menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2o Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Η αυλή των χρωμάτων

Η αυλή των χρωμάτων
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

2o Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς

Το 2ο 4/θ Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς ιδρύθηκε το 2021. Το σχολικό έτος 2022-23 διανύει το 2ο έτος λειτουργίας του. Λειτουργούν τμήματα Γενικής Παιδείας, Πρωινής Ζώνης, Ολοήμερα τμήματα και Αναβαθμισμένο Ολοήμερο τμήμα διευρυμένου ωραρίου. Το χαρακτηριστικό πλεονέκτημα του σχολείου μας είναι η σχολική του αυλή.


Διευθυντής Σχολείου

Μαρία Μαγκίρογλου

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Για την αυλή του σχολείου συνεργάστηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, υλοποιώντας ένα κοινό έργο με δυνατότητα παράτασης το επόμενο σχολικό έτος! Ειδικότερα το Β' μέρος του ετήσιου σχεδίου δράσης του σχολείου μας με τίτλο "Ενδυνάμωση σχολικής ταυτότητας μαθητών/τριών μέσω συμβολικής απεικόνισης", ήταν αφιερωμένο στην υλοποίηση του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων "Η αυλή των χρωμάτων". Η αυλή του σχολείου μας ειδωμέννη ως χώρος διάπλασης της σχολικής ταυτότητας των παιδιών αλλά και καλλιέργειας θετικών στάσεων για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον από την εκπαιδευτική μας κοινότητα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί,γονείς, γειτονιά). Στο πλαίσιο του παραπάνω διττού στόχου, υπήρξε συνεργασία από όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας (τμήματα υποχρεωτικά - πρωινά, τμήματα ολοήμερα, αναβαθμισμένο διευρυμένο ολοήμερο τμήμα). Αξιοποιήσαμε τις ευκαιρίες εξωτερικών του σχολείου φορέων για την υλοποίηση ωριαίων εκπαιδευτικών προγραμμάτων με οικολογικό περιεχόμενο και ενδοσχολικά. Επίσης αξιοποιήσαμε τη δυνατότητα και συμμετείχαμε σε περιφερειακό δίκτυο με θέμα αναφοράς την φωτογραφία ως τέχνη, αλλά και ως μέσο εντοπισμού, αφύπνισης και προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της αυλής μας. Συμμετείχαμε σε εθνικό δίκτυο με θέμα αναφοράς τη μέριμνα των σχολείων για τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος και καλλιέργειας σταδιακά στάσεων φιλικών για το περιβάλλον. Συνεργαστήκαμε με τις οικογένειες των μαθητών/τριών για την ενίσχυση επίτευξης των παιδαγωγικών στόχων και δημιουργήθηκε για το σχολικό έτος 2022-23 η Περιβαλλοντική Επιτροπή μεταξύ του Σχολείου, Εκπροσώπων Γονέων και Δημοτικής Αρχής. Ενσωματώσαμε στο έμβλημα του σχολείου μας, τον οικοκώδικα για το περιβάλλον της αυλής. Με τη συνεισφορά των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, ο οικοκώδικας αξιοποιήθηκε σε δύο γλώσσες - ελληνικά και αγγλικά και συμμετείχαν για τη δημιουργία του όλοι οι μαθητές/τριες.

Το πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων "Η αυλή των χρωμάτων" ήταν μία δράση συνεργασίας, εντός σχολείου από το προσωπικό του σχολείου μας (νηπιαγωγοί, νηπιαγωγοί ειδικοτήτων, διευθύντρια, σχολική καθαρίστρια), από την εποικοδομητική συμβολή της οικογένειας των μαθητών/τριών μας στις ποικίλες δράσεις καθόλη τη διάρκεια του έτους.

"Η αυλή των χρωμάτων" ήταν μία δράση συνεργασίας και με το εξωτερικό κοντινό και ευρύτερο περιβάλλον του Νηπιαγωγείου στο πλαίσιο της συμμετοχής μας σε δράσεις με διοργανωτές φορείς, συλλόγους και φυσικά πρόσωπα.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Προαγωγή εξωστρέφειας σχολείου

Καλλιέργεια συλλογικής συνείδησης

Προαγωγή επίτευξης των μαθησιακών στόχων

Συνεισφορά στο όραμα του Νηπιαγωγείου (συμπεριληπτικό, δημοκρατικό σχολείο που ενδιαφέρεται για την ευημερία των μαθητών/τριών και την παροχή ποιοτικών μαθησιακών πλαισίων)



Συνεργασίες

Σύνολο εκπαιδευτικών

Γονείς - Κηδεμόνες 

Διεύθυνση ΠΕ Αν.Θεσσαλονίκης

Δημοτική αρχή

Περιφερειακό εκπαιδευτικό δίκτυο- Κλικ προστάτεψέ το

Εθνικό εκπαιδευτικό δίκτυο - Οικολογικά σχολεία

Άλλες δράσεις συνεργασίας - Ενδεικτικά τα παιδιά συμμετείχαν:

Σύνοψη προγράμματος "Η αυλή του σχολείου μας"

Γιορτή υιοθεσίας ζώων

Συμμετοχή σε έκθεση παιδικού ιχνογραφήματος

Με ενδοσχολικές επιμορφώσεις

Κοινές δράσεις στην αυλή με όλα τα τμήματα και συμμετοχή από Γονείς

Τραγούδι για τον ερχομό της Άνοιξης στην αυλή

Ενδοσχολική Περιβαλλοντική δράση

Συμμετοχή σε προγράμματα φιλαναγνωσίας εντός και εκτός σχολείου

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης σε συνεργασία με την οικογένεια - Ακολουθεί η φροντίδα για καθαρή αυλή

 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μαρία Μαγκίρογλου, Βαρλάμη Φωτεινή, Δούγαλη Κωνσταντίνα, Βελισσαρίου Αγγελική, Μασαούτη Μαρία, Νανούση Κυριακή, Τζιμοπούλου Στέλλα, Τσιούκα Μαρία, Στρατίδου Ευαγγελία, Παπακώστα Μαρία - Άνθη, Μπάμπαλη Φιλάνθη, Τζουμάκα Μαρία

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Ιστοσελίδα Νηπιαγωγείου

Βίντεο στο ΠΣΔ

Η αυλή του σχολείου μας

Συμμετοχή του σχολείου μας σε έκθεση φωτογραφίας που υλοποιείται τον Μάιο από το Περιφερειακό Δίκτυο "Κλικ, προστάτεψέ το"

Συμμετοχή σε εκδήλωση παρουσίασης προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων τον Ιούνιο 2023

 


Στόχος δράσης

Καλλιέργεια συλλογικής συνείδησης για την επίτευξη στόχων, Ενδυνάμωση σχολικής ταυτότητας μαθητών/τριών, Προώθηση φιλικών στάσεων για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές/τριες, Εκπαιδευτικούς, Γονείς, Ευρύτερη κοινότητα

Χρόνος δράσης

Από την έναρξη του σχολικού έτους Σεπτέμβριος 2022 έως τέλος Απρίλη 2023

Τόπος Δράσης

Σχολική αυλή

Δίκτυο

Οικολογικά σχολεία και Κλικ προστάτεψέ το

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (2)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας