menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Πειραματικό - 10ο Δ.Σ. Καλαμάτας

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί!!! Η πρωινή μας γυμναστική!!!

Η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί!!! Η πρωινή μας γυμναστική!!!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς , όλα τα τμήματα του σχολείου (ηλικίες 6-12 ετών) συμμετέχουν στη δράση της « πρωινής γυμναστικής» μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους. Υπεύθυνος για τη λειτουργία του προγράμματος είναι συνήθως ο γυμναστής του σχολείου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να το αναλάβει κάποιος άλλος εκπαιδευτικός.

Το κάθε τμήμα αναλαμβάνει να μάθει μια χορογραφία την οποία είτε μπορεί να βρει στο διαδίκτυο  είτε να δημιουργήσει μόνο του, με ένα τραγούδι της επιλογής του.

Οι προετοιμασία των χορογραφιών γίνεται είτε στο συνεχόμενο δίωρο  δίνοντας έτσι την ευκαιρία για ένα μικρό κινητικό διάλλειμα, είτε στην ώρα της γυμναστικής ή και στο σπίτι όπου ο δάσκαλος του τμήματος έχει στείλει τη χορογραφία σε email .

Καθημερινά, μετά την πρωινή προσευχή, σύμφωνα με ένα πρόγραμμα που έχει δημιουργήσει ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός και το οποίο ανανεώνεται εβδομαδιαία (για να μπορούμε να διαχειριστούμε απρόοπτα συμβάντα πχ μπορεί να μην παρουσιαστεί η χορογραφία λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών) , ένα  τμήμα παρουσιάζει τη χορογραφία του και όλα τα υπόλοιπα τμήματα του σχολείου παρακολουθούν και προσπαθούν να μάθουν τη συγκεκριμένη χορογραφία.

Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, το κάθε τμήμα μπορεί να δουλέψει μέχρι δύο χορογραφίες. Σκοπός μας είναι όλο το σχολείο να μάθει τις χορογραφίες όλων των τμημάτων .


Αποτελέσματα / επίδραση

Το σχολείο μας έχει γίνει γνωστό για τη δράση του σε όλη την τοπική κοινωνία. Πολλοί γονείς παραμένουν το πρωί έξω από το σχολείο για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της πρωινής γυμναστικής το οποίο και συζητούν με γονείς άλλων σχολείων.

Οι μαθητές/μαθήτριές μας δείχνουν μεγαλύτερη και καλύτερη διάθεση για συμμετοχή στις σχολικές δραστηριότητες .

Επίσης  συμμετέχουν όλο και με μεγαλύτερη διάθεση στο πρόγραμμα αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις παρόμοιας φύσης, έχοντας ξεπεράσει το άγχος της έκθεσης στο κοινό. Φαίνεται να απολαμβάνουν τη δράση και τους αρέσει να δουλεύουν τη χορογραφία τους όποτε τους δίνεται η ευκαιρία.Συνεργασίες

Συνεργασίες μεταξύ μαθητών και μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Δωροθέα Λαμπρίδη, Γιάννης Χριστόπουλος, Εβελίνα Μπεσσή, Γεωργία Τσαντίλη, Κατερίνα Βίγκου,Ελένη Τσακελίδου, Αθανασία Θεοχάρη, Λαμπρινή Μαλλιακούδη, Ιφινόη Σωτηράκου, Φίλη Ντόγκα, Αλίκη Ζαρκάδα, Αφροδίτη Μαλιχούδη, Παναγιώτα Κοντολέων, Μαρία Νανοπούλου, Νέλλη Γιαννακάκη.

Στόχος δράσης

Συμμετοχή σε καθημερινή φυσική άσκηση, ψυχική ενδυνάμωση, τόνωση λειτουργικότητας μαθητών, ευεξία, συνεργατικότητα, ομαδικότητα, δημιουργικότητα, βελτίωση σχέσεων μεταξύ μαθητών και μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Σύνδεση και με άλλους παγκόσμιους στόχους.Στοχεύουμε:Στην παρότρυνση του μαθητικού πληθυσμού και των εκπαιδευτικών στην φυσική άσκηση για καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, του αναπνευστικού (όλων των οργάνων και μυών του σώματος γενικότερα) . Στην καλύτερη ψυχική διάθεση που δημιουργείται από την ευχάριστη μουσική και την έκκριση ενδορφινών λόγω της άσκησης και βοηθά στην καλύτερη απόδοση στα επόμενα δρώμενα της σχολικής ημέρας. Στην ψυχική ενδυνάμωση και ανάταση του σχολικού πληθυσμού. Μέσα από τις παρουσιάσεις των προγραμμάτων οι μαθητές μαθαίνουν να εκθέτουν τον εαυτό τους σε κοινό. Αυτό γίνεται πιο εύκολο μέσα από την ομαδική συμμετοχή των τμημάτων και τη συνεργασία των μαθητών. Στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Βλέποντας τον εκπαιδευτικό να υποστηρίζει και να συμμετέχει , δημιουργείται έναν ψυχικός δεσμός μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητών. Ο εκπαιδευτικός δεν είναι ο αυστηρός κριτής αλλά ο συνοδοιπόρος και ο υποστηρικτής σε ευχάριστες δραστηριότητες και εκτός γνωστικού αντικειμένου. Στην τόνωση της λειτουργικότητας όλων των μαθητριών/μαθητών. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά, η σημασία της άσκησης και της ευεξίας που αυτή προσφέρει σε όλους τους μαθητές και κυρίως παιδιών με ειδικές ανάγκες, γνωστικές και συμπεριφορικές δυσκολίες. Στη συνεργασία και δημιουργία καλύτερης διάθεσης μεταξύ μαθητών, μεταξύ εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών –εκπαιδευτικών. Ξεκινάμε τη μέρα μας με κάτι ευχάριστο, καλό για την υγεία μας, στο οποίο συμμετέχουμε όλοι μαζί. Στην καλλιέργεια ομαδικότητας και δημιουργικότητας, μιας και οι μαθητές μόνοι τους ή και μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους , μπορούν εκτός του να αντιγράψουν και να εφαρμόσουν μια χορογραφία που έχουν βρει στο διαδίκτυο, να δημιουργήσουν μια δική τους χορογραφία.

Χρόνος δράσης

Σεπτέμβριο - Ιούνιο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 13


Videos 3

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας