menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΤΟΥ 1821 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

TO 2o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Με στόχο τη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης, μέσα από δράσεις που στηρίζονται στη συμμετοχή και στη συνεργασία ευαισθητοποιούμε παιδαγωγικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά τους μαθητές και τις μαθήτριές μας.


Διευθυντής Σχολείου

ΧΑΛΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το κύριο θέμα του προγράμματος είναι η συναποτελεσματικότητα της εικόνας των εικαστικών έργων Ελλήνων και ξένων δημιουργών στην  γνώση, την κατανόηση, την ερμηνεία, την ανάλυση και τη σύνθεση, την κριτική και δημιουργική σκέψη των μαθητών/τριών στη σύλληψη του μεγαλείου της ελληνικής επανάστασης του 1821.  

Για την επιστήμη της Ιστορίας η εικόνα όπως και η γραπτή πηγή αποτελούν μέσο επικοινωνίας με το παρελθόν. Η συμβολή της εικόνας έχει αυξημένη βαρύτητα στη διδακτική διαδικασία. Οι μαθητές/τριες κατανόησαν το ιστορικό γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης αποτελεσματικότερα λόγω της αμεσότητας των εικόνων. Με τη βοήθεια των εικόνων απέκτησαν μια εικόνα της εξωτερικής εμφάνισης και των τρόπων συμπεριφοράς των δρώντων προσώπων και γενικότερα μιας συγκεκριμένης κατάστασης του παρελθόντος. Με την επεξεργασία των εικόνων δραστηριοποιήθηκαν κίνητρα μάθησης και οι μαθητές /τριες διαμόρφωσαν οι ίδιοι άποψη για το συγκεκριμένο γεγονός χωρίς εξωτερική παρέμβαση και χειραγώγηση.

 

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές/τριες ήρθαν σε επαφή με το γενικότερο ιστορικό πλαίσιο και τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής της Ελληνικής Επανάστασης. Απέκτησαν την ικανότατα της αποκωδικοποίησης του συμβολικού συστήματος της εικόνας. «Διάβασαν» τις εικόνες, τις επεξεργάστηκαν  και κατανόησαν μέσα από το περιεχόμενό τους το μήνυμα που μετέφεραν. Ήρθαν σε επαφή  με τον πραγματιστικό ρόλο της εικόνας (επιστήμη- πληροφόρηση). Ήρθαν σε επαφή  με το νοηματικό ρόλο της εικόνας( τέχνη-αξιολόγηση). Ταυτίστηκαν με τις εποικοδομητικές και κοινωνικές θεωρίες μάθησης με την αναντικατάστατη θέση του ίδιου του μαθητή στην κατασκευή της γνώσης και τη σχέση της θέσης αυτής με το κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον.

 



Συνεργασίες

Λόγω πανδημίας δεν έγιναν επισκέψεις. Αξιοποιήθηκαν οι ψηφιακές αναφορές του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, του Μουσείου Μπενάκη, της Βουλής των Ελλήνων, της Εθνικής Πινακοθήκης και της Εθνικής Πινακοθήκες-παράρτημα Ναυπλίου.

Συνεργασία με Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ Κορινθίας.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΧΑΛΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΕ70 ΛΟΥΚΙΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΕ08 ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕ70

Στόχος δράσης

Οι μαθητές/τριες, να :  Έρθουν σε επαφή με το γενικότερο ιστορικό πλαίσιο και τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής της Ελληνικής Επανάστασης.  Να αποκτήσουν την ικανότατα της αποκωδικοποίησης του συμβολικού συστήματος της εικόνας.  Να μπορούν να διαβάζουν τις εικόνες και να κατανοούν το περιεχόμενό τους.  Να επεξεργάζονται τις εικόνες και να κατανοούν τα μηνύματα που μεταφέρουν.  Να έρθουν σε επαφή με τον πραγματιστικό ρόλο της εικόνας (επιστήμη- πληροφόρηση)  Να έρθουν σε επαφή με το νοηματικό ρόλο της εικόνας( τέχνη-αξιολόγηση)  Να ταυτιστούν με τις εποικοδομητικές και κοινωνικές θεωρίες μάθησης με την αναντικατάστατη θέση του ίδιου του μαθητή στην κατασκευή της γνώσης και τη σχέση της θέσης αυτής με το κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον.

Χρόνος δράσης

Δεκέμβριος έως Μάρτιος 2021

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας