menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙΟΥ- ΛΑΡΙΣΑΣ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Η διαδήλωση των ζώων!

Η διαδήλωση των ζώων!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Μέσα από την ενότητα 'Ζώα σε χειμερία νάρκη', μάθαμε για τα ζώα πώς ζουν, πού κοιμούνται το Χειμώνα, τι τρώνε και μπήκαμε στη θέση τους με μουσικοκινητικά παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες ώστε να καταλάβουμε από τι κινδυνεύουν, τι χρειάζονται για να επιβιώσουν και τι θα ήθελαν από τους ανθρώπους αν μπορούσαν να μας μιλήσουν.

Με τη μέθοδο του καταιγισμού ιδεών τα παιδιά μέσα από κατάλληλες ερωτήσεις και επίδειξη φωτογραφιών και σχετικών βίντεο, εξέφρασαν σκέψεις, απόψεις:

  • Που ζούνε τα ζώα;
  • Που τους αρέσει να κάνουν τις φωλιές τους;
  • Τι τρώνε;
  • Αν δεν βρούν τροφή τι θα κάνουν;
  • Τι τους ενοχλεί πιο πολύ και γιατί;

Μέσα από το εποπτικό υλικό διαπίστωσαν πχ πόσο κακό μπορούν οι άνθρωποι να κάνουν στις λίμνες και τα ποτάμια ρίχνοντας απόβλητα και μολύνοντας έτσι το πολύτιμο νεράκι!

Παίξαμε παιχνίδια, πετάξαμε σαν νυχτερίδες και προσπαθήσαμε να βρούμε σπηλιές για να κοιμηθούμε.. Οι άνθρωποι όμως ερχόταν για να πάρουν τις πέτρες από τη σπηλιά μας και μας την κατέστρεφαν..Πηδήξαμε σαν βατραχάκια και ψάξαμε να βρούμε λιμνούλες για να κάνουμε βουτιές και να βρούμε να φάμε κανένα κουνουπάκι! Αλλά οι άνθρωποι είχαν μολύνει το νερό με χημικά… Οι αρκούδες που τρώνε τα πάντα έτρωγαν μέχρι και πλαστικές σακούλες που οι άνθρωπο πετάνε παντού! Με τον τρόπο αυτό κινδυνεύουν πολύ! Όλα τα ζώα είχαν κάτι να πούνε από τη δική τους πλευρά..Όλα βέβαια συμφώνησαν ότι οι άνθρωποι κάνουν κακό με το που κόβουν πολλά ξύλα και δέντρα από τα δάση που είναι το σπίτι των ζώων και η ‘ανάσα’ των ανθρώπων!

Έτσι φτιάξαμε με ανακυκλώσιμα υλικά ζωάκια και καταγράψαμε τις πιθανές τους επιθυμίες. 

Φτιάξαμε μάσκες και γίναμε ο καθένας το αγαπημένο του ζωάκι. 

Αποφασίσαμε να κάνουμε μια ειρηνική διαδήλωση στο δάσος χορεύοντας. 

Καταγράψαμε τα αιτήματα μας σε πλακάτ από χαρτί ανακυκλώσιμο και ξεκινήσαμε με την ελπίδα να μας ακούσουν και οι κυνηγοί και όλοι οι άνθρωποι που ταράζουν τον ύπνο των ζώων και κάποια από αυτά απειλούνται και με εξαφάνιση!

Επιπλέον φωτογραφίες και πληροφορίες για τη δράση μας, μπορείτε να βρείτε στην επίσιμη ιστοσελίδα του σχολείου.


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά με ενθουσιασμό συμμετείχαν σε όλες τις δραστηριότητες και τους δόθηκε η ευκαιρία να καταλάβουν πόσο τα ζώα είναι όλα χρήσιμα για τη ζωή στον πλανήτη σαν αναπόσπαστο κομμάτι του οικοσυστήματος και δικαιούνται καλύτερης μεταχείρησης από μας . Τα πλακατ τα παιδιά τα πήραν στο σπίτι τους για να μεταφέρουν όλα όσα έμαθαν και αυτά που αποφάσισαν να κάνουν για να προστατέψουν τα ζώα, στους δικούς τους. Επίσης όλη η δραστηριότητα ανέβηκε και στα blongs του σχολείου όπου ανεβαίνουν όλες οι δραστηριότητες για να γίνεται η διάχυση αυτών των καλών πρακτικών στην κοινωνία.ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ροδόπη Γιαννακάκη, Αθηνά Ζιώγα

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Επικοινωνούμε τα μηνύματά μας διαδικτυακά για φέτος λόγω των ιδιέταιρων συνθηκών που διαμορφώθηκαν από τον covid 19 μέσω των ιστοσελίδων μας και των ιστοσελίδων εκπαιδευτικού περιεχομένου που είμαστε μέλη.


Στόχος δράσης

Μέσα από την ενότητα ζώα σε χειμερία νάρκη, να κατανοήσουν μπαίνοντας στη θέση των ζώων τους κινδύνους που απειλούν την ύπαρξή τους,τι θα ήθελαν τα ζώα από τους ανθρώπους και το σημαντικότερο να συνειδητοποιήσουν οτι και τα ζώα με την ύπαρξή τους συμβάλλουν στην ισσοροπία του πλανήτη!

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς

Τόπος Δράσης

Νηπιαγωγείο

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας