menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

« Η Φύση αναπνέει μέσα απ’ την καρδιά μας»

« Η Φύση αναπνέει μέσα απ’ την καρδιά μας»
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

Το μαθητικό δυναμικό του σχολείου μας, αποτελείται από 50% ποσοστό μαθητών Ρομά, 20% Αλλοδαπών και το υπόλοιπο ποσοστό από μαθητές που προέρχονται στην πλειοψηφία τους από αγροτικό οικογενειακό περιβάλλον χωρίς τα ΄΄γράμματα΄΄ να αποτελούν προτεραιότητα. Εδώ και κάποια χρόνια υιοθετήσαμε συνθήκες Απελευθερωτικής παιδείας κατά την έννοια που της δίνει ο Freire, αυτή του «ουσιαστικού καλέσματος του σχολείου, προς τους μαθητές του, (τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς, την τοπική κοινότητα, ) να συμμετέχουν στη χαρά της δημιουργίας αφού τους εξασφαλίσει τα εργαλεία» . Σ' αυτά τα πλαίσια συμμετέχουμε σε προγράμματα Erasmus+, έχουμε αναγάγει τη θεατρική και εικαστική αγωγή, την περιβαλλοντική και αειφορική εκπαίδευση σε πολυεργαλεία Άτυπης Μάθησης και καλλιέργειας πολιτισμού, κοινωνικής παρέμβασης και δράσης καθώς και αποδοχής της ετερότητας.


Διευθυντής Σχολείου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΑΒΟΣ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Αναφερόμενοι στη βιώσιμη ανάπτυξη εννοούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, χωρίς να αφαιρούμε τη δυνατότητα των επόμενων γενιών να καλύψουν τις δικές τους μελλοντικές ανάγκες.  Έτσι, μέσα από την ανακύκλωση και την επανάχρηση ικανοποιούνται οι ανάγκες που έχουμε, χωρίς να επιβαρύνουμε τις επόμενες γενιές με τα απόβλητα μας.  Γι’ αυτό τον λόγο τα θέματα της ανακύκλωσης και της επανάχρησης γίνονται το κατάλληλο εργαλείο και μέσο για την εκπαίδευση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μέσα απ’ τα πεδία δράσης που μας πρόσφεραν οι συμμετοχές μας σε σχετικά και αλληλοσυμπληρούμενα προγράμματα (Erasmus+, Σχολικών δραστηριοτήτων, Επιμορφωτικών προγραμμάτων με δημιουργία εργαστηρίων και ανάπτυξη project …) ασχοληθήκαμε με πολλές πτυχές του θέματός μας, έχοντας ως βασικό άξονα πορείας το τρίπτυχο: Μείωση-Ανακύκλωση-Επαναχρησιμοποίηση. Έτσι έχουμε δημιουργήσει ένα γεμάτο πορτφόλιο που περιέχει δράσεις και πρωτοβουλίες μας (δημιουργία έργων τέχνης, land art, παιχνιδιών, κατασκευή καπέλων και ρούχων, πρακτικών και χρηστικών αντικειμένων, όλα τα παραπάνω με χρήση φυσικών, ανακυκλώσιμων και επαναχρησιμοποιούμενων υλικών), αλλά και κοινωνικές παρεμβάσεις μας (δημιουργίες με διαφόρων ειδών καπάκια, τα οποία, μετά την έκθεση και προβολή τους, δόθηκαν μαζί με δεκάδες κιλά ακόμη σε σχετικό φορέα της περιοχής μας για την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου ) κ.λ.π.

Επειδή, ωστόσο, πιστεύουμε ότι η ανακύκλωση είναι πάνω απ’ όλα και θέμα πολιτισμού αποφασίσαμε να κλείσουμε έναν κύκλο δράσεων με τη δημιουργία ενός θεατρικού δρώμενου, μέσω του οποίου επιχειρήσαμε μια ολιστική και πολυπρισματική προσέγγιση της ανακύκλωσης, επανάχρησης και κατ’ επέκταση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής. Αυτή ακριβώς την προσπάθειά μας, που αποτελεί ένα αυτόνομο τμήμα των συνολικών δράσεών μας, αποφασίσαμε να καταθέσουμε στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.


Στόχος δράσης

Ο σκοπός της δράσης μας είναι οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν γύρω από τα θέματα της ανακύκλωσης και της επανάχρησης. Συγκεκριμένα οι στόχοι μας είναι να πληροφορηθούν για την έννοια και τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης, για το σήμερα και το αύριο του πλανήτη και να αισθανθούν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Να οικοδομήσουν την γνώση για την διαδικασία της ανακύκλωσης, τον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών, ώστε να είναι σε θέση να κάνουν ανακύκλωση και οι ίδιοι και να την προωθούν και στους υπόλοιπους, συμμετέχοντας στην υιοθέτηση και εμπέδωση μιας περιβαλλοντικής υπεύθυνης και αειφορικής συμπεριφοράς. Τέλος, να μάθουν τη θεωρία να την κάνουν καθημερινή πρακτική, δημιουργώντας και αξιοποιώντας οι ίδιοι, οτιδήποτε, με μια πρώτη ματιά, θεωρείται άχρηστο υλικό και σκουπίδι, δίνοντάς του, ίσως, μια δεύτερη ευκαιρία ζωής και σ΄αυτόν τον στόχο να αξιοποιούν ως εργαλείο και μέσο την τέχνη με κάθε της μορφή.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (2)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας