Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
TO 2o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Με στόχο τη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης, μέσα από δράσεις που στηρίζονται στη συμμετοχή και στη συνεργασία ευαισθητοποιούμε παιδαγωγικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά τους μαθητές και τις μαθήτριές μας.
ΧΑΛΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
Επικοινωνία με σχολείοΤο κύριο θέμα του προγράμματος είναι η συναποτελεσματικότητα της εικόνας των εικαστικών έργων Ελλήνων και ξένων δημιουργών στην γνώση, την κατανόηση, την ερμηνεία, την ανάλυση και τη σύνθεση, την κριτική και δημιουργική σκέψη των μαθητών/τριών στη σύλληψη του μεγαλείου της ελληνικής επανάστασης του 1821.
Για την επιστήμη της Ιστορίας η εικόνα όπως και η γραπτή πηγή αποτελούν μέσο επικοινωνίας με το παρελθόν. Η συμβολή της εικόνας έχει αυξημένη βαρύτητα στη διδακτική διαδικασία. Οι μαθητές/τριες κατανόησαν το ιστορικό γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης αποτελεσματικότερα λόγω της αμεσότητας των εικόνων. Με τη βοήθεια των εικόνων απέκτησαν μια εικόνα της εξωτερικής εμφάνισης και των τρόπων συμπεριφοράς των δρώντων προσώπων και γενικότερα μιας συγκεκριμένης κατάστασης του παρελθόντος. Με την επεξεργασία των εικόνων δραστηριοποιήθηκαν κίνητρα μάθησης και οι μαθητές /τριες διαμόρφωσαν οι ίδιοι άποψη για το συγκεκριμένο γεγονός χωρίς εξωτερική παρέμβαση και χειραγώγηση.
Οι μαθητές/τριες ήρθαν σε επαφή με το γενικότερο ιστορικό πλαίσιο και τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής της Ελληνικής Επανάστασης. Απέκτησαν την ικανότατα της αποκωδικοποίησης του συμβολικού συστήματος της εικόνας. «Διάβασαν» τις εικόνες, τις επεξεργάστηκαν και κατανόησαν μέσα από το περιεχόμενό τους το μήνυμα που μετέφεραν. Ήρθαν σε επαφή με τον πραγματιστικό ρόλο της εικόνας (επιστήμη- πληροφόρηση). Ήρθαν σε επαφή με το νοηματικό ρόλο της εικόνας( τέχνη-αξιολόγηση). Ταυτίστηκαν με τις εποικοδομητικές και κοινωνικές θεωρίες μάθησης με την αναντικατάστατη θέση του ίδιου του μαθητή στην κατασκευή της γνώσης και τη σχέση της θέσης αυτής με το κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον.
Λόγω πανδημίας δεν έγιναν επισκέψεις. Αξιοποιήθηκαν οι ψηφιακές αναφορές του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, του Μουσείου Μπενάκη, της Βουλής των Ελλήνων, της Εθνικής Πινακοθήκης και της Εθνικής Πινακοθήκες-παράρτημα Ναυπλίου.
Συνεργασία με Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ Κορινθίας.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]