menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Γυμνάσιο Νεάπολης Λασιθίου

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Η ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΑΦΟΡΜΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ

Η ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΑΦΟΡΜΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Γυμνάσιο Νεάπολης Λασιθίου

Το Γυμνάσιο Νεάπολης κτίστηκε την εποχή του Αδοσίδη Πασά και αρχικά προοριζόταν για νοσοκομείο , στέγασε όμως το γυμνάσιο που λειτούργησε από το 1876. Η πρώτη γυμνασιακή τάξη , που συστάθηκε τότε από τη δημογεροντία Λασιθίου, λειτούργησε ως το 1981 προσαρτημένη στο Σχολαρχείο της Νεάπολης. Στη μακραίωνη ιστορία του δέχθηκε αρκετές αλλαγές τόσο ως προς τον αριθμό των τάξεων , από τις οποίες αποτελούνταν όσο και ως προς την ονομασία του. Το σχολείο βρίσκεται σε μια κωμόπολη, τη Νεάπολη, κοντά (15 km) στον Άγιο Νικόλαο, πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου. έχει 10 τμήματα γενικής παιδείας, τμήμα ένταξης, παράλληλη στήριξη και ΕΔΕΑΥ. Το μαθητικό δυναμικό αποτελείται από μαθητές-τριες διαφορετικών κοινωνικο-οικονομικών στρωμάτων. Όραμα του σχολείου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες απαραίτητες για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα, να διαμορφώσουν κριτική στάση και ενεργό συμμετοχή στα κοινά , να κοινωνικοποιηθούν με αποδοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα.


Διευθυντής Σχολείου

Χαβάκης Γεώργιος

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, στο πλαίσιο του μαθήματος Δραματική ποίηση, έρχονται σε επαφή με ένα σπουδαίο κείμενο, την «Ελένη» του Ευριπίδη. Στη συγκριμένη τραγωδία παρατηρούμε πως δεν είναι πάντα τα φαινόμενα αυτά που πρέπει να καθορίζουν τη δράση μας, μα η εξέταση τους σε βάθος μέχρι να φανεί η αλήθεια.

Αυτό προσπαθήσαμε να εξετάσουμε και στην τρίτη σκηνή του δεύτερου επεισοδίου και πιο συγκεκριμένα στους στίχους 925-926  με την αντίθεση που υπάρχει, καθώς ο Μενέλαος από τη μια ορκίζεται αγάπη στην Ελένη και από την άλλη, προκειμένου να μείνει για πάντα «δική του» της προτείνει να τη σκοτώσει κι έπειτα να αυτοκτονήσει. Καθώς στην τραγωδία αυτή βρίσκονται αντιμέτωποι ο κόσμος της πραγματικότητας και ο κόσμος της ψευδαίσθησης, ο Ευριπίδης οδηγεί τους θεατές- αναγνώστες να προχωρήσουν σε δικούς τους προβληματισμούς.

Έτσι λοιπόν, εξετάσαμε πιο προσεκτικά τους συγκεκριμένους στίχους και κάναμε κάποιους συνειρμούς για ένα σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα την έμφυλη βία που συχνά έχει ως κατάληξη τις γυναικοκτονίες.

Οι σκέψεις και οι προβληματισμοί τριών μαθητριών της Γ  τάξης συνοδεύτηκαν από εικόνες που αντλήθηκαν από το διαδίκτυο και μετατράπηκαν σε ένα e-book.  https://flipbookpdf.net/web/site/bcec532b87d427b586f860e98682de23579ff887202204.pdf.html


ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Στόχος δράσης

Να ανιχνεύσουν μέσα στην τραγωδία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας