menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ζάννειο Εκπαιδευτήριο

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Ζάννειο Εκπαιδευτήριο

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό οργανισμό ο οποίος στέκεται και βαδίζει κοντά στην κάθε οικογένεια, στο κάθε παιδί ξεχωριστά. Αποτελείται από ανθρώπους προσιτούς, ανθρώπους που είναι κοντά στο παιδί και την οικογένεια, ανθρώπους που προσπαθούν καθημερινά για την ποιότητα μέσα στη σχολική καθημερινότητα. Προσανατολισμένο στη σύγχρονη παιδαγωγική επιστήμη, η εκπαιδευτική του ταυτότητα αντικατοπτρίζει όλα όσα είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση και την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών για ένα βιώσιμο και ποιοτικό μέλλον.


Διευθυντής Σχολείου

Ελένη Λευκαδίτη - Δημήτριος Κέφης

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η ανακύκλωση αποτελεί μια αποτελεσματική πρακτική που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων. Μέσω της ανακύκλωσης, αντικείμενα και υλικά που θα μπορούσαν να καταλήξουν στα απορρίμματα αξιοποιούνται ξανά και μετατρέπονται σε νέα προϊόντα. Αυτό έχει θετικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οικονομία.

Με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, επιτυγχάνεται η μείωση της χρήσης φυσικών πόρων και ενέργειας που απαιτούνται για την παραγωγή νέων υλικών. Τα ανακυκλώσιμα υλικά υποβάλλονται σε διαδικασίες επεξεργασίας σε ειδικά εργοστάσια ανακύκλωσης, με τα οποία μειώνεται η ανάγκη για εξόρυξη νέων πρώτων υλών.

Η Γ’, Ε’ και Στ’ Δημοτικού του σχολείου μας συμμετείχε όλη τη σχολική χρονιά στο εθνικό πρόγραμμα FOLLOWGREEN (πρόγραμμα ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον με έμφαση στην ανακύκλωση και την εξοικονόμηση ενέργειας) σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου και έλαβε μέρος στη μαθητική δράση με τίτλο: «Σχολική Εικαστική Δράση με τη Xρήση Aνακυκλώσιμων Yλικών», δημιουργώντας πρωτότυπες κατασκευές με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών. Κουτιά από χαρτί, γυάλινα βαζάκια, πλαστικά μπουκάλια, φενιζόλ, πλαστικά καπάκια, σκεύη αλουμινίου, ρολά χαρτιού, χάρτινα υλικά, πλαστικά κεσεδάκια γιαουρτιού, μπουκάλια, χαρτόνια, εφημερίδες και μαρκοδόροι χρησιμοποιήθηκαν για τις κατασκευές.

Πιο συγκεκριμένα:

Η Γ΄ Δημοτικού κατασκεύασε μικρά αυτοκινητάκια, μολυβοθήκες, ένα λιβάδι γεμάτο λουλούδια, ένα λεωφορείο, έναν δρόμο, ένα αεροπλάνο και κηροπήγια.

Η Ε΄ Δημοτικού χρησιμοποιώντας μαρκαδόρους έφτιαξε την έναστρη νύχτα του Βίνσεντ βαν Γκογκ.

Η Στ’ Δημοτικού φαντάστηκε τον κόσμο χωρίς καυσαέρια. Μερικές καμινάδες που αντί για καυσαέρια βγάζουν πολύχρωμα λουλούδια.


Αποτελέσματα / επίδραση

Αυτή η πρωτοβουλία από τις τάξεις του σχολείου μας αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα πώς η ανακύκλωση μπορεί να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών στις κατασκευές όχι μόνον προωθεί τη βιωσιμότητα, αλλά επίσης ενθαρρύνει την ανακύκλωση ως μέρος της καθημερινής δημιουργικής διαδικασίας.

Επιπλέον, οι κατασκευές αυτές μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή έμπνευσης, προωθώντας την ανακύκλωση και τη βιώσιμη συμπεριφορά. Με αυτόν τον τρόπο, οι νέοι αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στη διατήρηση του περιβάλλοντος και στη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης κοινωνίας.Συνεργασίες

  • FOLLOWGREEN
  • Δήμος Ηρακλείου

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ ΜΕΛΙΣΟΥΡΓΑΚΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΟΥΡΓΙΑΣ, ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΡΓΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΕΦΗΣ,

Στόχος δράσης

Κατανόηση της σημασίας της ανακύκλωσης, αναγνώριση ανακυκλώσιμων υλικών, διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης

Χρόνος δράσης

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023 - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 9Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας