menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Νικολάου

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

H Αυτοβιογραφία ενός στόχου

H Αυτοβιογραφία ενός στόχου
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Η Κρητική μαντινάδα, ένα δίστιχο δεκαπεντασύλλαβο ομοιοκατάληκτο  και με κρητική ντοπιολαλιά ποίημα, εσωκλείει μηνύματα ικανά να συγγράψουν ολόκληρο βιβλίο, ή να συμπυκνώσουν θεωρίες κοινά αποδεκτές και διαδεδομένες. Είναι λαϊκό δημιούργημα με δημώδη χαρακτήρα, καθώς  την  συνθέτουν άνθρωποι του λαού, βασισμένοι στο κρητικό – κληρονομικό γονίδιο που τους ωθεί στο να εκφραστούν έμμετρα .Η κρητική μαντινάδα είναι σίγουρα μία  “μικροκάψουλα” φιλοσοφίας και το μέσον έκφρασης των συναισθημάτων του λαού μας. Είναι το καταφύγιο για να ξεδώσει εκφραζόμενος σε έντονες καταστάσεις και σε στιγμές που η ψυχή του φορτίζεται με πλήθος έντονων συναισθημάτων. Γι’ αυτό, ακριβώς ,οι μαντινάδες έχουν βάθος, πλούσια φιλοσοφία, γνήσιο συναίσθημα και πυκνό περιεχόμενο. Ως εκπαιδευτικό εργαλείο, έχει πολλαπλό ρόλο. Βοηθάει τους μαθητές να κατανοήσουν εύκολα ένα μήνυμα, αλλά και να μάθουν και να αποστηθίσουν ευκολότερα ένα ορισμό ή μία έννοια, αφού οι στίχοι και το τραγούδι εμπεδώνονται ευκολότερα.

Με δεδομένα τα παραπάνω, αποφασίσαμε να βάλουμε στο επίκεντρο της εργασίας μας  τις μαντινάδες. Οι μαθητές του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αγίου Νικολάου και του 2ου Γυμνασίου, δημιούργησαν μαντινάδες που αφορούσαν και στους 17 ΣΒΑ. Σε  κάθε  στόχο αντιστοιχούσε  και μία μαντινάδα. Σε κλίμα συνεργασίας, ξεκίνησε ο πιο όμορφος πόλεμος που συνηθίζεται στην Κρήτη, ο μαντιναδοπόλεμος, με επίκεντρο τους  17 ΣΒΑ. Κάθε ομάδα, έπαιρνε ένα στόχο και αφού τον ανέλυε, «στέλιωνε», δηλαδή έφτιαχνε τη μαντινάδα του. Οι συμμαθητές τους από την άλλη ομάδα, συνέχιζαν με τον επόμενο στόχο, μέχρι που ολοκληρώθηκαν και οι 17. Η συνέχεια ήταν ένα φυσικό επακόλουθο για τους μαθητές. Η μελωδία από τις παλιές Λασιθιώτικες κοντυλιές  ήταν ιδανική για να επενδύσει μουσικά τις μαντινάδες. Το βιολί σε πρώτο πλάνο, με τις φωνές των μαθητών σε δεύτερο έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το τραγούδι «Η Αυτοβιογραφία ενός στόχου».

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Το βασικότερο αποτέλεσμα  που ανέδειξε η συνεργασία όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς ήταν το ότι αξίζει   να τολμούν   να εξερευνούν και να δοκιμάζουν νέους, πιο δημιουργικούς και βιωματικούς  τρόπους μάθησης.

Επίσης, από την πλευρά της  διεύθυνσης  του σχολείου,  είναι σημαντικό το να υποστηρίζονται  οι εκπαιδευτικοί  στον πειραματισμό πρακτικών που προάγουν τη συνεκπαίδευση.

Το σημαντικότερο όμως, αποτέλεσμα της κοινής συνεργατικής δράσης ύστερα από την αποτίμηση των εκπαιδευτικών ήταν η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ μαθητών Ειδικής και Γενικής Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα:

Τόσο οι μαθητές Ειδικής όσο και της Γενικής Εκπαίδευσης, συμμετείχαν ενεργά στις κοινές δραστηριότητες, έδειξαν βελτιωμένες δεξιότητες κοινωνικής αλληλεπίδρασης (π.χ., σύναψη φιλιών, συνεργασία) κατά τη διάρκεια των κοινών δραστηριοτήτων, ήταν θετικοί και είχαν περισσότερη αυτοπεποίθηση μετά από τη συμμετοχή τους στις κοινές δραστηριότητες, έδειξαν αυξημένη ενσυναίσθηση και κατανόηση προς τους συμμαθητές τους και τέλος, βελτίωσαν τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις στάσεις που προωθούν το σεβασμό στη διαφορετικότητα μετά από τη συμμετοχή τους στις κοινές δραστηριότητες που αφορούσαν στους 17 ΣΒΑ που σίγουρα δεν θα ξεχάσουν ποτέ!



Συνεργασίες

 Συχνά, οι εκπαιδευτικοί γενικής και ειδικής αγωγής αναφέρονται σε μία σειρά από προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν κατά την προσπάθειά τους να εφαρμόσουν

πιο συνεργατικές μορφές εκπαίδευσης.

Η συγγραφή των μαντινάδων των 17 ΒΣΑ είχαν ως αποτέλεσμα τον συνεργατικό σχεδιασμό, τη συνδιδασκαλία / συνεργατική διδασκαλία, τη συναξιολόγηση, τη συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν για την προώθηση κοινών στόχων και πρακτικών.

Με δεδομένα τα παραπάνω, σχεδιάσαμε τη διδασκαλία των 17 ΣΒΑ για μαθητές Ειδικής και Γενικής Αγωγής. Η διδασκαλία έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος Γεωπονίας και Περιβάλλοντος στο ΕΕΕΕΚ και στο μάθημα της Γλώσσας στο Γυμνάσιο.

Αρμόδιοι υπάλληλοι των γραφείων της τοπικής κοινωνίας από την Περιφέρεια (Περιβάλλον, Υγεία, Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.λπ) όσο και από τον Δήμο Αγίου Νικολάου (Κοινωνική Υπηρεσία, Αντιδημαρχία Ειδικής Αγωγής, κ.λπ) ενημέρωσαν τους μαθητές για τα προβλήματα και την αντιμετώπισή τους, όπως αυτά εμφανίζονται στην περιοχή μας και που αφορούν στους 17 ΣΒΑ. Με τη σειρά τους, οι μαθητές αποφάσισαν να συνδημιουργήσουν τις μαντινάδες και στη συνέχεια να τις μελοποιήσουν και τις αποδώσουν μουσικά.

 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μαυροειδής Γεώργιος (Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Νικολάου) και Μαρίνα Τουτουδάκη, Ευγενία Γιανναδάκη, Δημήτρης Φουρνιώτης (2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου)

Στόχος δράσης

Να καλλιεργηθούν στους μαθητές συναισθηματικές δεξιότητες (ενσυναίσθηση, αυτοπεποίθηση). Να αλληλεπιδράσουν και έσω της μαθητικής τους δημιουργίας, να συνεργαστούν, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο αποτέλεσμα. Να ενισχυθούν οι γνωστικές-αντιληπτικές ικανότητές τους. Να γίνουν ενεργοί πολίτες και να οργανώνουν δράσεις κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης που να αφορούν στους 17 ΣΒΑ.

Χρόνος δράσης

Τόσο οι μαντινάδες όσο και το τραγούδι, σχεδιάστηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο και η ηχογράφηση έγινε με απλά εργαλεία στο σπίτι των μαθητών. Μπορεί το ηχητικό αποτέλεσμα να μην είναι άρτιο, όμως, ο ενθουσιασμός των μαθητών και των εκπαιδευτικών παρέκαμψε αυτό το μικρό πρόβλημα. Το τραγούδι ανέβηκε σε κανάλι του youtube αφενός για μεγαλύτερη διάχυση, τόσο στη μαθητική κοινότητα όσο και στην τοπική και την ευρύτερη κοινότητα και αφετέρου να είναι ευκολότερη η πρόσβαση μέσω της προβολής του στα Μέσα Μαζικής Δικτύωσης σε όλους όσοι ενδιαφέρονται και θέλουν να μάθουν για τους 17 ΣΒΑ. Φυσικά, έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις του τραγουδιού σε διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις στην περιοχή μας.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3


Videos 3

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας