menu

Σύνδεση | Εγγραφή

4ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, Δημοτικό Σχολείο Ροδολίβους Σερρών

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

Η Έξυπνη Τάξη ως Μοντέλο Βιώσιμης Τεχνολογίας

Η Έξυπνη Τάξη ως Μοντέλο Βιώσιμης Τεχνολογίας
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

4ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, Δημοτικό Σχολείο Ροδολίβους Σερρών

-


Διευθυντής Σχολείου

Αναγνωστίδου Μαρία - Μπιριντζή Ελένη

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και η αλλαγή του κλίματος προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Οι δραστηριότητες όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, η αποψίλωση των δασών και η κτηνοτροφία αυξάνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση αυτών των εκπομπών και την προσαρμογή στις αλλαγές του κλίματος μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Έξυπνη Τάξη, μία μακέτα, που δημιουργήσαμε με τους μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών και του Δημοτικού Σχολείου Ροδολίβους Σερρών είναι ένα παράδειγμα πρωτοβουλίας για την προώθηση της βιώσιμης τεχνολογίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Με τη χρήση αισθητήρων και αυτοματισμών μέσω του Microbit, η Έξυπνη Τάξη αντιδρά αυτόματα στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, προσφέροντας μια περιβαλλοντικά φιλική και ενεργειακά αποδοτική λύση.

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών ασχολήθηκε με την εξοικονόμηση του πετρελαίου κυρίως τους χειμερινούς μήνες, προγραμματίζοντας τον αισθητήρα να ελέγχει την θερμοκρασία μέσα στην Έξυπνη Τάξη και αναλόγως την τιμή της θερμοκρασίας να ανάβουν ή να σβήνουν αυτόματα τα ηλεκτρικά σώματα. Αντίστοιχα, το Δημοτικό Σχολείο Ροδολίβους ασχολήθηκε με την εξοικονόμηση ρεύματος. Οι μαθητές προγραμμάτισαν τον αισθητήρα και ανάλογα την φωτεινότητα της τάξης, αυτόματα άναβαν ή έσβηναν τα φώτα. Προς έκπληξή τους οι μαθητές και των δύο σχολείων αντιλήφθηκαν πως το ένα σχολείο δίνει λύση στο πρόβλημα του άλλου. Το 4ο Δημοτικό Σχολείο είναι ένα μικρό σχολείο στην καρδιά της πόλης των Σερρών περιτριγυρισμένο από πολυκατοικίες. Το φως του ήλιου σπάνια μπαίνει μέσα στις τάξεις. Αντίθετα το Δημοτικό Σχολείο Ροδολίβους είναι ένα πολύ μεγάλο σχολείο, το οποίο είναι αδύνατο να θερμανθεί αποτελεσματικά τον χειμώνα. Οι μαθητές με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση αντάλλαξαν στα πλαίσια της συνεργασίας τους τις εργασίες, δίνοντας λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα σχολεία τους.

 Στη συνέχεια, αξιοποιώντας τον εξοπλισμό Arduino που μας προμήθευσε το Ίδρυμα Λαμπράκη κατά τη συμμετοχή μας στο εθνικό πρόγραμμα ¨Ενεργώ για τον Πλανήτη¨, η Έξυπνη Τάξη απέκτησε το δικό της μετεωρολογικό σταθμό. Οι μαθητές μπορούν και παρακολουθούν την υγρασία, την ατμοσφαιρική πίεση, τη θερμοκρασία και την φωτεινότητα - ηλιοφάνεια της τάξης. Επιπλέον, με το Science School Air Quality IoT οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την ποιότητα του αέρα μέσα στην Έξυπνη Τάξη. Μικροσωματίδια, Μονοξείδιο του Άνθρακα, Διοξείδιο του Άνθρακα και άλλες βλαβερές ουσίες μετρήθηκαν σε διάφορα σημεία. Το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν εξαιρετικά έντονο και οδηγηθήκαμε στη συνεργασία πέντε διαφορετικών Δημοτικών Σχολείων, από διαφορετικές περιοχές του νομού Σερρών, όπου οι μαθητές έκαναν μετρήσεις στη δική τους περιοχή και εξήγαγαν τα δικά τους συμπεράσματα. Μετρήσεις έγιναν στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, στο Δημοτικό Σχολείο Ροδολίβους Σερρών, στο Δημοτικό Σχολείο Πρώτης Σερρών, στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μπάφρας Σερρών, στο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκώμης Σερρών (βρίσκονται που στους πρόποδες του όρους Παγγαίου) και κατά την επίσκεψή μας στη λίμνη Κερκίνη. Δεν έλειψαν βέβαια οι στιγμές που οι μαθητές έκαναν τα δικά τους πειράματα με διάφορα χημικά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας και στο σχολείο όπως για παράδειγμα αντισηπτικά, καθαριστικά, διορθωτικά ακόμα και με καπνό από τσιγάρο από περαστικό και κατέγραψαν τα ίδια τα παιδιά τις μετρήσεις. Η αίσθηση των μικρών μαθητών να παρατηρούν τις επικίνδυνες ουσίες να αυξάνονται σταδιακά στον μετρητή και αυτόματα ο μετρητής να μας προειδοποιεί για ακατάλληλο περιβάλλον ήταν καθηλωτική.

Το Α΄ μέρος της εργασίας μας, δηλαδή τους αυτοματισμούς που ανέπτυξαν οι μαθητές με τους μικρουπολογιστές Microbit, τις προτεινόμενες λύσεις μας και το όλο εγχείρημά μας, το παρουσιάσαμε στο 16ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 στη Θεσσαλονίκη στο ΝΟΗΣΙΣ - ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ. Ο Δήμος Αμφίπολης, πάντα συμπαραστάτης των σχολείων της περιοχής του, μετέφερε τους μαθητές στη Θεσσαλονίκη με δική του πρωτοβουλία, συμμετέχοντας και ενισχύοντας με τα δικά του μέσα την προσπάθειά μας.  Η εργασία των παιδιών έλαβε πολύ θετικά σχόλια από το Προεδρείο του Συνεδρίου - τόσο για το περιεχόμενο, όσο και για τον τρόπο παρουσίασης. 

Το Β΄ μέρος της εργασίας μας, στο οποίο εγκαταστήσαμε τον μετεωρολογικό σταθμό και με αυτό τον τρόπο αναβαθμίσαμε και την μακέτα της Έξυπνης Τάξης, μαζί με τις μετρήσεις και τα συμπεράσματά μας, θα το παρουσιάσουμε στην ετήσια εκδήλωση του ΜΑΘΗΤΟΚΟΣΜΟΥ 2024 που θα πραγματοποιηθεί 23 Μαΐου 2024 στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.

Σκοπός όλου αυτού του εγχειρήματος ήταν οι μαθητές με τις ιδέες τους να προτείνουν λύσεις που συμβάλλουν αποτελεσματικά στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και συγχρόνως να εμπλακούν  στην προώθηση της ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον, για το κλίμα, για την κλιματική αλλαγή, στην εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο.


Αποτελέσματα / επίδραση

Στην αρχή της εργασίας μας, συμφωνήθηκε η συνεργασία μόνο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών με το Δημοτικό Σχολείο Ροδολίβους Σερρών, όπου τα παιδιά ασχολήθηκαν με την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος και πρότειναν ενεργειακά αποδοτικούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, επιλύοντας το ένα σχολείο τα προβλήματα του άλλου. Μόνο και μόνο ότι μαθητές από δύο διαφορετικά σχολεία συνεργάστηκαν και αντάλλαξαν τις εργασίες τους θεωρήσαμε ότι έπρεπε να διαδοθεί και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για την κοινωνίας μας. Γι αυτό το λόγο, οδηγηθήκαμε και ζητήσαμε την βοήθεια και την επικοινωνία από δημόσιους φορείς ώστε να μας στηρίξουν και να παρουσιάσουμε την εργασία μας εκτός Νομού Σερρών, στο ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη, κατά το 16ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής. Το αμφιθέατρο ήταν γεμάτο, το χειροκρότημα θερμό και τα σχόλια από το Προεδρείο του Συνεδρίου εξαιρετικά. Το πρώτο βήμα για τη διάδοση της ιδέας μας αλλά και της εξαιρετικής συνεργασίας μας είχε πραγματοποιηθεί. Δεν σταματήσαμε όμως εδώ.

Στην πορεία, προμηθευτήκαμε από το εθνικό πρόγραμμα "Ενεργώ για τον Πλανήτη", κατάλληλο εξοπλισμό, στήσαμε έναν μετεωρολογικό σταθμό και τα ίδια τα παιδιά ένιωσαν την ανάγκη και πρότειναν να αναβαθμίσουμε τη μακέτα της Έξυπνης Τάξης και να εμπλέξουμε και άλλα σχολεία του Νομού Σερρών προκειμένου να έχουμε πιο αξιόπιστα αποτελέσματα στα πειράματα και τις μετρήσεις μας. Ουσιαστικά είχαμε πλέον την Έξυπνη Τάξη v2.0 ενισχυμένη με τον μετεωρολογικό σταθμό της. Συνολικά πάνω από 200 μαθητές του Νομού Σερρών που ενεπλάκησαν στην εργασία αυτή, ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στη Θεσσαλονίκη, δημόσιοι φορείς, γονείς, σύλλογοι εκπαιδευτικών ενημερώθηκαν για τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, ενημερώθηκαν για την κλιματική αλλαγή και τι την προκαλεί και θέλουμε να πιστεύουμε πως ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με την προστασία του κλίματος, του περιβάλλοντος και τελικά του πλανήτη μας. Και πάλι δε θα σταματήσουμε εδώ. Επόμενος σταθμός μας ο ΜΑΘΗΤΟΚΟΣΜΟΣ 2024 στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στις 23 Μαΐου 2024 όπου θα συναντήσουμε μαθητές από όλα τα σχολεία των Σερρών.

Τέλος, είναι απολύτως αναγκαίο να τονίσουμε πως η εργασία μας πέρα από το θεωρητικό υπόβαθρο, περιέχει μετρήσεις, περιέχει αριθμούς. Και οι αριθμοί δεν λένε ψέματα ποτέ. Οι μαθητές είδαν με τα μάτια τους πως κατά τη χρήση του γνωστού σε όλους διορθωτικού υγρού, ο μετρητής αυτόματα έδειξε ακατάλληλο τον αέρα που αναπνέουμε. Οι μαθητές είδαν με τα μάτια τους πως κατά το σφουγγάρισμα της τάξης από την καθαρίστρια, ο μετρητής αυτόματα έδειξε ακατάλληλο τον αέρα που αναπνέουμε. Δεν μπορούμε καν να περιγράψουμε την έκπληξη όλων όταν για πρώτη φορά είδαν τα παιδιά ότι ανέπνεαν μονοξείδιο του άνθρακα όταν ένας περαστικός κάπνισε κοντά μας. Ο μετρητής κοκκίνησε και χτύπησε συναγερμός. Όλα αυτά οι μαθητές τα γνώριζαν στην θεωρία. Τώρα όμως τα βίωσαν…τα μέτρησαν…  Συνεργασίες

4ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών

Δημοτικό Σχολείο Ροδολίβους Σερρών

Δημοτικό Σχολείο Νέας Μπάφρας Σερρών

Δημοτικό Σχολείο Πρώτης Σερρών

Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκώμης Σερρών

εθνικό πρόγραμμα "Ενεργώ για τον Πλανήτη" - Ιδρυμα Λαμπράκη

Δήμος Αμφίπολης

Δήμος Σερρών - ΔΗΠΕΘΕ - Μαθητόκοσμος 2024 - Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ν. Σερρών Εμ. Παπάς

ΝΟΗΣΙΣ - ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Σύλλογος γονέων Δημοτικού Σχολείο Ροδολίβους

Σύλλογος γονέων 4ου Δημοτικού Σχολείο Σερρών


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Σιδηροπούλου Αναστασία

Στόχος δράσης

• Ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση για την προστασία του περιβάλλοντος, • Ενημέρωση για την κλιματική αλλαγή και τί την προκαλεί, • Χρήση και λειτουργία επιστημονικού εξοπλισμού, • Καταγραφή μετρήσεων και Εξαγωγή Συμπερασμάτων, • Επίλυση Προβλημάτων, • Ανάπτυξη κριτικής σκέψης και ικανότητας, • Συνεργατικότητα, • Γνωριμία με προγραμματιστικά περιβάλλοντα, • Προγραμματισμός σε περιβάλλον Microbit και Arduino, • Επικοινωνία με επίσημους φορείς, • Παρουσίαση αποτελεσμάτων.

Χρόνος δράσης

Φεβρουάριος 2024 - Μάιος 2024

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 13


Videos 2

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας