Έχοντας σκοπό την Αειφόρο εκπαίδευση και αποβλέποντας στην υπεύθυνη και συνετή κατανάλωση τροφίμων για την διατήρηση της βιωσιμότητας του πλανήτη μας, αλλά και θέλοντας να διαμορφώσουμε περιβαλλοντική συνείδηση υιοθετώντας σωστές διατροφικές συνήθειες, ασχοληθήκαμε με την βιώσιμη διατροφή.
Ο τίτλος του εκπαιδευτικού σεναρίου που αναπτύχθηκε κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά είναι: «Η Βιώσιμη διατροφή έχει το κλειδί…για μια κατανάλωση συνετή».
Η συμμετοχή- συνεργασία του σχολείου μας με το Σχολικό δίκτυο δράσης: «Ταπερίστας», μας έδωσε το έναυσμα να μελετήσουμε και να αναπτύξουμε το θέμα της βιώσιμης διατροφής. Μάθαμε ότι η βιώσιμη διατροφή είναι αυτή που προστατεύει τους πόρους παραγωγής πρώτων υλών για την διατροφή μας, προτιμώντας τοπικά και βιολογικά προϊόντα, κυρίως μη επεξεργασμένα και υγιεινά. Επίσης, αφορά στην προετοιμασία γευμάτων σε ποσότητες αντίστοιχες των διατροφικών αναγκών μας, ούτως ώστε να αποφεύγουμε την σπατάλη φαγητού, αλλά και στην χρήση σκευών πολλαπλών χρήσεων για την κατανάλωση ή την μεταφορά του φαγητού(ταπεράκια), μειώνοντας έτσι την συσσώρευση απορριμμάτων.
Η συγκεκριμένη δράση ευαισθητοποίησε τα νήπια σχετικά με την οικονομία στους πόρους και στα αγαθά, την προτίμηση τοπικών προϊόντων λόγω μικρότερου ενεργειακού αποτυπώματος και λόγω της ενίσχυσης των τοπικών παραγωγών και δημιούργησε μία υπεύθυνη περιβαλλοντική στάση σε σχέση με την σπατάλη τροφίμων και την παραγωγή οργανικών υπολειμμάτων. Ακόμη, πήραμε μέρος στην επιμέρους δράση: «Ημέρα Δεκατιανού» και με ιδιαίτερη επιμέλεια, ετοιμάσαμε και παρουσιάσαμε το “δικό μας δεκατιανό” με στόχο να πληροί τις προϋποθέσεις της βιώσιμης διατροφής.
Στα πλαίσια ανάπτυξης του εκπαιδευτικού σεναρίου για την Βιώσιμη διατροφή δημιουργήσαμε την μεσογειακή και την βιώσιμη «περιβαλλοντική πυραμίδα διατροφής», επισημαίνοντας τα βασικά χαρακτηριστικά τους αλλά και τις συνέπειες που επιφέρει στον πλανήτη γη η απόκλιση από τις αρχές και τις συνήθειες της υγιεινής διατροφής.
Επίσης, συζητήσαμε και τονίσαμε την σπουδαιότητα της υιοθέτησης της δίαιτας του πλανήτη: για την εξοικονόμηση των φυσικών διαθέσιμων πόρων της Γης, αλλά και την μείωση των Αερίων θερμοκηπίου και στη συνέχεια
φτιάξαμε συνεργατική εργασία με τις βασικές αρχές κατανάλωσης τροφής ενός βιώσιμου πλανήτη, προτείνοντας να τρώμε: α) τροφές βιώσιμης καλλιέργειας β) μη επεξεργασμένες τροφές γ) περισσότερες φυτικές τροφές τοπικής παραγωγής και λιγότερες ζωικής δ) ποικιλία τροφών, χωρίς υπερβολή στις ποσότητες μαγειρέματος και κατανάλωσης.
- Δημιουργήσαμε συνεργατική ηλεκτρονική αφίσα: Μήνυμα βιώσιμου Δεκατιανού της δράσης: "Ταπερίστας"
- Συνεργαστήκαμε με το ΚΠΕ Ιεράπετρας- Νεάπολης Λασιθίου και παρακολουθήσαμε, με τους μαθητές-μαθήτριες, διαδικτυακή δράση διάρκειας 90 λεπτών, που έγινε σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με θέμα: «"Μαγειρεύοντας" τη διατροφή μου. Συζητώντας "διατροφικά" με μαθητές Νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων Δημοτικού»
- Ζωγραφίσαμε το τραπέζι της βιώσιμης διατροφής.
- Εμπνευστήκαμε και συνθέσαμε όλοι μαζί ένα όμορφο ποίημα, με όλα αυτά που αποκομίσαμε από την ενασχόλησή μας με το πρόγραμμα, ως επιστέγασμα και για να εμπεδώσουμε με ευχάριστο, κυρίως δημιουργικό τρόπο και ποιητικό-έμμετρο λόγο (που αρέσει πολύ στα παιδιά), ότι μάθαμε.
Συνεργαστήκαμε με το ΚΠΕ Ιεράπετρας – Νεάπολης Λασιθίου και παρακολουθήσαμε, με τους μαθητές-μαθήτριες, διαδικτυακή δράση διάρκειας 90 λεπτών, που έγινε σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, με θέμα: «"Μαγειρεύοντας" τη διατροφή μου. Συζητώντας "διατροφικά" με μαθητές Νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων Δημοτικού»
Επίσης, με το Σχολικό Δίκτυο δράσης: «Ταπερίστας 2023» του ΚΠΕ Αρναίας υλοποιώντας το σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενώ πήραμε μέρος διαδικτυακά στην «Ημέρα δεκατιανού». Οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν εξ αποστάσεως επιμορφωτικά σεμινάρια που διοργάνωσε το ΚΠΕ Αρναίας σε συνεργασία με άλλα ΚΠΕ.