menu

Σύνδεση | Εγγραφή

8ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

«Η κυρά Διατροφή σε μυστική αποστολή»

«Η κυρά Διατροφή σε μυστική αποστολή»
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Ανιχνεύτηκαν οι προϋπάρχουσες γνώσεις των παιδιών και παρουσιάστηκαν  οι διατροφικές συνήθειές τους. Παίξαμε παιχνίδια προκειμένου τα παιδιά να αντιληφθούν ότι είναι απαραίτητο να τρώμε σωστά για να έχουμε «καύσιμα», για να λειτουργήσουμε. Αναφερθήκαμε στις ομάδες τροφίμων, ενδεικτικά τρόφιμα που περιλαμβάνει κάθε ομάδα,  κυρίαρχα θρεπτικά συστατικά των τροφών κάθε ομάδας και προσφορά τους στον οργανισμό μας. Τα νήπια είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής. Επισημάνθηκαν και οι ιδιαίτερες ανάγκες της παιδικής διατροφής, καθώς τα παιδιά είναι στην ανάπτυξη και έχουν διαφορετικές ανάγκες από τους ενήλικες. Τοποθέτησαν κάθε τρόφιμο στην ομάδα του και στο επίπεδο της διατροφικής πυραμίδας που ανήκει και έτσι κατανόησαν τη θρεπτική του αξία και πόσο συχνά πρέπει να καταναλώνεται.

Προσδιόρισαν την απόσταση από τον τόπο παραγωγής ως τον τόπο κατανάλωσης κάποιων τροφίμων (ρύζι, μπανάνες, μήλα) . Αντιλήφθηκαν έτσι ότι κάποια προϊόντα διανύουν πολλά «τροφοχιλιόµετρα». Οι μαθητές μπόρεσαν να εντοπίσουν τα προβλήματα (ρύπανση εδάφους και νερού, καυσαέρια από τα εργοστάσια και τις μεταφορές, σκουπίδια) από τον κύκλο ζωής κάποιων προϊόντων. Τα παιδιά γνώρισαν  τα φρούτα που παράγονται στην Ελλάδα κάθε εποχή και είχαν τη δυνατότητα να αντιληφθούν την ανάγκη να προτιμούν φρούτα και λαχανικά φρέσκα, τοπικά, εποχικά. Οργανώσαμε παιχνίδι ρόλων η «Λαϊκή Αγορά». Τα νήπια ανέλαβαν ρόλους πωλητή και αγοραστή. Στην παρεούλα  συζητήσαμε με ποια επιχειρήματα θα πείσουν οι πωλητές και με ποια κριτήρια θα αγοράσουν οι καταναλωτές. Τα νήπια αποφάσισαν να φτιάξουν φρουτοσαλάτα για το δεκατιανό και τη γεύτηκαν σε ατομικά μπολ. Από τη συζήτηση στην ολομέλεια προέκυψαν τα κριτήρια επιλογής των τροφίμων (θρεπτικά συστατικά, αποφυγή πρόσθετων, ζάχαρης, αλατιού, λιπαρών) και η σημασία της υγιεινής διατροφής.

Τα παιδιά ανέφεραν τροφές, που είναι τα δώρα της θεάς Δήμητρας ή του Θεού Ποσειδώνα. Τέθηκε ο προβληματισμός «Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας αλλά και το περιβάλλον;» Τα νήπια κλήθηκαν να αναζητήσουν λύσεις στα προβλήματα του περιβάλλοντος, ώστε οι θεοί να είναι ικανοποιημένοι και να συνεχίσουν να μας χαρίζουν απλόχερα τα δώρα τους. Από τη συζήτηση προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα (να χρησιμοποιούμε λιγότερα φυτοφάρμακα και λιπάσματα, να καταναλώνουμε τρόφιμα από το εγγύς περιβάλλον, να μη σπαταλάμε τους φυσικούς πόρους,  να μην πετάμε φαγητό). Κλείσαμε το ταξίδι μας ευχαριστώντας τους Θεούς και υποσχεθήκαμε ότι θα σεβόμαστε τα δώρα τους.

Τα παιδιά εξήγαγαν τα συμπεράσματά τους για την υγιεινή των δοντιών. Τα παιδιά ζωγράφισαν στη μια πλευρά του χαρτιού και γύρω από το χαρούμενο δόντι τους συμμάχους του και στην άλλη πλευρά γύρω από το λυπημένο δόντι τις τροφές που του προκαλούν λύπη. Ολοκληρώθηκε η ενασχόληση με το θέμα με ένα  παιχνίδι ρόλων, όπου τα παιδιά σε ζευγάρια υποδύθηκαν τους ρόλους του ασθενή και του οδοντίατρου, ακολουθώντας όλη τη διαδικασία (έλεγχος και φροντίδα δοντιών, οδηγίες για την προστασία και την υγιεινή των δοντιών, συνταγογράφηση, πληρωμή).

Επιδιώξαμε τα παιδιά να αντιληφθούν την αναγκαιότητα να εντάξουν τη σωματική άσκηση στην καθημερινή τους δραστηριότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο οι μαθητές κλήθηκαν να παίξουν έντονα κινητικά παιχνίδια.

Τα παιδιά ενεπλάκησαν σε  ένα  δικό μας διαδραστικό εκπαιδευτικό λογισµικό. Χωρίστηκαν σε δύο οµάδες και κλήθηκαν να απαντήσουν σε ποικίλες ερωτήσεις σχετικά µε τις διατροφικές και καταναλωτικές συνήθειες και τις συνέπειες στο περιβάλλον. Κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού, τα νήπια περιπλανώμενα στην «Τροφοχώρα», µπόρεσαν να αντιληφθούν ότι οι επιλογές µας επηρεάζουν τόσο την υγεία, όσο και το περιβάλλον.


Αποτελέσματα / επίδραση

Βασικός  σκοπός  του  συγκεκριμένου  προγράμματος  ήταν  να αποκτήσουν οι μαθητές υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να καλλιεργήσουν συνειδητά συγκεκριμένες μορφές συμπεριφοράς, στάσεις και αξίες ζωής.

Στη σημερινή εποχή, εποχή της υπερκατανάλωσης και της αφθονίας των υλικών αγαθών, είναι επιτακτική η ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που  διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο  τόσο  στην σωστή ανάπτυξή τους, όσο και στην  υγεία  τους  ως  ενήλικες και  στην  ποιότητα  ζωής  τους. Ενώ  η έλλειψη  θρεπτικών  συστατικών  μπορεί  να  οδηγήσει  σε  μειωμένη  ανάπτυξη,  η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και λιπαρών οδηγεί στην υπέρμετρη αύξηση βάρους και στην εμφάνιση χρόνιων προβλημάτων υγείας. Εξάλλου στην παιδική ηλικία εγκαθίστανται συνήθειες που θα συνεχιστούν και θα  ακολουθούν  τον άνθρωπο σε όλη τη ζωή του.

Ταυτόχρονα έγινε προσπάθεια να κατανοήσουν οι μικροί μαθητές πως η διατροφή σχετίζεται άμεσα όχι μόνο με την υγεία αλλά και με τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος. Η παραγωγή και η κατανάλωση τροφίμων μπορεί να επιφέρουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον (εκπομπή ρυπογόνων αερίων κατά την παραγωγή, τη μεταφορά και την αποθήκευση τροφίμων, χρήση γης και νερού για την παραγωγή τροφίμων, επηρεασμός στη βιοποικιλότητα των οργανισμών). Συμπερασματικά η αλλαγή προς μια διατροφή που θα προάγει και την «υγεία» του περιβάλλοντος μπορεί να βοηθήσει τόσο στην ανθρώπινη υγεία όσο και στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Όσον  αφορά  στην  επίτευξη των στόχων του προγράμματος,  στις  δραστηριότητες  των  εργαστηρίων  υιοθετήθηκαν  η συνεργατική  και  αποκαλυπτική  μάθηση  μέσα σε ένα μαθησιακό περιβάλλον πλούσιο σε μορφωτικά ερεθίσματα, που ευνόησε την αλληλεπίδραση μεταξύ των νηπίων και τους έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσουν μελλοντικά καλές συνήθειες.

Το σύγχρονο σχολείο οφείλει  να καλλιεργεί δεξιότητες μάθησης, αναπτύσσοντας την κριτική σκέψη και ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα και την προσωπική έκφραση των μαθητών, καθώς και τη μεταξύ τους επικοινωνία και συνεργασία. Επίσης να καλλιεργεί δεξιότητες ζωής όπως η αυτομέριμνα, οι κοινωνικές δεξιότητες, η ενσυναίσθηση, η προσαρμοστικότητα, η ανθεκτικότητα, η υπευθυνότητα, παρέχοντας στους μαθητές τα εφόδια ώστε να χαίρονται το παρόν και να προετοιμαστούν κατάλληλα για το μέλλον.

 



Συνεργασίες

Το σχολείο μας έχει ενταχθεί στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Αειφόρου Εκπαίδευσης  με τίτλο: «Διατροφή, Περιβάλλον & Υγεία» τη σχολ. χρονιά 2023-2024 που συντονίζει το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ιεράπετρας - Νεάπολης. Κάθε φορά που οργάνωνε διαδικτυακή δράση το Εθνικό Δίκτυο, το σχολείο προέβαινε σε ενημέρωση των γονέων προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή και να παρακολουθήσουν το σεμινάριο ή την επιμόρφωση.

Δεχτήκαμε πρόσκληση από το σύλλογο της συνοικίας του Νηπιαγωγείου μας, που αναβίωσε το έθιμο «σπάργανα», που αναπαριστά τα  σπάργανα του Χριστού και  είναι λεπτές «τηγανίτες», ψημένες πάνω σε πυρωμένη πέτρα, που στη συνέχεια τις μελώνουν σε ζαχαρόνερο, με καρύδια και κανέλα. «Ελάτε εδώ γειτόνισσες, και εσείς γειτονοπούλες, τα σπάργανα να φτιάξουμε, και το Χριστό ν' αλλάξουμε...».

Συνεργαστήκαμε με την 1η ΤΟΜΥ Ιωαννίνων και επαγγελματίες υγείας επισκέφτηκαν το Νηπιαγωγείο μας. Παρουσίασαν προβολή για την υγιεινή  των δοντιών, καθοδήγησαν τους μαθητές για τον σωστό καθαρισμό των δοντιών και προέβησαν σε έλεγχο των δοντιών τους και σε καταγραφή των παρατηρήσεών τους για την ενημέρωση των γονέων τους.

 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ζαλοκώστα Μαρία

Στόχος δράσης

Να κατατάσσουν τα τρόφιμα στις διάφορες ομάδες τροφίμων. Να γνωρίσουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και να επιλέγουν τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία. Να κατανοήσουν τη σημαντικότητα της διατροφής στη συνολική τους υγεία. Να αναγνωρίσουν τη σχέση αλληλεπίδρασης ποιότητας ζωής του ανθρώπου και περιβάλλοντος και να ενεργοποιηθούν για την προστασία του. Να διατυπώσουν προτάσεις επίλυσης ενός ζητήματος υπό το πρίσμα του ρόλου που ενσαρκώνουν. Να προασπίσουν την υγεία των δοντιών μέσω της διατροφής. Να συμμετέχουν σε προγράμματα άσκησης και φυσικής δραστηριότητας Να συνεργάζονται με τα μέλη της ομάδας τους για την εκτέλεση ενός κοινού σκοπού και να καλλιεργήσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Χρόνος δράσης

τριάντα διδακτικές ώρες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας