Η ιστορία της Λίνας

menu
Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία
Το 5ο 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών «Πηνελόπη Δέλτα» ανήκει στη Διεύθυνση Π.Ε. Πέλλας. Τα τελευταία επτά χρόνια διευθυντής είναι ο κ. Κωνσταντίνος Αλβανός. Βρίσκεται στην ανατολική άκρη της πόλης σε μια σχετικά νεόδμητη περιοχή, η οποία οικοδομήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια. Έχει ένα πολύ καλό κοινωνικό - οικονομικό και μορφωτικό υπόβαθρο μαθητών με μορφωμένους γονείς, εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και εύπορους αγρότες. Το ποσοστό των μαθητών από οικογένειες μεταναστών είναι πολύ μικρό και καθώς τα παιδιά αυτά είναι δεύτερη ή τρίτη γενιά στη χώρα μας, είναι πλήρως προσαρμοσμένα και δεν έχουν προβλήματα γλώσσας και αλλαγής περιβάλλοντος. Οι γονείς των μαθητών ενδιαφέρονται πολύ για τη μόρφωση των παιδιών τους και είναι πολύ κοντά στις δραστηριότητες του σχολείου. Το σχολείο έχει πολύ καλή υλικοτεχνική υποδομή και άφθονα αναλώσιμα υλικά για μια όμορφη και δημιουργική σχoλική ζωή. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχει έναν διευθυντή που εμπνέει, προωθεί και στηρίζει τις δράσεις των εκπαιδευτικών, δημιουργώντας ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, που φυσικά λειτουργεί προς όφελος των μαθητών.
Κωνσταντίνος Αλβανός
Επικοινωνία με σχολείοΕδώ δείτε και ακούστε: "Η ιστορία της Λίνας"
Ένα αδέσποτο κουταβάκι φιλοξενείται σ΄ ένα σχολείο μέχρι να υιοθετηθεί.
https://read.bookcreator.com/Lsb1jC8OZZeKjnoPpASymWGLLMV2/ZhXx2NlLQamTtMnze-5mTA
Το φιλοζωικό μας πρόγραμμα ξεκίνησε με αφορμή:
1)Τα αδέσποτα που κυκλοφορούν στην άκρη της πόλης όπου βρίσκεται το σχολείο μας και στον Πλατανότοπο όπου πηγαίνουμε τακτικά για αθλητικές εκδηλώσεις και φυσιολατρικές εξορμήσεις. Πολλές φορές βλέπουμε αγέλες αδέσποτων σκύλων σε δρόμους γύρω από το σχολείο. Αλλά και μεμονωμένα αδέσποτα σκυλιά, που ζουν στην περιοχή μας και ταΐζονται από φιλόζωους, έρχονται το πρωί για να μπούνε στο προαύλιο του σχολείου την ώρα της πρωινής προσέλευσης. Παρόλες τις αγαθές διαθέσεις τους για παιχνίδι, αναγκαζόμαστε να τα διώχνουμε. Τέλος στο σχολείο μας εμφανίστηκαν κατά καιρούς πεινασμένα αδέσποτα σκυλάκια και γατάκια. Από τη μια μας δημιούργησαν συναισθήματα θλίψης και θέλαμε να τα βοηθήσουμε από την άλλη δεν επιτρέπουμε στα παιδιά να τα αγγίζουν προστατεύοντας έτσι την υγεία τους. Αυτός ήταν ένας ακόμη λόγος να μάθουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε νόμιμα και σωστά να βοηθήσουμε ένα αδέσποτο χωρίς να κινδυνέψει ούτε αυτό ούτε εμείς.
2)Τα ερωτήματα που απασχολούν την μαθητική και ευρύτερη κοινότητα του σχολείου μας διότι οι ισορροπίες συμβίωσης έχουν διαταραχθεί: Άνθρωποι θύματα σκύλων και σκυλιά θύματα ανθρώπων. Ποιος φταίει για την αύξηση των αδέσποτων; Τι ορίζει ο νόμος για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, του Δήμου, των φιλοζωικών σωματείων; Πώς μπορεί να μειωθεί το πρόβλημα των αδέσποτων ή και να εξαλειφθεί;
3)Τα λογοτεχνικά κείμενα στα βιβλία Γλώσσας όλων των τάξεων που έχουν φιλοζωικό περιεχόμενο
4)Το πρώτο αδέσποτο κουταβάκι που βρέθηκε ένα πρωί εγκαταλελειμμένο μέσα σ΄ ένα χαρτόκουτο στο πάρκινγκ του σχολείου μας. Ήταν η μικρούλα Ρόζα! Ο τρόμος στα μάτια της, το τρέμουλο του κορμιού της από τον φόβο, η θλιβερή της εικόνα, η τεράστια πείνα της και η λαχτάρα της για φροντίδα και στοργή σόκαρε εκπαιδευτικούς και μαθητές… Ήταν η ανάγκη της μικρής Ρόζας για αγάπη και επιβίωση τόσο μεγάλη που έκανε το κλικ, σε άλλους λιγότερο και σε άλλους περισσότερο, να ασχοληθούμε με ένα φιλοζωικό πρόγραμμα. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει 10 χρόνια.
Οι μαθητές μας αλλάζουν αλλά εμείς συνεχίζουμε να φυτεύουμε σποράκια φιλοζωίας στις αγνές ψυχές τους με σκοπό να αλλάξουμε τον κόσμο. Τον κόσμο των αδέσποτων ζώων και τον κόσμο των ανθρώπων.
Οι μαθητές μας περιμένουν κάθε χρόνο με ενθουσιασμό να ξεκινήσει το φιλοζωικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν με μεγάλη χαρά και ενδιαφέρον! Τα φιλοζωικά μας προγράμματα με μεγάλη ποικιλία δράσεων σε όλους τους τομείς εμπλουτίζονται κάθε χρονιά με νέες δράσεις βγαλμένες μέσα από τις ανάγκες της επικαιρότητας τόσο της μικρής μας πόλης όσο και της χώρας μας ευρύτερα.
Μέσα από δράσεις λοιπόν καταφέραμε να δώσουμε απάντηση στα ερωτήματα:
1) Ποιος φταίει για την μεγάλη αύξηση των αδέσποτων;
2) Πού και πώς ζουν;
3) Γιατί βρίσκονται ανάμεσά μας;
4) Τι κίνδυνοι υπάρχουν για την ασφάλεια και την υγεία μας;
5) Τι μπορεί να γίνει για να σταματήσουν να αυξάνονται τόσο;
6) Ποιοι παράγοντες εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του προβλήματος;
7) Τι προβλέπει η νέα νομοθεσία για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα;
8) Τι μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του και τι όλοι μαζί για να λυθεί το πρόβλημα των αδέσποτων;
9) Με ποιον και πώς θα συνεργαστούμε για να αλλάξουμε τη ζωή ενός αδέσποτου;
10) Τι κάνουμε αν είμαστε μάρτυρες κακοποίησης ή εγκατάλειψης ζώου;
11) Τι κάνουμε αν βρούμε ένα χαμένο ζώο (που ίσως αποδειχθεί αδέσποτο);
Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργαζόμαστε με:
* Τον Δήμο Πέλλας και ιδιαίτερα με τον αντιδήμαρχο περιβάλλοντος και το τμήμα διαχείρισης αδέσποτων.
* Τα δύο φιλοζωικά σωματεία της πόλης μας «Σύλλογος Αδέσποτων Γιαννιτσών Δήμου Πέλλας» και «Αγάπη για τα Ζώα» αλλά και με φιλοζωικά σωματεία των γύρω πόλεων.
* Τον υπεύθυνο κτηνίατρο – συνεργάτη του Δήμου Πέλλας.
* Εκπαιδευτές σκύλων συντροφιάς της πόλης μας.
* «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ - GREEK GUIDE DOGS CENTER».
* Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.) Θεσσαλονίκης
* Τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας
* Άλλα σχολεία της περιοχής μας σε συνεργατικές φιλοζωικές δράσεις
Τώρα μπορούμε να είμαστε περήφανοι ότι το σχολείο μας έχει μια ανεβασμένη φιλοζωική κουλτούρα, η οποία έχει μεταφερθεί και στους κατοίκους της περιοχής μας! Πώς καταφέραμε αυτή τη διάχυση;
Το καταφέραμε μέσω:
*Των μαθητών που λειτούργησαν ως πολλοί μικροί πυρήνες φιλοζωικών ιδεών και πρακτικών
*Των δημοσιεύσεων μας στις ιστοσελίδες του σχολείου (Sch.gr και Facebook) αλλά και της τοπικής κοινωνίας
*Των φυλλαδίων και ερωτηματολόγιων που στέλνουμε στους γονείς για θέματα του προγράμματος
*Των φιλοζωικών εκδηλώσεων που κάνουμε κάθε χρόνο στο σχολείο
*Των συνεργασιών μας με άλλα σχολεία της περιοχής μας
*Των συμμετοχών μας σε ημερίδες του Δήμου Πέλλας και του ΙΕΠ
*Της συνεχούς επικοινωνίας και συνεργασίας μας με φορείς της τοπικής κοινωνίας
*Της κοινωνικής μας προσφοράς με υλική και πνευματική υποστήριξη των συλλόγων αδέσποτων
*Της συνεχούς και αδιάλειπτης φιλοζωικής μας δράσης
*Των συμμετοχών μας σε πανελλήνιους διαγωνισμούς
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]