menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Κομοτηνής

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Γυναίκα αντιμέτωπη με τη βία: δεν είσαι η μόνη – δεν είσαι μόνη!

Γυναίκα αντιμέτωπη με τη βία: δεν είσαι η μόνη – δεν είσαι μόνη!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Κομοτηνής

Το σχολείο μας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα Γενικά Λύκεια της πόλης και έχει μαθητικό δυναμικό που κάποιες χρονιές ξεπέρασε τους 400 μαθητές και 40 εκπαιδευτικούς. Το σχολικό έτος 2022-23 χαρακτηρίστηκε και λειτουργεί ως 3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο, ενώ τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησε ως το 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής. Κάθε σχολική χρονιά οι εκπαιδευτικοί οργανώνουν και υλοποιούν ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών για θέματα, υγείας, εθελοντισμού, αιμοδοσίας, πρώτων βοηθειών αλλά και πολιτισμού, ασφάλειας στο διαδίκτυο και περιβάλλοντος. Επίσης εκπονούνται προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, συνεργασίες με τοπικούς φορείς, αθλητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές επισκέψεις καθώς και ενθαρρύνονται οι μαθητές να συμμετέχουν σε μαθητικούς διαγωνισμούς και μαθητικά συνέδρια. Τα δύο προηγούμενα έτη (2020 και 2021) το σχολείο εντάχθηκε στο Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, διαδίδοντας στην τοπική κοινωνία τα μηνύματα για τη Δημιουργία ενός Kαλύτερου Kόσμου! Φέτος στο σχολείο λειτουργούν 5 Όμιλοι Δημιουργικότητας και Καινοτομίας με σκοπό την ανάπτυξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων, κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών. 1.Όμιλος Αστυνομικής Λογοτεχνίας 2.Όμιλος Δημοσιογραφίας 3.Όμιλος: Κλιματική Αλλαγή 4.Όμιλος: Μαθηματικές Περιπλανήσεις 5.Όμιλος Ρομποτικής & Προγραμματισμού Στην ιστοσελίδα: https://3lyk-komot.rod.sch.gr/ μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις από το σχολικό έτος 2022-23, ενώ στην http://3lyk-komot-old.rod.sch.gr/3gel/ για όλες τις δράσεις των προηγούμενων ετών του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής.


Διευθυντής Σχολείου

Παρασκευά Ευσταθία

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Θεματικές Ενότητες

  • Αφόρμηση από την επικαιρότητα: σύγχρονα περιστατικά βίας σε βάρος γυναικών – μορφές βίας (επίμονη παρακολούθηση, παρενόχληση, βιασμός, ακρωτηριασμός, σύναψη γάμου ή υποβολή σε στείρωση χωρίς τη θέλησή τους, εμπόριο ανθρώπων, έμφυλες διακρίσεις )
  • Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης – μελέτη της Σύμβασης – ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το περιεχόμενό της,
  • Γλωσσάρι για τη βία κατά των γυναικών και την ισότητα των φύλων.

Μεθοδολογία

  • μαθητοκεντρική διαδικασία (ενθάρρυνση της πρωτοβουλίας των μαθητών/τριών, χρήση συμμετοχικών και ενεργών διδακτικών τεχνικών, αξιοποίηση μεθόδων όπως είναι η συζήτηση, το ηθικό δίλημμα, η έρευνα δράσης, η μελέτη περίπτωσης).
  • συνεργατική μάθηση που ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή και αλληλόδραση των μελών των ομάδων εργασίας, αλλά και των ομάδων μεταξύ τους. 
  • βιωματική και ανακαλυπτική μάθηση.
  •  δημιουργική και ελεύθερη έκφραση.

Δράση

Τη Δευτέρα 12/4/2021 πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του ψυχολόγου του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής, κ. Σερμπέζη Χρήστου με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών του τμήματος Β2 σε θέματα έμφυλης βίας και ενδοοικογενειακής κακοποιητικής συμπεριφοράς.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τον κ. Σερμπέζη για τη δομή και τη λειτουργία του Ξενώνα, καθώς και για την έννοια της κακοποίησης που μπορεί να λαμβάνει χώρα όχι μόνο μεταξύ ερωτικών συντρόφων, αλλά και στους κόλπους της οικογένειας. Ο κ. Σερμπέζης παρουσίασε επίσης στους μαθητές τα προειδοποιητικά σημάδια ενός κακοποιητικού άνδρα σε μια σχέση, ενώ με ιδιαίτερη ευαισθησία και παιδαγωγική προσέγγιση απάντησε στα ερωτήματα των μαθητών.

Η δράση ολοκληρώθηκε με την απαγγελία ποιημάτων σχετικά με τη βία σε βάρος των γυναικών, την προβολή βίντεο για τη θέση της γυναίκας στον κυκλαδικό πολιτισμό και τoν καταιγισμό ερωτήσεων από τους μαθητές.


Αποτελέσματα / επίδραση

  • Να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σε θέματα βίας σε βάρος των γυναικών που είναι ένα φαινόμενο διαρθρωτικού και παγκόσμιου χαρακτήρα, το οποίο δεν γνωρίζει κοινωνικά, οικονομικά ή εθνικά σύνορα.
  • Να ενημερωθούν οι μαθητές για το περιεχόμενο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.
  • Να ενισχυθεί η πεποίθηση των μαθητών/τριών ότι δύνανται, ως ενεργοί πολίτες, να διαμορφώσουν συνθήκες ζωής που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους. 
  • Να προαχθεί η συνεργασία της σχολικής κοινότητας με την κοινωνία και ιδίως την τοπική.


Συνεργασίες

  1. Δήμο Κομοτηνής
  2. Ξενώνας κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Κομοτηνής
  3. Europe Direct Κομοτηνής
  4. ΚΕΘΙ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Παιδαράκη Κυριακίτσα (ΠΕ02), Βερρή Ανδρονίκη (ΠΕ86), Μπρούμα Βασιλική (ΠΕ78)

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Παρουσίαση του προγράμματος στο σχολείο.

Διάχυση μέσα από τα ΜΜΕ(ραδιόφωνο, τοπικές εφημερίδες).


Στόχος δράσης

1) Να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σε θέματα βίας σε βάρος των γυναικών που είναι ένα φαινόμενο διαρθρωτικού και παγκόσμιου χαρακτήρα, το οποίο δεν γνωρίζει κοινωνικά, οικονομικά ή εθνικά σύνορα. 2)Να ενημερωθούν οι μαθητές για το περιεχόμενο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. 3) Να ενισχυθεί η πεποίθηση των μαθητών/τριών ότι δύνανται, ως ενεργοί πολίτες, να διαμορφώσουν συνθήκες ζωής που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους. 4) Να προαχθεί η συνεργασία της σχολικής κοινότητας με την κοινωνία και ιδίως την τοπική.

Χρόνος δράσης

Νοέμβριος - Απρίλιος 2020

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 4



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας