


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Λιαπάκη Αγάπη, Μαρία Μοζάκη, Χρονιάρη Αθηνά, Σταυρούλα Χριστοδουλοπούλου, Μαρία Μανιδάκη, Ιωάννα Σταμούλη, Μαρία Τσικνάκη, Έρη Κανατέλια, Lou Jonas, Ειρήνη Τριγώνη, Χαχλιούτη Μαριλένα, Κροθιανάκη Ελένη, Πέτρος Σαββαίδης, Φωτεινή Σιώσου, Κυριάκος Κουτουλάκης, Ευαγγελία Ορφανουδάκη, Τσαγκαράκης Βαλεντίνος, Νασιούλα Χριστίνα, Ευγενία Σανιδά, Εύα Βουιδοσκάκη, κ.α.

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

https://www.megalikona.gr/

https://www.facebook.com/groups/1080944909381848

https://www.facebook.com/megalikona

https://www.neakriti.gr/article/kriti/irakleio/1688491/i-megali-eikona-eikastiki-ekthesi-tou-triadafullou-vaitsi-gia-tin-proagogi-tis-psuhikis-ugeias/

https://www.patris.gr/2022/01/07/mia-ethelontiki-drasi-se-paidikoys-stathmoys-kai-scholeia-piso-apo-kathe-aschimi-symperifora-kryvetai-kai-mia-megali-eikona/

http://www.520greeks.com/events/link-gia-ti-megali-eikona-2i-omilia/


Στόχος δράσης

Να προάγει την ψυχική υγεία των παιδιών μέσα από ψυχοπαιδαγωγικές δράσεις, ομιλίες από ανθρώπους ψυχικής υγείας και από την έκθεση τέχνης σκιάς του Γλύπτη Σκιάς Τριάνταφυλλου Βαίτση.

Χρόνος δράσης

Ιανουάριος 2021- Δεκέμβριος 2022

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 11


Videos 3

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας