menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3ο Νηπιαγωγείο Ιαλυσού

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Η Φιλοζωία είναι πολιτισμός

Η Φιλοζωία είναι πολιτισμός
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

3ο Νηπιαγωγείο Ιαλυσού

Το 3ο Νηπιαγωγείο Ιαλυσού είναι ένα σχολείο που απέχει 4 χλμ από το κέντρο της πόλης της Ρόδου,βρίσκεται ανατολικά του κόλπου Ιαλυσού,σε μια καταπράσινη τοποθεσία .Πρόκειται για ένα νηπιαγωγείο, με μαθητικό δυναμικό 57 μαθητών,στο οποίο λειτουργεί και τμήμα ένταξης.


Διευθυντής Σχολείου

Κατσιαρδή Ευαγγελία

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Τα παιδιά του 1ου τμήματος, στο 3ο  Νηπιαγωγείο Ιαλυσού, με τη συνεργασία εκπαιδευτικού και γονέων, συμμετείχαν σε εθελοντική δράση κατασκευής ταίστρας και ποτίστρας για τα αδέσποτα γατάκια που βρίσκονταν κοντά στο σχολείο τους. Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Προστασίας Αδέσποτων Ζώων ( 4 Απριλίου),τα παιδιά αρχικά ομαδοποίησαν στο τα δεσποζόμενα από τα αδέσποτα με εικόνες από το διαδίκτυο. Στη συνέχεια, παρατηρήσαμε τα συναισθήματα των ζώων και ακολούθησε συζήτηση για αυτά και για το λόγο που τα προκαλούν. Έμαθαν τις σωστές και λάθος συμπεριφορές και μίλησαν για την αγάπη ανάμεσα στα ζώα και τους ανθρώπους. Συζήτησαν για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα και πρότειναν τα δικά τους μηνύματα για την προστασία των αδέσποτων. Τρεις αδέσποτες γατούλες τριγυρνούσαν στην αυλή του σχολείου μας και έψαχναν φαγητό στα σκουπίδια. Τα παιδιά αποφάσισαν να δράσουν και να μην είναι παθητικοί θεατές. Πρότειναν και κατασκεύασαν με τη βοήθεια της κυρίας και των γονιών τους μια ταΐστρα και μια ποτίστρα για τους μικρούς τους φίλους. Φροντίζουν να έχουν πάντα καθαρό νερό και φαγητό. Παρατήρησαν όμως, ότι ο Δήμος έχει τοποθετήσει σε διάφορα σημεία της πόλης ταΐστρες και ποτίστρες, αλλά είναι άδειες και βρώμικες. Με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού έστειλαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιστολή, στην οποία έθεσαν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις για την προστασία και την φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Αποφάσισαν επίσης να αναλάβουν την ενημέρωση για την φροντίδα των αδέσποτων, σαν μελλοντικοί ενεργοί δημοκρατικοί πολίτες που σέβονται τα δικαιώματα και την ελευθερία των άλλων, έχουν αναπτύξει διαπολιτισμικές δεξιότητες, ενστερνίζονται τις αρχές της αρμονική συνύπαρξης και αγωνίζονται για αυτά. Δημιούργησαν μια αφίσα για την διάχυση του μηνύματος σε τοπική και ευρύτερη κοινωνία.


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές και οι μαθήτριες κατάφεραν να καλλιεργήσουν θετικές στάσεις και την εν συναίσθηση τους. Κατέκτησαν την γνώση με βιωματικό τρόπο και ευαισθητοποιήθηκαν απέναντι στα αδέσποτα ζώα και την φροντίδα τους. Ενημερώθηκαν για τις ευθύνες τους και ανέλαβαν δράση σε ρόλο ενεργού πολίτη για την προστασία των αδέσποτων. Τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα ήταν εμφανή και στις οικογένειες τους αφού ανακοίνωναν κάποιες αλλαγές στην ολομέλεια. Για παράδειγμα ανέφεραν ότι έδειχνα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα αδέσποτα είτε βάζοντας νερό και τροφή αν τα έβλεπαν να αναζητούν, είτε τροφοδοτώντας ταΐστρες και ποτίστρες του Δήμου. Αξιοσημείωτο είναι τους άρεσαν ιδιαίτερα οι δράσεις στον εξωτερικό χώρο, ενώ έδειχναν ιδιαίτερη ικανοποίηση κατά την διάρκεια διάχυσης του μηνύματος τους με την διανομή της αφίσας.



Συνεργασίες

Συνεργασία με το Δήμο Ρόδου, τον πρωτογενή τομέα – τμήμα κτηνιατρικής και αλιείας, τον αρμόδιο σύμβουλο μέριμνας αδέσποτων ζώων κ. Μιχάλη Θωμάτο.συνεργασία με τη  Φιλοζωική, διάσωση Ρόδου (ΜΚΟ). Συνεργασία της υπεύθυνης νηπιαγωγού με τους γονείς και κηδεμόνες των νηπίων, τον διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του 3ου Δημοτικού σχολείου Ιαλυσού, καθώς και την τοπική κοινωνία της πόλης.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Πάχου Αριστέα

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Η διάχυση αποτελεσμάτων έγινε με διανομή αφίσας στον κύριο Θωμάτο και με συνέντευξη μαζί του, σε φορείς και ιδιώτες της τοπική κοινωνίας της Ρόδου, αλλά και στα άλλα τμήματα του νηπιαγωγείου και στο 3ο Δημοτικό σχολείο Ιαλυσού. Επίσης, με δημοσίευση στον τύπο και στην ιστοσελίδα του σχολείου μας. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του προγράμματος στους γονείς του σχολείου μας σε συνδυασμό με τη γιορτή λήξης του σχολικού έτους.


Στόχος δράσης

Η καλλιέργεια θετικών στάσεων και εν συναίσθησης, η κατάκτηση της γνώσης με βιωματικό τρόπο και η συνεργασία με την οικογένεια και την τοπική κοινότητα. Βασική επιδίωξη ήταν να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά απέναντι στα αδέσποτα ζώα, να ενημερωθούν για τις ευθύνες όλων μας απέναντι σ’ αυτά και να αναλάβουν δράση για την προστασία τους.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, γονείς

Χρόνος δράσης

Οκτώβριος - Απρίλιος

Τόπος Δράσης

Νηπιαγωγείο, τοπική και ευρύτερη κοινωνία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 5



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας